Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico odštartoval prevolebnú kampaň, toto by najradšej vymazal: Najväčšie škandály jeho vlády!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Druhá Ficova vláda nám vládne presne tri roky. Včera sa premiér pochválil pozitívnymi opatreniami, ktoré jeho vláda počas troch rokov zaviedla. Hovoril aj o tom ako sa vláde darí napĺňať programové vyhlásenie vlády. No počas troch rokov sa Ficovej vláde nevyhýbali ani kauzy. Vybrali sme tie najväčšie, ktoré sa stali počas druhej Ficovej vlády.

II. Ficova vláda

Druhá vláda Roberta Fica sa ujala kormidla 4. apríla 2012. Po veľmi úspešných voľbách, ktoré sa konali zhruba mesiac predtým a kde dostala strana 44,4 percent, mohli smeráci vládu zostaviť sami. Dodnes majú v parlamente pohodlnú väčšinu v podobe 83 poslancov. No ani druhej vláde sa nevyhli škandály a kauzy. Prinášame vám výber tých najväčších káuz postupne od najstaršej.

 

1. Kauza SPP (2013)

 

Pre kauzu kúpy 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) musel Robert Fico čeliť v parlamente pokusu o odvolávanie. Podklady ku transakcii totiž podľa opozície vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský už raz zmenil svoje odôvodnenie, ako sa značka spoločnosti J&T Investment Advisors objavila v podpise elektronickej verzie dokumentu, ktorým vláda kúpu časti SPP odsúhlasovala.

Pôvodne tvrdil, že vládny materiál vznikol doplnením tabuľky, ktorú ministerským úradníkom poslal Miroslav Haško. Ten v súčasnosti pôsobí na pozícii poradcu predstavenstva SPP, do ktorej ho z pôvodnej pozície odborníka na fúzie a akvizície v spoločnosti EPH nominovali práve predstavitelia EPH.

2. Jahnátkove Komjatice

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek si na ministerstvo povolával vlastných ľudí. Prvou úspešnou príbuznou sa stala Jahnátkova neter Petra Bohúnová, rodená Pešková. Riaditeľskú pozíciu totiž mala získať už za prvej Ficovej vlády a taktiež v rezorte, ktorý spravoval jej strýc Jahnátek. Pracovala ako šéfka oddelenia hospodárskej správy na Úrade pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Jahnátek bol v tom čase ministrom hospodárstva. Podľa našich informácií sa dostala na súčasnú pozíciu po materskej dovolenke. Ministerstvo tvrdí, že prešla výberovým konaním.

Jej brat, vyštudovaný právnik Lukáš Peško, bol na stránke ministerstva uvedený ako šéf oddelenia kontroly projektov regionálneho operačného programu a operačného programu Bratislava. Ešte začiatkom roka bol pritom vedený v pozícii povereného zastupovania. Podľa ministerstva prešiel výberovým konaním v rovnaký mesiac ako jeho sestra.

Jahnátkov syn Andrej, ktorý vlastní obrovskú vilu, pracoval pre štátnu akciovku, ktorá ma na starosti výstavbu novej atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Manžel jeho dcéry zase pracoval pre dcérsku firmu SPP Eustream. Minister odmietal, že by im k týmto miestam pomohol.

Ku Komjatickej línii patrí bývalý colník Marek Gocník, ktorý sa za Jahnátka stal šéfom útvaru implementácie programov regionálneho rozvoja, teda eurofondov. Ďalším Komjatičanom vo vysokej funkcii sa nachádzal Ľudovít Koppan. Po Jahnátkovom nástupe prevzal vedenie sekcie kontroly a vládneho auditu. Aj on sa už Jahnátkovi osvedčil za predchádzajúceho ministrovania, keď šéfoval oddeleniu kontroly. Ľubomír Jahnátek v Komjaticiach stále vlastní nehnuteľnosti.

3. Kauza ministra Boreca (2014)

Vysloviť nedôveru ministrovi spravodlivosti navrhli opoziční poslanci pre dovolanie, ktoré Borec podal v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne. Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj vládna strana Smer-SD. Za odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca hlasovalo na mimoriadnej schôdzi parlamentu 50 zo 131 prítomných poslancov, minister teda zostal vo funkcii.

Úplatok si podľa súdu pýtal za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú, zvýhodnenú cenu. Opozícia zdôrazňovala, že minister nevysvetlil dôvody podania dovolania a pripomínala, že v Olejníkovej kauze v žiadnom prípade nešlo zo strany Boreca o zabránenie justičnému omylu. Borec podal dovolanie, lebo podľa ministerstva spravodlivosti v tejto trestnej veci prvostupňový aj odvolací súd nevykonali dokazovanie v rozsahu, ktoré je nevyhnutné pre správne rozhodnutie v merite veci.

4. Kauza Star EU (2014)

Ministrovi práce Jánovi Richterovi vyčítali kauzu agentúry či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Celkovo Richter podľa opozície nezvládal svoju rezortnú agendu.

Preto sa konala mimoriadna schôdza k jeho odvolávaniu.Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chcela ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. Star EU, ktorá vyhrala všetkých 70 verejných obstarávaní ministerstva práce na poradenstvo pri eurofondových projektoch, na ktorých sa zúčastnila. Práve túto firmu odporučil Richter straníkom pred rokmi z pozície generálneho manažéra strany.

Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov. Opozícii sa Richtera odvolať nepodarilo, za návrh hlasovalo 50 opozičných poslancov, 77 poslancov Smeru-SD bolo proti a hlasovania sa zdržal jeden opozičný poslanec.

5. Kauza MH Development (2014)

Na kauzu upozornil Miroslav Beblavý zo Siete. Ten informoval, že odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development Ladislav Košecký zaplatil tri pokuty vo výške 12.786 eur zo štátnych peňazí. Ladislav Košecký uzavrel zmluvu s firmou v ktorej bol jediným vlastníkom, vyplatil pokutu zo štátnych peňazí a prenajal na rok auto za cenu, za ktorú by sa dalo kúpiť.

Ako priblížil, Košecký počas svojho pôsobenia vo funkcii konateľa štátnej spoločnosti viacnásobne porušil zákon o konflikte záujmov, keď nepodával majetkové priznania a ďalej podnikal vo svojich firmách. "K dnešnému dňu bolo pánovi Košeckému na pokutách uložených 35.502 eur. Odvolal sa na Ústavný súd SR. Ten ale odmietol viaceré jeho podania a pokuty vo výške 12.786 eur sa stali splatnými. Pán Košecký tieto pokuty zaplatil z účtu MH Development. To znamená, že svoje osobné pokuty zaplatil zo štátnych peňazí, úplne bez hanby a bez zaváhania, dokonca ich oficiálne vykázal v účtovníctve firmy," vysvetlil Beblavý.

Poslanec upozornil aj na ďalšie podozrivé prepojenia v spoločnosti MH Development. "Z verejne dostupných informácií vyplýva podozrenie, že obohatenie za prenájom auta bolo len malou vzorkou dlhodobých podnikateľských aktivít Košeckého v štátnej firme," upozornil Beblavý. Ako priblížil, súčasným konateľom v Košeckého firme Mertimex je Igor Hyža, ktorý je spolu s Alenou Hyžovou spoločníkom vo firme INSO consulting. Podľa Beblavého práve tejto spoločnosti bolo štátnym MH Developmentom vyplatených celkovo 13 faktúr v hodnote 132 139,80 eur.

6. Kauza predraženého CT-čka a pád Pašku (2014)

Kauza predraženého CT-čka je zatiaľ najväčšou kauzou druhej Ficovej vlády. Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu napokon nedošlo. Po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prebrala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten mala dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Predsedníčkou dozornej rady sa podľa Sme stala Renáta Zmajkovičová, ktorá si do tohto orgánu zobrala aj svoju poslaneckú asistentku Adrianu Herdovú. Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady nemocnice nominovalo aj Michala Straku, známeho pod raperským menom Ego. Zvolenská denníku povedala, že nemocnica v Piešťanoch je nezisková organizácia a nákup nemusela odsúhlasiť. Na porovnanie CT v Havlíčkovom Brode stálo len 540 tisíc eur, čo by vyšlo trikrát drahšie.

Poukázanie na predražený nákup CT prístroja od firmy Medical Group odštartovalo zmenu na poste ministra zdravotníctva, kedy odstúpila Zuzana Zvolenská, rovnako ako Renáta Zmajkovičová, predsedníčka dozornej rady nemocnice, z postu podpredsedníčky parlamentu. Po nich odstúpil aj predseda NR SR Pavol Paška, ktorého médiá s Medical Group priamo spájajú.

7. Počiatkova kauza s palivovými kartami (2014)

Pod ministrom dopravy Jánom Počiatkom sa trasie stolička. Čelí škandálu zo zmanipulovaného tendra za vyše stovku miliónov eur. Do súťaže, ktorú nám vyčítala už aj Európska komisia, sa prihlásili podozrivé firmy s nejasným pozadím. Opoziční poslanci z KDH bijú na poplach, štát môže prísť o milióny. Počiatek sa však bráni, zákon vraj neporušil. Isté je však to, že korene víťaznej spoločnosti naznačujú schránkovú firmu s nejasným pozadím. Tieto znaky sú spoločné pre všetky zúčastnené firmy.

Požiadavky šité na mieru, predražené ceny a navyše neúspešní uchádzači naznačovali zmanipulovaný tender. Dôvodom je sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami, v ktorom uspela firma Paywell, a.s. Opozícia považuje zákazku za predraženú a neefektívnu. Poslanec Pavol Zajac (KDH) upozornil, že víťazná firma Paywell vznikla len deň pred podaním prihlášok do súťaže pred vyše rokom. "Majetkový reťazec tejto firmy sa končí na Cypre v Nikózii, v tej istej kancelárii ako ďalšie desiatky firiem blízkych finančnej skupine J&T. Firma Paywell má realizovať tieto služby v najbližších trinástich rokoch v objeme zhruba 135 mil. eur," pripomenul poslanec.

Opozícia je presvedčená, že súťaž bola účelovo nastavená, o čom má svedčiť to, že ponuky predložili iba dve firmy. Za Paywell v súťaži ručila svojimi referenciami firma Fleetpay, a.s., ktorá poskytuje uvedené služby od roku 2010 bez súťaže. Pri ročných tržbách 7,5 mil. eur má čistý zisk 3,4 mil. eur.

 

8. Kauza Váhostav (2015)

 

Kauza Váhostav otriasa Slovenskom práve v týchto dňoch. Stavebnícky gigant, ktorý ovláda Juraj Široký, má finančné problémy a veľké dlhy voči malým živnostníkom. Navyše, za firmou stoja nejasní vlastníci. Transparency International Slovensko odhalilo, že za Váhostavom stoja schránkové firmy.

Nový Zéland a Cyprus. Na adrese týchto krajín sídlia schránkové firmy, kde končia vlastnícke štruktúry Širokého Váhostavu. Za stavebnou firmou sa tiež pohybujú exotické mená Kostaričanov ako Dan Alberto Hidalgo, Jurgan Gustav Nanne, Ignacio Dobles, Carlos Alberto Ayon či Randal Madriz Jimenez. Toto všetko sú ľudia a schránky, ktoré stoja za Váhostavom podľa Transparency International Slovensko. O Širokom sa dlho špekuluje ako o sponzore strany Smer. O výške odškodnenia malých podnikateľov sa stále nerozhodlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu