Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slabosť "goríl" z SDKÚ pre podsvetie: S takáčovcami pili, obchodovali a dosadili ich do SIS

Poslanec SDKÚ Kubovič (prvý sprava) s členmi takáčovov. Zavraždený Surovčík (prvý zľava) a Ľubomír K. (druhý sprava).  Zobraziť galériu (2)
Poslanec SDKÚ Kubovič (prvý sprava) s členmi takáčovov. Zavraždený Surovčík (prvý zľava) a Ľubomír K. (druhý sprava).

BRATISLAVA – Bývalý člen prezídia FNM a nominant SDKÚ Igor Grošaft, ktorý sa mal podľa spisu Gorila podieľať na presadzovaní záujmov skupiny Penta pri privatizácii, má zaujímavú minulosť. Minimálne v dvoch prípadoch sa jeho meno vyskytuje v súvislosti s členmi skupiny podsvetia známej ako takáčovci. Nie je však jediný z SDKÚ. S bývalým zavraždeným bossom tohto gangu sa dobre kamarátil v minulosti aj poslanec Pavol Kubovič. O čom svedčia aj fotografie. Najzávažnejším však je dosadenie "takáčovca" po voľbách do SIS, ktorá zablokovala celé vyšetrenie kauzy Gorila.

Vraždy ľudí z predaja hotela Fórum

V predaji hotela Fórum počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu figurovali zaujímavé osoby z prostredia bratislavského podsvetia. Pritom predaj mal na starosti priamo Úrad vlády Mikuláša Dzurindu. Dôvodom figurovania mafie boli pozemky pod hotelom, ktoré sa stali nástrojom v boji o milióny z jeho privatizácie.

Firmu, ktorá bola ich vlastníkom ovládal  Martin Sečanský, ktorý podnikal s mŕtvym mafiánom Romanom Deákom. Okrem iného aj exmanželom súčasnej manželky Jirka Malchárka Sofie. Sečanský kúpil podiel od ďalšieho zavraždeného mafiána Petra Steinhubela. Ďalší ľudia, ktorí mali predkupné právo na kúpu hotela, boli tiež z podsvetia. Boli nimi práve bývalí zavraždení bossovia Jozef Svoboda a vodca tzv. skupiny Takáčovcov Jozef Surovčík.

A tu vstupuje do hry práve nominant SDKÚ zo spisu Gorila Igor Grošaft, ktorý mal podľa neho brať provízie za privatizačné rozhodnutia FNM. Grošaft pri predaji hotela zastupoval zhodou okolností privatizačného poradcu. Po prevaletní kauzy Gorila odstúpil z postu v štátnom SEPSe.

Takáčovci a SDKÚ

Zaujímavé však je, že Grošaft, ktorý mal zastupovať záujmy štátu, v tých časoch podnikal so Surovčíkovým kolegom od takáčovcov Ľubošom K. Firma vznikla po nástupe Dzurindovcov k moci v roku 1999, Grošaft aj Ľubomír K. tam boli do roku 2003 spoločníkmi. Podľa denníka Sme Grošaft nemal v čase podnikania s Ľubošom K. žiadne informácie o tom, že by mal byť členom podsvetia. Od roku 2003 sa vraj už nestretávali. Práve vtedy zavraždili Surovčíka šiestimi rana pri rannej prechádzke na Slnečných jazerách v Senci.

Surovčíka a Ľuboša K. spája s SDKÚ aj závažná fotografia, ktorá unikla do médií počas predvolebnej kampane v roku 2010. Obaja títo páni sú na záberoch v neznámej reštaurácii v spoločnosti poslanca SDKÚ Pavla Kuboviča. Vyzerajú, že sa dobre s politikom poznajú, usmievajú sa a dobre sa zabávajú.

Surovčík, Ľubomír K. a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Prepojenie takáčovcov na SIS

Po nástupe Karola Mitríka z SDKÚ po voľbách v roku 2010 na post šéfa SIS začali vznikať obavy z vplyvu skupiny takáčovcov v tajnej službe. Týždenník Trend priniesol informáciu o tom, že šéfom odboru, ktorý má na starosti boj proti organizovanému zločinu vrátane odhaľovania ohrození ekonomických záujmov štátu, sa stal človek napojený práve na spomínanú skupinu podsvetia. Tento odbor pritom riešil aj kauzu Gorila a je jedným z najväčších v kontrarozviedke. Tento človek bol v rokoch 2007 až 2009 spolumajiteľom SBS, ktorá je v prostredí polície a podsvetia považovaná práve za skupinu takáčovcov. Šéf SIS pritom pri vyšetrovaní Gorily odmietol zbaviť mlčanlivosti agentov rozviedky. Tým zabránil jej ďalšiemu vyšetrovaniu.

 

Zvýhodňovaná skupina?

Po veľkých raziách na silné skupiny podsvetia sýkorovcov a piťovcov je zaujímavé, že dodnes nebol odsúdený žiadny člen skupiny takáčovcov. Dá sa povedať, že v poslednom období sa im vyhýbajú aj policajné zásahy. Skupina dostala naposledy úder od polície v roku 2004. V prípade vydierania 300 podnikov v Bratislave súd zobral zo siedmych členov gangu piatich. Medzi dvoma vyvolenými, ktorých nechal súd na slobode, bol prekvapivo aj Ľuboš K. Z väzby však nakoniec prepustili všetkých zatknutých. Jedného z takáčovcov neskôr polícia obvinila v súvislosti s vraždou na Prístavnom moste v Bratislave a ďalšieho z vraždy Karola Patasyho staršieho. Pre nedostatok dôkazov nakoniec prepustili aj ich. Ľuboš K. figuruje aj v najnovších uniknutých mafiánskych zoznamoch.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu