Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico: Šéf NKÚ patrí opozícii, dúfam, že zas nebudú rokovať 34 dní

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Predseda Smeru-SD Robert Fico dnes potvrdil ambíciu strany prenechať výber kandidátov na funkcie šéfov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) opozícii.

"Môžem potvrdiť, že Najvyšší kontrolný úrad bude patriť opozícii. Musia pripraviť spoločného kandidáta, dúfame, že sa zase nebudú o tom baviť 34 dní, kým dôjdu k nejakému záveru, ale dajú solídneho kandidáta," povedal líder sociálnych demokratov po dnešnom rokovaní predsedníctva strany.

"Bude to opozičný kandidát, my to budeme rešpektovať a takéhoto kandidáta podporíme v Národnej rade (NR) SR," dodal. "Chceme, aby zamestnávateľské zväzy a opozícia spoločne dali nejaký návrh na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. My rešpektujeme, že tieto kontrolné funkcie patria opozícii," zdôraznil Fico.

Vláda a celý verejný sektor sa podľa neho bude musieť prispôsobiť novej atmosfére. "Budeme pred vami úplne nahí, nemáme sa na koho vyhovoriť. Budeme niesť plnú zodpovednosť za riadenie tohto štátu s výnimkou kontrolných orgánov, ktoré patria opozícii a my sa v týchto otázkach s opozíciou naozaj nebudeme ťahať za prsty," uzavrel predseda Smeru-SD.

Na otázku, či nová vláda pripravuje zoštíhlenie štátnej správy, Fico reagoval, že to bude mať na starosti Robert Kaliňák. "Nenazývajme to 'reforma', lebo pri slove reforma sa mi vždy ježia chlpy na ruke. Hovorme o modernizácii, zefektívnení štátnej správy na miestnej úrovni," povedal. "My sa nebránime predstave, že by sa opäť integrovala miestna štátna správa. Sú tam možné obrovské úspory, pokiaľ ide o nehnuteľnosti, autá, ľudí. Špecializovaná krajská štátna správa by mala byť úplne zrušená," zdôraznil. Nastupujúci premiér avizoval audit ústrednej štátnej správy, od ktorého sa budú odvíjať ďalšie kroky. Čo sa týka prípadných mien v samospráve, na tých by sa Smer-SD v každom prípade najprv dohodol so Združením miest a obcí Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu