Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Osuský chce ovplyvniť volebnú kampaň: Navrhuje zrušiť moratórium

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec SaS Peter Osuský chce obmedziť volebnú kampaň pre voľby do orgánov samosprávy obcí a zrušiť dvojdňové volebné moratórium. Navrhuje to v novele zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí, o ktorej sa otvorila diskusia na záver ôsmeho rokovacieho dňa 14. schôdze parlamentu.

Volebnú kampaň žiada obmedziť len na vysielanie politickej reklamy a umiestňovanie volebných plagátov na miestach vyhradených obcou. "Iných foriem vedenia volebnej kampane by sa navrhovaná právna úprava nemala týkať a nemalo by dochádzať k zasahovaniu do slobodného šírenia informácií," uvádza v návrhu Osuský.

Začiatok volebnej kampane navrhuje ponechať na 17 dní pred voľbami, chce však vypustiť koniec volebnej kampane, teda dvojdňové volebné moratórium, ktoré spočíva v zákaze volebnej kampane 48 hodín pred začiatkom volieb. "Zákaz volebnej kampane sa obmedzuje len na budovy, v ktorých sú umiestnené okrskové volebné miestnosti, a to len počas volieb," píše sa v návrhu.

Osuský chce tiež vypustiť zákaz zverejňovať výsledky predvolebných výskumov v čase kratšom ako sedem dní pred voľbami. Ponecháva sa zákaz zverejňovania volebných prieskumov v deň volieb do skončenia hlasovania. Vypustiť by sa však mal zákaz poskytovania informácií o priebehu a čiastkových výsledkoch volieb do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania členmi volebných komisií.

Napriek tomu, že aktuálna schôdza bola naplánovaná na dva týždne, poslanci musia otvoriť aj tretí. Dôvodom sú neprerokované návrhy zákonov. V programe aktuálneho rokovania ich je ešte 16. Do lavíc sa poslanci vrátia v utorok 12. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu