Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slota: USA dali na Ficovo "riťolezectvo" adekvátnu reakciu

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Negatívna odozva amerických diplomatov na snahu expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) stretnúť sa s prezidentom Spojených štátov amerických Barackom Obamom bola podľa predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu adekvátna spôsobu, akým sa Fico na ambasáde USA prezentoval.

"Takýmto spôsobom byť 'riťolezcom' je neadekvátne a nehodné premiéra suverénneho štátu - a aj odozva bola asi adekvátna tomuto jeho ponižujúcemu sa strkaniu niekam," povedal Slota na margo informácií z Wikileaks, ktoré dnes priniesol denník Sme.

Denník s odvolaním sa na zdroje z Wikileaks uvádza, že Robert Fico napriek svojej snahe pozvánku do Bieleho domu nedostal a v predvečer osláv 20. výročia Nežnej revolúcie sa 16. novembra 2009 stretol v Moskve s ruským premiérom Vladimírom Putinom. Americká ambasáda podľa Sme vyhodnotila Fica ako "príjemného a zanieteného spoločníka", ktorý má dar viesť rozhovor. Nedôverovala však úprimnosti jeho argumentov. "Jeho (R. Fica, pozn. red.) kalkulácie sú zjavné: chce niečo od nás, vo forme stretnutia s prezidentom Obamom. V tomto kontexte treba brať väčšinu aktivít, keď hovoril o tých správnych položkách: vyjadril obavy o práva menšín, snahu o spoluprácu so silne proatlantickým Dzurindom, podporu snahám NATO v Afganistane, a osobné pohŕdanie Slotom," uvádza sa podľa Sme a Wikileaks v komentári americkej ambasády.

"Ja by som nikdy v živote niečo také, a už vôbec nie pred zahraničnými diplomatmi, neurobil, aby som sa úlisným spôsobom vnucoval, je to nechutné, nedôstojné i nekolegiálne," reagoval Slota. Dodal však, že tieto jeho slová platia iba v prípade, že sú reporty americkej ambasády, o ktorých Wikileaks informuje, pravdivé. "Nie je dôvod ich absolútne spochybňovať," poznamenal Slota.

Podľa Sme sa Fico na americkej ambasáde o SNS vyjadroval kriticky, povedal, že je z jej počínania nešťastný. Fico dokonca americkému diplomatovi deň vopred oznámil, že SNS zoberie ministerstvo, keďže nie je schopná ho viesť.

"Som presvedčený, že som s ním vždy rokoval korektne, a ak o mne toto rozpráva, mal by sa radšej pozrieť do zrkadla a porozprávať v takýchto farbách o sebe, a nie o iných. Neznížim sa však na takú úroveň, aby som takýmto spôsobom rozprával o svojom bývalom koaličnom partnerovi," reagoval predseda SNS. Pre Slotu sú nepochopiteľné najmä Ficove vyjadrenia, podľa ktorých uvažuje o budúcej koalícii s SDKÚ-DS. "Je to pre mňa nepochopiteľné - taký veľký ľavicový politik... Trápne a pokrytecké," vyhlásil predseda pravicovej SNS.

Na dnešnej tlačovej konferencii na margo odtajnených amerických diplomatických depeší, podľa ktorých mal túžiť po stretnutí s Obamom, Fico reagoval, že Úrad vlády (ÚV)SR v minulom volebnom období nikdy nepripravoval oficiálnu návštevu vtedajšieho premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v USA, kde by sa mal stretnúť s prezidentom Barackom Obamom.

"Ja nemôžem za subjektívne pocity zamestnancov ambasád. Tam je polovica klebiet a nezmyslov. Nikdy v protokole na Zahraničnom odbore ÚV nebola pripravovaná oficiálna návšteva. Ak nejaký diplomat píše depeše, on opisuje svoje pocity a za to predsa nikto nemôže niesť žiadnu zodpovednosť," upozornil Fico. Pripomenul, že s Obamom sa osobne stretol dvakrát, a to vo Varšave a v Prahe v rámci iných rokovaní.

Líder Smeru-SD odmietol aj ďalšie informácie z odtajnených depeší, podľa ktorých by mohli byť podnikatelia Jozef Brhel a Juraj Široký mecenášmi jeho strany. "Nie je na tom nič pravdivé, máme oficiálnych darcov zverejnených. Vy (novinári, pozn. TASR) ste ten zoznam vytvorili, diplomati len vychádzali z verejných zdrojov," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu