Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hedvigu Žákovú-Malinovú dnes vypočul Európsky parlament

Hedviga Žáková-Malinová
Hedviga Žáková-Malinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BRUSEL - Európsky parlament sa v rámci dnešného verejného vypočutia zaoberal prípadom Hedvigy Žákovej-Malinovej. Kauza sa vyšetruje od roku 2006, kedy ju mali ako študentku napadnúť v Nitre. Po šiestich rokoch vyšetrovania jej nariadili vyšetrenie duševného stavu. Na vypočutí sa zúčastnila aj samotná Žáková-Malinová a jej advokát Branislav Jurga.

"Po tom, čo profesor Labaš podľa vlastného uváženia podrobne opísal môj zdravotný stav v médiách, už viac nedokážem dôverovať odborníkom," vysvetlila dnes v Bruseli, prečo považuje za neprijateľné ďalšie psychiatrické vyšetrenie.
      
"Tento prípad už dávno presiahol kategóriu krivdy voči príslušníčke národnostnej menšiny. Ide o porušenie základných ľudských práv európskeho občana, čo Európska únia nemôže nechať bez povšimnutia," podotkla vo svojom vystúpení europoslankyňa Edit Bauer (SMK). Žákovej-Malinovej sa zastala aj poslankyňa Európskeho parlamentu za KDH Anna Záborská. "Ako lekárka nemôžem súhlasiť s tým, aby sa lekárska profesia zneužívala ako zámienka na umelé predlžovanie vyšetrovania trestného činu. A ako politička som presvedčená, že štát by mal v takýchto prípadoch postupovať s maximálnym rešpektom voči ľudskej dôstojnosti obete."
      
Ako dnes informoval asistent europoslankyne Bauer Gábor Klenovics, podľa rozhodnutia prokuratúry sa má Žáková-Malinová dostaviť 30. apríla 2013 na vyšetrenie s cieľom zistiť, v akom mentálnom a psychickom stave bola 25. augusta 2006, keď ju v Nitre napadli. "Deje sa tak napriek tomu, že už v marci tohto roku psychiatri z piatich krajín dospeli k záveru, že prípad ukazuje jasné znaky zneužitia psychiatrie. Vo svojej záverečnej správe upozorňujú, že zo zdravotného hľadiska je akékoľvek ďalšie psychiatrické a klinické vyšetrenie neopodstatnené, neetické a môže predstavovať vážny risk na znovuobjavenie syndrómu posttraumatického stresu," uviedol Klenovics.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu