Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci obchodovali s ľuďmi, polícia im na to prišla: Za nútené sobáše či žobranie im hrozí basa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície sa zamerala na odhalenie obchodovania s ľuďmi. Za posledné dva týždne padli obvinenia v dvoch prípadoch na piatich mužov z rôznych kútov Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

 V prvom prípade vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii vzniesol obvinenie voči dvom Košičanom vo veku 43 a 56 rokov. Podľa zistení polície mali pod zámienkou finančne výnosného zamestnania vylákať do Belgicka 28-ročnú ženu. "Po príchode do zahraničia ju mali držať v byte proti jej vôli a pod neustálym nátlakom a vyhrážaním ju prinútiť vydať sa v Dánsku za štátneho príslušníka Indickej republiky," priblížila Baloghová. Takýmto spôsobom mali zarobiť minimálne 5000 eur. Obvineným po dokázaní viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

"Cudzinci sobášom získavajú trvalý pobyt, čo im zároveň umožňuje aj neobmedzený vstup do celého schengenského priestoru. Toto je len jeden z mnohých prípadov, ktoré polícia odhalila," uviedla Baloghová.

Obvineniu čelia aj traja muži z Rimavskej Soboty, vo veku 39, 52 a 56 rokov. Najmladší z nich mal presvedčiť na žobranie v zahraničí 19-ročnú bezdomovkyňu. "S ďalšími komplicmi ju potom mali vyviezť do Nemecka, kde ju mali na rôznych miestach nútiť žobrať. Takto získané peniaze im musela odovzdávať, počas troch mesiacov sa suma vyšplhala na minimálne 3000 eur," spresnila Baloghová.

Obvineným hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Polícia mladej žene poskytla pomoc na bezpečný návrat domov a v súčasnosti je zaradená do programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi.

Viac o téme: Obchodovanie s ľuďmiPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu