Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovičov tajný plán: Takto z rómskych osád urobí malebné Švajčiarsko!

Igor Matovič chce rómske osady premeniť na nepoznanie.
Igor Matovič chce rómske osady premeniť na nepoznanie. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Uzatvorili dohodu so Smerom! Šéf OĽaNO Igor Matovič sa spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom zhodli na obsadení postu splnomocnenca pre rómske komunity. Na túto pozíciu nastúpi prvý rómsky poslanec Peter Pollák z OĽaNO. Matovič pre Topky prezradil svoje plány, ako chce pomôcť rómskym osadám spraviť z nich švajčiarske dedinky.

Šéf Obyčajných ľudí, ktorý v minulosti ostro kritizoval stranu Smer, zdá sa, zmenil na ľavičiarov názor. Po troch mesiacoch rozhovorov s ministrom Kaliňákom našli spoločnú reč pri rómskej problematike a vypracovali dokument, ktorý zatiaľ obsahuje 89 riešení v bodoch. „Prišli sme s riešeniami, našli sme odozvu v Smere. Je psou povinnosťou poslanca sa takto správať. Nie je to dohoda celého nášho klubu, ale my dvaja poslanci (Matovič a Pollák, pozn. red.) sme sa dohovorili s vládnou mocou, ktorá sa nemusela s nami baviť, a presvedčili sme ju o dobrých riešeniach. Dokázali sme sa zhodnúť,“ povedal.

Pred dvoma rokmi sa pritom práve medzi týmito politikmi strhla hádka, ktorá sa takmer skončila bitkou. „Naša komunikácia bola spočiatku poznačená hádkou, no dokázali sme sa nad to povzniesť,“ uviedol Matovič, pričom nezabudol dodať, že v prípade, že sa s Kaliňákom budú baviť o verejnom obstarávaní, bude to iné.
 

Sociálne dávky si budú musieť odmakať


Rómsky problém chce vyriešiť šalamúnsky, pomohol si pri tom dvoma slovenskými prísloviami. Prvé z nich „Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva“ vysvetľuje slovami, že ak chce niekto brať sociálne dávky, musí si najprv plniť povinnosti. „Ak bude vagabund okakávať plot susedovi, nebude dávať deti do školy, tak má smolu. Namiesto peňazí dostane od štátu kupón na jedno teplé jedlo denne.“ Ak bude však slušný a prejaví záujem o prácu, štát to zohľadní.

Druhé príslovie „Bez práce nie sú koláče“ je o motivovaní obyvateľov osád a dedín, ako si ich udržať čisté. Jeden z bodov totiž hovorí o určení minimálneho rozsahu verejnoprospešných prác. „Len ak si ich sociálne odkázaný občan odpracuje, bude mať nárok na motivačnú časť sociálnych dávok,“ vysvetlil Matovič. „Žiadne zanedbané ulice, špinavé potoky či znečistené lesy. Dedina musí vyzerať ako vo Švajčiarsku,“ predstavil svoj odvážny plán.

Pollák dá svoj plat na rozvoj rómskej komunity


Skutočný efekt zavedenia nových pravidiel Matovič očakáva až o 15 rokov. V prípade, že sa deti podchytia v nízkom veku a tie poputujú povinne do škôlok, môže nastať zmena. „Deti nám môžu pomôcť vychovať aj ich rodičov," dodal šéf Obyčajných ľudí.

Nový splnomocnenec Pollák rómskej problematike rozumie, keďže sám vyrastal v rómskej osade v Levoči. O poslanecký mandát nechce prísť, bude preto poslancom i splnomocnencom. „Uvedomujem si, že bude veľmi náročné skĺbiť mandát poslanca a splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Prijímam túto zodpovednosť,“ povedal s tým, že sa vzdá platu splnomocnenca. Ten poputuje na projekty na rozvoj rómskej komunity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu