Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Detská nemocnica v Bratislave na nohách: Zomrelo dievčatko (†1), hrozia ďalšie úmrtia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Šokujúca správa vyšla z bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice. Na vážne infekčné ochorenie tam zomrelo len 18- mesačné dievčatko.

Dieťatko trpelo meningokovou sepsou, teda otravou krvi. Podľa odborníkov je toto ochorenie charakteristické pomerne vysokou mierou úmrtnosti najmä pri deťoch s nízkym vekom.

Ako informuje televízia Joj, dievčatko hospitalizovali v pondelok, jeho zdavotný stav bol mimoriadne zlý. "Stav bol nezlučiteľný so životom, dievčatko sa nám žiaľ nepodarilo zachrániť," povedala televízii hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Podľa dostupných informácií, dievčatko žilo v súkromnej bratislavskej ubytovni v Ružinove. Žilo v rodine s tromi deťmi, je otázne či kvôli podmienkam, v akých žijú, neskončia v detskom domove. V nemocnici na pozorovaní sú aj ostatné deti, ktoré prišli s nebohým dievčatkom do kontaktu. Detičky liečia antibiotikami.

Príznaky ochorenia sú v prvých začiatkoch podobné chrípke. Ďalší priebeh je už dramatický a má rýchly spád. "Znie to drasticky, ale väčšinou si večer ľahne človek zdravý a ráno môže byť mŕtvy," povedala lekárka Katarína Holečková.

Meningitída prepukne rýchlo, viacerí pacienti zomrú

V prípade ochorenia na meningokokovú meningitídu je vždy dôležitý okamžitý zásah odborníka. Napriek rýchlej diagnostike a liečbe jeden z desiatich pacientov zomiera a mnohí končia s trvalými následkami. Prejavy na začiatku ochorenia, ako horúčka, nevoľnosť či zvracanie, nie sú jednoznačné a tak sa môže stať, že si ich laici, ale aj lekári zamenia napríklad za bežné prechladnutie.

O zákernosti meningokoka sa presvedčila aj 43-ročná Andrea, ktorú ochorenie pripravilo o nohy. Po tom, čo sa so synom vybrala na výlet do hôr, sa nakoniec prebrala z kómy o päť týždňov v nemocnici a bez nôh. "Keby som bola informovaná o tom, ako sa táto choroba prejavuje, vedela by som rýchlejšie reagovať a možno to nemuselo dopadnúť tak, ako dopadlo. Môj život by vyzeral inak. Určite by som sa dala zaočkovať," hovorí Andrea.

Meningokok je skrátený názov pre baktériu, ktorá sa odborne nazýva Neisseria meningitidis. Má tvar kávového zrna a ide o výlučne ľudský patogén, ktorý sa prenáša len medzi ľuďmi kvapôčkovou infekciou – kašľom, nádchou, bozkávaním a iným úzkym kontaktom. Baktéria je citlivá na slnečné svetlo, dezinfekčné prostriedky aj vysychanie, na vzduchu rýchlo hynie, avšak dobre znáša nízke teploty.

Táto baktéria cirkuluje v populácii a podľa odhadov štyri až 35 percent zdravých dospelých ľudí sú bacilonosiči. Tých pred prepuknutím ochorenia chráni imunitný systém. Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Zápal mozgových blán postupuje rýchlo a je veľmi agresívny, prakticky v priebehu 24 až 48 hodín môže spôsobiť úmrtie človeka. Preto je nevyhnutné, aby lekári ihneď po diagnostikovaní ochorenia chorému nasadili antibiotiká a izolovali ho na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Ochorenie ohrozuje najmä deti do štyroch až piatich rokov, dospievajúcu mládež či ľudí žijúci v komunitách. Pozor by si mali dať aj cestovatelia. V niektorých oblastiach sveta, ako napríklad Afrika, Blízky východ, juhovýchodná Ázia, je možnosť kontaktu s meningokokom omnoho vyššia než v Európe. Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie. V súčasnom období je podľa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv na slovenskom trhu zaregistrovaných päť vakcín proti meningokokom. Očkovanie nie je povinné a pacient si ho hradí sám.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu