Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Repčík vyzval maturantov: Stužkovú si urobte bez diskotéky, inak budete platiť!

Zo stužkovej sa môže stať smutná udalosť Zobraziť galériu (5)
Zo stužkovej sa môže stať smutná udalosť (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Šéf SOZA Vladimír Repčík svojimi vyjadreniami opäť rozpútal vášnivú diskusiu. V najnovšom blogu totiž vyzval všetkých maturantov, ktorí práve v tomto čase plánujú organizáciu stužkových slávnosti, aby zaplatili poplatok za autorské práva. Ak nechcú platiť odporúča im, aby sa zabavili bez diskotéky. Zo stužkovej sa tak môže stať smutná záležitosť bez pesničiek od Elánu či tancovanie klasického vláčika na známe songy.

„Znie to zložito, ale o nič strašné nejde a licencia za 15 eur naozaj nijakú stužkovú nezruinuje," obrátil sa na maturantov šéf SOZA v blogu, ktorý zverejnil na stránke portálu sme.sk. Ten si založil iba minulý týždeň po kauze likvidačnej pokuty hudobnému krúžku, ktorý spieval vlastnú tvorbu.

Blog prišiel práve v čase plánovania stužkovej a Repčík tým zneistil viacerých študentov, ktorí nevedia, či majú uhradiť poplatok alebo nie. Viacerí odborníci totiž tvrdia, že platiť nemajú kvôli tomu, že nejde o komerčnú akciu a navyše študenti ako trieda nemajú právnu subjektivitu.

Repčík však maturantov vyzval k zodpovednosti a zaplatiť majú preto, aby sa stali dospelými, ktorí dodržujú zákon. Podľa neho sa z triedy stane agentúra, ktorá organizuje svoju prvú šou a má povinnosť vopred získať licenciu na použitie hudobných diel a vyrovnať podlžnosti za autorské odmeny autorom, ktorých zastupuje SOZA.

„Je čas stužkových slávností a pre mnohých maturantov, ktorí si ich organizujú, sú zároveň aj prvou skúškou dospelosti. Majú pred sebou často prvý vážnejší projekt, starajú sa o to, aby všetko klaplo, aby bol program výborný a hostia spokojní," píše.

Vraj o nič nejde, keďže je to akcia pre ľudí v počte do 100, poplatok je „iba“ 15 eur. „Nejde o nič strašné a licencia za 15 eur nijakú stužkovú nezruinuje,“ tvrdí. Pri počte približne 60 tisíc maturantov a 2 000 maturitných tried by SOZA vybrala iba za jeden rok približne 30 tisíc eur.   

Keďže Repčík chce, aby platili všetci, maturantom dal k dispozícii aj manuál SOZA, ako majú postupovať. „Túto licenciu vôbec nepotrebujete, ak sa na stužkovej postaráte o zábavu sami a oželiete diskotéku alebo inú tanečnú zábavu," radí študentom.

Obavy Slovákov zo SOZA sa začínajú stále viac napĺňať, kto príde na rad po maturantoch?
Zobraziť galériu (5)
Obavy Slovákov zo SOZA sa začínajú stále viac napĺňať, kto príde na rad po maturantoch?  (Zdroj: topky)

Podarený vtípek od Cynickej obludy (zdroj:http://www.cynickaobluda.com)
Zobraziť galériu (5)
Podarený vtípek od Cynickej obludy (zdroj:http://www.cynickaobluda.com)  (Zdroj: Cynická obluda)

Repčík nastavuje vrecká
Zobraziť galériu (5)
Repčík nastavuje vrecká  (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu