Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúca správa po tragickej nehode autobusu na R1: Zahynul aj známy spisovateľ (†44)

Peter Krištúfek zahynul pri nehode Zobraziť galériu (6)
Peter Krištúfek zahynul pri nehode (Zdroj: Foto: FB, hazz)

BRATISLAVA - Pri pondelkovej tragickej dopravnej nehode zomrel vo veku 44 rokov spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. Bol jednou z obetí zrážky autobusu s nákladným autom na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín.

Správu o úmrtí potvrdil pre denník SME vydavateľ Koloman Kertész Bagala, u ktorého debutoval a vyšli mu u neho štyri knihy. Peter Krištúfek bol rodák z Bratislavy, absolvent filmovej a televíznej réžie na Vysokej škole múzických umení. Peter Krištúfek bol bratom poslankyne Národnej rady SR za stranu Sme rodina Petry Krištúfkovej.  

Peter Krištúfek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Měsíc autorského čtení)

Rodina, priatelia, ale aj široká verejnosť je z tragédie otrasená. "Mal toľko rozrobených projektov, na ktoré sa tešil. Bol systematický, cieľavedomý a pracovitý. Múdry a veľmi vtipný. Dopísal finálnu verziu scenára filmu podľa vlastnej knihy, dokončil komiks a mal radosť z rubriky Zabudnuté knihy... Pokračoval v projekte rozhlasových dramatizácií v banskobystrickom rozhlase. Chystal krst nového románu a o ďalších dvoch mi rozprával," zaspomínal na zosnulého kamaráta na sociálnej sieti znalec kníh Dodo Nagy a dodal: "Ešte mi nejde smútiť... Peťo bol zberateľom bizarných príhod a absurdných situácií. Stále dúfam, že toto je jedna z nich."

Profil spisovateľa a filmára Petra Krištúfka

Peter Krištúfek sa narodil 23. júna 1973 v Bratislave. Vyštudoval filmovú a televíznu réžiu na VŠMU v Bratislave. Autorsky sa podieľal na vyše dvadsiatich dokumentárnych filmoch. Spolupracoval na kratších hraných filmoch – Noci na slnku a Aký nádherný svet!, televíznom filme Dlhá krátka noc (Igric a prémie na festivale Artfilm 2004). Podľa vlastného scenára nakrútil hraný film Viditeľný svet. Bol členom hudobných zoskupení EYE a Iné ticho.

Za filmovú tvorbu získal Peter Krištúfek viacero festivalových cien. Pracoval ako rozhlasový moderátor, režíroval televízne relácie o literatúre, knihách a umení (900 sekúnd o knihách, Silná káva, Literárne oko, Umenie 05, Umenie 06). Poviedky publikoval vo viacerých zborníkoch, denníkoch, časopisoch na Slovensku a v Čechách. Bol trojnásobným finalistom literárnej súťaže Poviedka (2000, 2002 a 2004). Za debutovú zbierku krátkych próz Nepresné miesto (2002) získal prémiu Ceny Ivana Kraska (udeľuje Slovenský literárny fond).

Po Krištúfkovom poviedkovom debute Nepresné miesto nasledovali tituly Voľným okom, Hviezda vystrihnutého záberu, Rota pomalého nasadenia, Šepkár, Mimo času a Blíženci a protinožci.

V roku 2008 nakrútil scenárista a režisér Peter Krištúfek film Momentky o živote Deža Ursinyho. Dramaturgom filmu bol Pavol Rankov, kameramanom Peter Šantavý. Premiéru mal na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava 2008, premietli ho aj na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary 2009.

Spisovateľov dosiaľ najúspešnejší román Dom hluchého sa prekladá už do ôsmeho jazyka. Kniha zachytáva stručne dejiny Slovenska so všetkými slabosťami a silnými stránkami. Dielo núti čitateľa zamyslieť sa nad kolobehom života.

Nehoda na R1.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Hasiči)

Tragédia na R1

Dva ľudské životy si vyžiadala pondelňajšia tragická dopravná nehoda, ktorá sa stala po 15-tej hodine na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín. Autobus sa zrazil s nákladným vozidlom, zasahovalo takmer 20 hasičov. Ako uviedla hovorkyňa banskobystrických policajtov Mária Faltániová, autobus z doposiaľ nezistených príčin narazil do zadnej časti návesu poľského kamióna. Pri zrážke sa zranilo 13 ľudí, z toho traja ťažko.  

Šokujúca správa po tragickej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

Šokujúca správa po tragickej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Viac o téme: NehodaTragédiaPeter Krištúfek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu