Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce zistenie v prípade úmrtia 71 migrantov v kamióne: Maďari tomu mohli zabrániť!

V kamióne zomrelo hroznou smrťou 71 migrantov.
V kamióne zomrelo hroznou smrťou 71 migrantov. (Zdroj: SITA)

PARNDORF - Úmrtiu 71 migrantov, ktorých telá našli v auguste 2015 v aute odstavenom na rakúskej diaľnici A4 pri obci Parndorf, bolo potenciálne možné zabrániť, ak by voči prevádzačom zakročili orgány v Maďarsku, kadiaľ toto vozidlo predtým prechádzalo. Vyplýva to zo zistení reportérov nemeckých rozhlasových staníc NDR a WDR a denníka Süddeutsche Zeitung, ktoré boli zverejnené v stredu.

Vo vyšetrovacích spisoch, do ktorých mohli títo reportéri nahliadnuť, sa údajne uvádza, že predmetnú skupinu prevádzačov operujúcu z Maďarska tamojšie orgány sledovali už niekoľko týždňov pred touto tragédiou, pričom odpočúvali telefonáty jej členov. Prepisy rozhovorov mali dokazovať, že gang pozostávajúci z Bulharov a Afgancov pravidelne vystavoval migrantov pri pašovaní v nákladných autách akútnemu ohrozeniu života.

Prevažne bulharskí vodiči napríklad na príkaz šéfa skupiny ignorovali klopanie z nákladného priestoru. Zachytený bol aj rozhovor osoby sprevádzajúcej vozidlo, v ktorom sa uvedení migranti zadusili, s iným členom gangu. Ten mu údajne prikázal, aby nákladný priestor v žiadnom prípade neotváral a v prípade, že by došlo k ich úmrtiu, pašovaných ľudí po príchode do Nemecka "vyložil v lese".

Maďarské orgány napriek tomu nezakročili, keďže nestihli tieto rozhovory včas preložiť a vyhodnotiť, uviedla investigatívna platforma nemeckých médií s odvolaním sa na hovorcu príslušnej maďarskej prokuratúry. Citovaná vyšetrovacia správa tvorí podklad pre súdny proces s osobami spájanými s úmrtím migrantov, ktorý sa v Maďarsku začne 21. júna.

Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi, slúžiace pôvodne potravinárskemu podniku zo Slovenska, nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf. Predpokladá sa, že 59 mužov, osem žien a štyri deti sa zadusil po uzamknutí prevádzačmi v nákladnom priestore ešte na území Maďarska.

Hlavná prokuratúra Báčsko-malokumánskej župy v Maďarsku v súvislosti s touto tragédiou obžalovala 11 cudzincov z Afganistanu, Bulharska a Libanonu.

Viac o téme: ParndorfHYZAKAMIÓNSLOVENSKOSMRŤ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu