Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska by prezidentovi viac kompetencií nedal: Je to dosť silný mandát

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Andrej Kiska, ktorý chce zabojovať o prezidentský palác, je zásadne proti posilňovaniu právomocí hlavy štátu.

Najvyšší ústavný činiteľ má už dnes podľa neho veľmi silný mandát, keďže je priamo volený občanmi SR. To, aký je prezident silný, závisí podľa Kisku od jeho aktivity. "Záleží na ňom, na jeho osobnej aktivite a ochote vstupovať do vecí a procesov," povedal na tohtotýždňovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Otázku silnejších kompetencií otvoril pred časom predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý sa zamýšľal nad tým, či má prezident dostatočné právomoci vzhľadom na to, že je priamo volený občanmi. Šéf zákonodarného zboru povedal, že svojím vyjadrením o prezidentských kompetenciách ale nehovoril, že treba primárne riešiť postavenie hlavy štátu. Zároveň pripustil, že pred posilňovaním právomocí prezidenta by uprednostnil zmeny vo fungovaní Ústavného súdu SR.

"Myslím si, že sú iné ústavné veci, pre ktoré by som rád získal podporu v opozícii, ako je mandát a rozsah kompetencií pána prezidenta," povedal Paška v koncoročnom rozhovore. Zmeny by sa podľa neho zišli Ústavnému súdu. "Som presvedčený, že na 13 sudcov je rozhodovanie v merite tisícov prípadov veľmi veľa. Súdy v Nemecku či inde vynesú maximálne niekoľko desiatok nálezov ročne, kvalita je potom nespochybniteľná," poznamenal ešte v decembri Paška s tým, že politici hovoria už dlho aj o fungovaní volebného systému.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu