Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sudca to riadne prehnal: Pustil sa do znásilnenej dievčiny, sex a bolesť vraj idú ruka v ruke!

Robin Camp Zobraziť galériu (2)
Robin Camp (Zdroj: Súd v Alberte)

MONTREAL - Kanadský sudca Robin Camp čelí disciplinárnemu konaniu kvôli kontroverzným výrokom, ktorých sa dopustil pred dvoma rokmi pri prerokúvaní prípadu znásilnenia. Devätnásťročného dievčaťa sa vtedy pýtal, prečo nemohlo "jednoducho držať kolená pri sebe", uviedol spravodajský portál BBC.

Horor v Thajsku: Hannah (23) len chcela ukázať cestu do hotela, prišiel pád z útesu a sexpeklo

Kvôli týmto poznámkam kanadská súdna rada teraz rozhodne, či Camp zostane sudcom. Podobné konania so sudcami nie sú v Kanade bežné, od vytvorenia rady v roku 1971 došlo len k jedenástim vyšetrovaniam.

Sudca Camp pred dvoma rokmi v Calgary zbavil obžalovaného obvinenia. Medzitým odvolací súd tento verdikt zrušil a nariadil nový súdny proces. Obvinený muž bol podľa stanice CBC znova zatknutý.

Rozruch ale sudca narobil hlavne tým, že ženu, ktorá vystupovala ako obeť, opakovane oslovoval ako "obžalovanú" a vyhlasoval, že "niekedy bolesť a sex idú ruka v ruke". Žena vypovedala, že bola znásilnená na jednom večierku v kúpeľni nad výlevkou - a Camp sa pýtal, prečo "jednoducho neuhla panvou, aby do nej nemohol muž vniknúť".

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

Camp, ktorý bol medzitým povýšený k federálnemu súdu, sa má pred radou zodpovedať na sťažnosti, že jeho výroky odrážali odpor k zákonom chrániacim zraniteľné obete a svedkov, či uvažuje predpojate a či sa pri výsluchu obete opieral o zdiskreditované stereotypné predstavy, ako by sa obeť mala po znásilnení správať.

Camp sa v stanovisku rade ospravedlnil za svoje "nevhodné a necitlivé" výroky. Na svoju obhajobu uviedol, že sa vďaka školeniu od skúsenejšieho sudcu, psychológa a experta na sexuálne delikty ako sudca zlepšil. A vynasnaží sa ďalej zlepšovať a rozširovať si obzory, aby bol kanadskej justícii prínosom.

Podľa BBC sa očakáva, že vyšetrovanie potrvá niekoľko dní, než komisia zložená z troch sudcov a dvoch právnikov dospeje k odporúčaniu pre rozhodnutie celej súdnej rady. Medzitým z nariadenia federálneho súdu nesmie Camp súdiť ďalšie prípady.

Viac o téme: ZnásilnenieRobin Camp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu