Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvrat v prípade zneužitého dievčaťa (14): Závery dnešnej policajnej previerky v ústave

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Verejnosť je zhrozená. Do pozornosti sa dostal prípad zo slovenského reedukačného zariadenia, ktorý nemá obdoby. Štrnásťročná dievčina sa zaplietla s neprávnou partiou a vyskúšala aj drogy. Sociálna pracovníčka jej mame odporučila zveriť dieťa do rúk odborníkov a mama, ktorá chcela dcére pomôcť, súhlasila. Netušila vtedy, akú traumu tínedžerke spôsobí.

Policajti v zariadení nikoho nenašli

Polícia dnes vykonala v resocializačnom zariadení previerku, tam však nepochodila. „V poobedných hodinách sa v zariadení nik nenachádzal a policajti preto kontaktovali riaditeľa zariadenia. Ten uviedol, že zverenci ako aj zamestnanci sa nachádzajú na terapeutickom pobyte v Chorvátsku,“ objasnila trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Podľa ďalších slov hovorkyne podala matka maloletej v minulosti trestné oznámenie  na zamestnanca zariadenia pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania jej dcéry. Vyšetrovateľ v Galante vykonal procesné úkony a v zmysle zákona uznesením trestné stíhanie koncom novembra 2015 zastavil, nakoľko skutok nebol trestným činom. S postupom polície vo vyšetrovaní sa stotožnil aj dozorujúci prokurátor. 

„Polícia v Považskej Bystrici viedla vyšetrovanie vo veci podozrenia zo zločinu znásilnenia. Aj v tomto prípade malo ísť o zamestnanca zariadenia a maloletú R. Ľ. Vyšetrovateľ trestné stíhanie v máji 2016 zastavil s tým, že skutok nie je trestným činom,“ doplnila.

„Ako sme už informovali, polícia v Galanta prijala minulý týždeň trestné oznámenie matky mladistvej N.K., v ktorom uvádza, že ako matka nemôže navštevovať s dcérou lekárov a tým je zanedbaná  lekárska starostlivosť jej dcéry. Je však potrebné uviesť, že mladistvá N. K. je v zariadení umiestnená na základe rozhodnutia súdu. Matka podala na súd návrh na predbežné opatrenie na zrušenie výchovného opatrenia. Súd jej návrh uznesením v septembri 2015 zamietol s tým, že nezistil okolnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že bez okamžitého zásahu súdu by boli ohrozené pomery mladistvej,“ dodala hovorkyňa.

Do veci sa vložil aj prezident

Ako na svojej facebookovej stránke informuje strana Sloboda a Solidarita, do ústavu vstúpila polícia: „V zariadení, o ktorom informovala poslankyňa Natália Blahová, zasahuje polícia na popud prezidenta SR Andreja Kisku. Telefonicky nás o tom informoval a po vyjadrení našej úprimnej vďaky dodal: ‚Pre toto som sa chcel stať prezidentom‛,“ uviedla SaS.

Topkám trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová potvrdila, že polícia v ústave vykonala raziu v súvislosti s ešte jedným podnetom. Aktuálne sa už policajti v ústave nenachádzajú a podľa spravodajstva TV Markíza sa im nepodarilo dostať dnu, pretože zamestanci aj umiestnené deti sú momentálne na dovolenke v Chorvátsku.

Terapeut z resocializačného centra mal sexuálne zneužiť neplnoleté dievča. Upozornila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová (SaS). Hovorí, že o svojom tvrdení má dôkaz. Štrnásťročná Natália mala mať podľa Blahovej po násilnom styku ťažké zdravotné a psychické problémy. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Blahovej tvrdenia označilo za zavádzajúce a dezinterpretované fakty. Obvinenia odmietlo aj samotné zariadenie.

„Vyzývam ministra práce Jána Richtera, ministra školstva Petra Plavčana a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby v tejto veci začali šetrenie v zariadení a vyvodili dôsledky voči zodpovedným osobám. Rovnako vyzývam dozorujúceho prokurátora, aby vstúpil do konania a prešetril prípad,“ uviedla Blahová.

Vyjadrenie zariadenia

Prípadov fyzického, psychického či sexuálneho násilia má byť podľa Blahovej niekoľko a zapojení majú byť do toho aj iní zamestnanci, napríklad zástupca riaditeľa centra. Klienti zariadenia mali byť podľa Blahovej vulgárne urážaní. Podrobné informácie napísala Blahová vo svojom blogu. 

 „Máme redukované možnosti reagovať na nezmysly zverejňované na webe, všetci klienti a zamestnanci zariadenia sú mimo Slovenska na terénnom pobyte,“ uviedlo v stanovisku samotné resocializačné centrum. K prípadu sa chce vyjadriť po návrate zo zahraničia. Matka podľa zariadenia klame, dieťa nemalo byť znásilnené jeho zamestnancom. Centrum tvrdí, že „túto kauzu dalo do pozornosti ešte pred medializáciou orgánom činným v trestnom konaní, prokuratúre i ústrediu práce a súdu, čo rozhoduje o maloletej. Toho času je rodina maloletej prešetrovaná za domáce násilie páchané na dieťati na základe trestného oznámenia maloletej,“ dodalo zariadenie.

Detská ombudsmanka podnet preveruje. „Venujeme sa problematike, dávame dohromady všetky informácie,“ povedala Tomanová. Jej úrad podľa nej už spolupracuje s generálnou prokuratúrou, policajným prezídiom či ústredím práce. „Dieťaťu poskytneme všemožnú podporu,“ dodala. Obšírnejšie stanovisko vydá úrad pod jej vedením v pondelok.

Hrôzostrašný prípad

Poslankyňa NR SR za SaS a členka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Natália Blahová zverejnila na blogu Denníka N otrasný prípad zneužitia maloletého dieťaťa. „Keď mi pani Drahomíra rozprávala to, čím si jej dcéra a ich rodina za posledné mesiace prešli, zostala som hrôzou onemená,“ napísala Blahová.

Sudca to riadne prehnal: Pustil sa do znásilnenej dievčiny, sex a bolesť vraj idú ruka v ruke!

Príbeh vrhá temné svetlo na fungovanie slovenských reedukačných zariadení. Zúfalá mama poslankyni vyrozprávala, ako jej dcére zničili život „odborníci“. Štrnásťročná Natália začala mať problémy v škole a potom experimentovať aj s drogami. Na úrade práce mame dievčiny poradili, aby dcéru poslala do zariadenia, kde jej so závislosťou pomôžu.

Vianočné tajomstvo

Terapia však dievčinu ani zďaleka nečakala. V resocializačnom centre mala podľa rozhodnutia súdu stráviť dlhých 18 mesiacov. Natália mohla prísť domov až na Vianoce, s jej príchodom sa však zosypal svet celej rodiny. Za dverami detskej izby sa mama dozvedela hororové dcérino tajomstvo.

Hrôzostrašný životný príbeh: Dievčinu uniesli, desaťkrát predali, znásilňovali, takto dopadla

Natália sa mame zdôverila, že ju v zariadení zneužil terapeut. Nato sa matka rozhodla podať trestné oznámenie a sťažovala sa riaditeľovi reedukačného centra. Ten však zareagoval nečakane. Prišiel aj s manželkou k nej domov a prosil ju, aby trestné oznámenie nepodávala a prisľúbil vinníka potrestať. Po dlhom váhaní sa mama rozhodla. Dcéru odprevadila. V zariadení mala pobudnúť ešte tri posledné mesiace.

Nakazená pohlavnými chorobami

Onedlho zistila, že zlý sen sa ešte neskončil. Keď dcéru prišla navštíviť, odkázali jej, že Natália je chorá a nesmie ju vidieť. Mama však tušila ďalší problém a bez dovolenia prebehla vrátnicou. To, čo videla, jej definitívne otvorilo oči. „Natália ležala polonahá na zemi uprostred izby. V horúčke celá horela. Bola dezorientovaná, spotená, blúznila. Drahomíra okamžite zbadala, že v rozkroku, na vnútornej strane stehien až po kolená má hnisavé mokvavé pľuzgiere,“ opísala. Bezvládnu dcéru napriek námietkam okamžite naložila do auta a odviezla do nemocnice.

Po vyšetreniach u gynekológa sa potvrdili najhoršie obavy. Na genitáliách dievčaťu našiel zranenie po pohlavnom styku. Rovnako zistil, že má poškodenú maternicu, čo si vyžiada trvalé následky. Okrem genitálneho herpesu u nej diagnostikovali ešte jedno pohlavné ochorenie.

Po strašnom zistení prišli ďalšie trpké chvíle. S mamou sa skontaktovala sociálna pracovníčka, ktorá jej pobyt v zariadení odporučila a na jej sťažnosti povedala pamätnú vetu: Čo sa čudujete, však všetky tieto fetáčky sú ku*vy.“

Trestné stíhanie zastavili

„Do nasledujúceho diania kurátorka ničím nezakročila. Situáciu v zariadení neprešetrila, nepodala žiaden podnet, dieťa nenavštívila, nevypočula, ani žiadnym iným spôsobom sa s ním ani s rodinou neskontaktovala,“ doplnila Blahová. Zdrvená matka dievčaťa napokon podala trestné oznámenie na terapeuta a na jej veľké prekvapenie bolo zastavené. Zamestnanec sa údajne vyhovoril, že nevedel o neplnoletosti dievčaťa.

O niekoľko mesiacov neskôr prišla ďalšia rana. Natália sa s mamou pohádala a odišla z domu. Po hodinách strachu mama kontaktovala políciu, ktorá dala echo sociálke. Kolotoč problémov sa rozbehol opäť. Natáliu odviezli do rovnakého ústavu, z ktorého sa ju mame horko-ťažko podarilo vyslobodiť. Odvtedy s ňou nemá žiadny kontakt, akékoľvek spojenie jej zakázali. Hoci mama podala ďalšie trestné oznámenie a nespokojných rodičov sa ozvalo viac, prípad zamrzol. Dala podnet do NR SR na výbor pre ľudské práva a dala tiež sťažnosť na ministerstvo práce.

„Ak by aj okamžite všetci začali konať, na tele aj na duši detí už vznikli nenapraviteľné škody. Včera bolo neskoro. Týmto ich teda vyzývam, aby sa krutej realite postavili čelom a bezodkladne začali situáciu prešetrovať a riešiť. Vyzývam ich, aby ohrozeným a poškodeným deťom poskytli pomoc a podporu. Aby situáciu netutlali, lebo sa stanú spoluzodpovednými,“ uviedla poslankyňa.

Zvrat v prípade zneužitého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vyjadrenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny prípad, o ktorom pani poslankyňa Blahová pútavo a zároveň zavádzajúco píše, pozná, a preto sa dôrazne ohradzuje voči nepravdám a účelovo deziinterpretovaným faktom, ktoré vo svojom texte uvádza. Nazvime to „výhoda prvej rany“ – je šikovnosťou politika využiť situáciu a napísať takéto závažné obvinenia vo chvíli (v piatok večer), keď je úplne jasné, že druhá strana počas víkendu nedokáže zareagovať výpočtom dátumovo, časovo a obsahovo zoradených faktov, zistení a aktivít. Na to jednoducho potrebujeme aspoň minimálny čas. Obsažnejšiu reakciu a vyvrátenie tvrdení pani poslankyne poskytneme v pondelok,“ uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Vyjadrenie polície

Podľa trnavskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej prijala polícia v minulosti dve trestné oznámenia a zákonným spôsobom sa nimi zaoberala. „V jednom prípade vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil a dozorujúci prokurátor postup polície nespochybnil. V druhom prípade galantská polícia prijala trestné oznámenie, no nakoľko sa mal skutok stať mimo zariadenia, polícia trestné oznámenie postúpila vecne a miestne príslušnému okresnému riaditeľstvu,“ spresnila a dodala, že galantská polícia prijala tento týždeň ďalšie trestné oznámenie, no vzhľadom na prebiehajúce úkony a riziko marenia vyšetrovania nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

Prípad sleduje aj Kiska

O prípady tyranských praktík na chovankyniach jedného z resocializačných zariadení sa zaujíma aj prezident SR Andrej Kiska. "V prvom rade by som chcela poďakovať nášmu pánu prezidentovi Kiskovi, ktorý sa mi pred pár chvíľami ozval a povedal, že kontaktoval prezidenta policajného zboru, ktorý okamžite začal v tejto veci konať," na brífingu dnes o 15:00 pred sídlom Národnej rady (NR) SR to uviedla poslankyňa NR SR Natália Blahová zo strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Viac o téme: ZnásilnenieSociálkaReedukačné zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu