Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exšéf hraničnej polície mal zobrať úplatok 2 600 eur: Vyhne sa súdu, vyšetrovateľ pochybil

Miroslav Uchnár Zobraziť galériu (3)
Miroslav Uchnár (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

PEZINOK – Exšéfa hraničnej polície v Sobranciach Miroslava Uchnára obvinili z korupcie. Ešte v roku 2009 mal prevziať úplatok za to, že sprostredkuje prácu na polícii 32-ročnej žene. Obvinenia však exšéf odmieta. Tvrdí, že ho do celého prípadu namočila iná žena, ktorá vystupuje v tejto kauze v úlohe agenta. Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odmietol obžalobu prokurátora kvôli chybám v prípravnom konaní. Vyšetrovateľ totiž vypočul niekoľkých svedkov bez vedomia Uchnárovho obhajcu.

„Som nevinný,“ povedal počas prestávky pre médiá bývalý šéf Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Miroslav Uchnár s tvrdení, že celú kauzu okolo jeho osoby mala vykonštruovať iná žena. Práve ona sa mala podľa Uchnára obohacovať braním úplatkov. Mala sľúbiť 32-ročnej žene, že jej vybaví prácu na polícii. Uchnár sa o tom údajne dozvedel a podnikol náležité kroky. Situácia sa však zvrtla a tá, ktorá mala brať úplatky, začala v kauze vystupovať pod policajnou ochranou v pozícii agenta.  

Na verejnom zasadnutí na súde v Pezinku senát odmietol obžalobu prokurátora pre chyby v prípravnom konaní. Počas vyšetrovania polícia vypočula až 108 svedkov. Súd však uznal dôvody obhajoby. Hovorili o tom, že vyšetrovateľ vypočul niekoľkých svedkov bez upovedomenia obhajcu obvineného: „Máme zákonné právo byť upovedomení o tom, že sa tieto úkony dejú. Neboli sme,“ povedal pred senátom súdu Uchnárov advokát a dodal: „Došlo tak k hrubému porušeniu práv na obhajobu.“ Prokurátor však pred senátom tvrdil, že vyšetrovateľ nebol povinný oboznámiť obhajcu o výsluchoch svedkov, pretože o to priamo nežiadal.

Exšéf hraničnej polície mal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Súd ale uznal, že o niektorých výsluchoch mal vyšetrovateľ informovať, aj keď ho o to obhajca vopred nepožiadal. Výpovede týchto svedkov by tak nemohli čítať na pojednávaniach, ak by to bolo potrebné. Tým, že senát odmietol obžalobu, Uchnára zatiaľ za korupciu súdiť nebudú.

Prokurátor podal voči rozhodnutiu sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd SR. „Spravodlivosť ešte stále existuje,“ vydýchol si pri odchode zo súdu obvinený exšéf Uchnár, ktorý sa podieľal na prípravách zabezpečenia slovensko-ukrajinskej hranice pred vstupom Slovenska do Schengenu, za čo si vyslúžil povýšenie a finančnú odmenu. Zo služobného pomeru ho však po prevalení kauzy prepustili, v súčasnosti je na výsluhovom dôchodku.

Teraz čelí obvineniu z prijímania úplatku a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Stíhajú ho spolu za štyri skutky. Inšpekcia ministerstva vnútra ho ešte vo februári 2010 obvinila. Rezort vnútra vtedy informoval, že v roku 2009 mal prijať úplatok 2600 eur ako protihodnotu za to, že zabezpečí prijatie 32-ročnej ženy do služobného pomeru na Úrade hraničnej a cudzineckej polície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu