Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ombudsman sa bude v parlamente voliť verejne

Jana Dubovcová
Jana Dubovcová

BRATISLAVA - Nového ombudsmana bude parlament voliť verejne. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) na úvod ôsmeho rokovacieho dňa 26. schôdze parlamentu oznámil, že poslanci nepožiadali o zmenu hlasovania na tajné.

V súlade s aktuálnym znením rokovacieho poriadku, ktoré koalícia presadila, keď niekoľkokrát v tajnej voľbe nedokázala zvoliť generálneho prokurátora, to znamená, že voliť sa bude verejne.

Jedinou kandidátkou na post verejného ochrancu práv je poslankyňa NR SR za SDKÚ-DS Jana Dubovcová. Navrhla ju trojica strán bývalej koalície SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd. "Jana Dubovcová je naskutku dobrý kandidát," presviedčal v pléne kolegov podpredseda parlamentu Milan Hort (SDKÚ-DS). V prípade zvolenia Dubovcová vo funkcii nahradí Pavla Kandráča (nominant ĽS-HZDS), ktorému mandát vyprší 27. marca 2012. Ombudsmana dnes poslanci voliť nebudú.

Hrušovský avizoval voľbu ombudsmana, podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, chýbajúceho deviateho člena Rady pre vysielanie a rentransmisiu, dvoch kandidátov na člena Rady pre reguláciu, kandidátov na vymenovanie za členov výberových komisií uskutočňujúcich výberové konanie na voľné miesta sudcov a člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska na utorok 13. decembra.

Po predstavení kandidátov v pléne Hrušovský rokovanie schôdze prerušil do utorka 9:00. V utorok do programu schôdze ešte môžu byť zaradené dodatočné body súvisiace s naplnením memoranda lekárov a vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu