Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najvyšší dovolenkujú: Gašparovič chce svätý pokoj, Radičová tajnostkárči!

Traja najvyšší ústavní činitelia a miesta ich oddychu
Traja najvyšší ústavní činitelia a miesta ich oddychu (Zdroj: SITA, Topky.sk)

BRATISLAVA – Dovolenkové obdobie vrcholí aj medzi našimi troma najvyššími ústavnými činiteľmi. Zatiaľ čo predseda parlamentu zarezáva vo svojom úrade, prezident aj premiérka si vychutnávajú voľno na miestach, kde majú pokoj od všetkého.

Keďže platí nepísané pravidlo, že jeden z troch najvyšších by mal vždy zostať na Slovensku, túto úlohu si v súčasnosti plní predseda parlamentu Richard Sulík. Ten začiatkom júla rozpustil parlament so slovami: „Prajem všetkým pekné prázdniny... Neutopte sa, keď stretnete žraloka, nenastrkujte žiadnu končatinu, lebo on po tom chňapne.“ Koncom augusta sa však aj on chystá dovolenkovať. S rodinou sa vyberie do hôr, keďže výlety tohto typu má najradšej. Miestom jeho oddychu bude najväčšie talianske jazero Lago di Garda.

Prezident Ivan Gašparovič v stredu spolu s manželkou Silviou odcestoval na týždeň do Chorvátska. Neplánuje žiadne náročné aktivity vzhľadom na to, že pred piatimi mesiacmi podstúpil operáciu bedrového kĺbu. „Chce mať svätý pokoj,“ povedal pre Topky jeho hovorca Marek Trubač. Slovenské more si vybral z prostého dôvodu. „Chodieva tam už dlhé roky ako ďalšie tisíce Slovákov.“

Najväčšie tajnosti okolo dovolenky robila premiérka Iveta Radičová. Kvôli väčšiemu súkromiu miesto svojho pobytu neprezradila. Hoci rada komunikuje s ľuďmi, počas dovolenky chcela niekoľko dní mlčať. „Zamýšľam sa nad miestom, kde sa budem možno rozprávať len s prírodou, budem s nejakou dobrou knižkou a budem len tak premýšľať," priblížila v rozhovore, ktorý poskytla pred svojím odchodom.

Podobne ako minulý rok, keď po troch dňoch musela kvôli záplavám prerušiť pobyt v Chorvátsku, aj tohtoročné premiérkino cestovanie za oddychom neprebehlo bez komplikácií. Dovolenku si musela posunúť o niekoľko dní kvôli mimoriadnemu summitu k dlhovej kríze a pôžičke Grécku v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu