Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Detaily brutálnej smrti taxikára (†47): Študenti mali vražedný plán ako z filmu!

Obvinení mladíci pred súdom Zobraziť galériu (5)
Obvinení mladíci pred súdom (Zdroj: SITA)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Trojica chlapcov podozrivá z vraždy taxikára Ivana (†47), ktorého mŕtve telo našli v noci zo soboty na nedeľu v chatovej oblasti Dúbrava, má toho spoločného viac, akoby sa možno na prvý pohľad zdalo. Všetci pochádzajú z rozvedených rodín, navštevujú stredné školy a na internete sa prezentovali kontroverznými fotografiami či vyjadreniami. Stojí za vraždou posadnutosť satanizmom? Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes vzal trojicu do väzby, na pojednávaní padli aj detaily vraždy, ktorú si mali dopredu naplánovať.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vzal do väzby troch mladíkov, obvinených z úkladnej vraždy 47-ročného taxikára Ivana V. z Liptovského Mikuláša. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože obhajcovia obvinených podali voči nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Na neverejnom zasadnutí obvinení využili svoje právo a nevypovedali. Súdne konanie sledovali aj rodiča mladistvých a splnomocnený zástupca Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Vraždu taxikára vopred naplánovali

Policajná Národná kriminálna agentúra v tomto prípade obvinila 17-ročných gymnazistov Andreja P. a Alexandra M. a ich 18-ročného kamaráta, študenta strednej stavebnej školy Ondreja D. Kladie im za vinu obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v spolupáchateľstve. Sudca vyhovel prokurátorovi, ktorý požadoval väzbu z dôvodov, že obvinení by mohli ujsť a skrývať sa, pôsobiť na svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Za tento skutok im hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. U mladistvých sa trestná sadzba znižuje na polovicu.

Detaily brutálnej smrti taxikára
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa dostupných informácií sa trio mladíkov na vražedný útok vopred uvážene pripravovalo. Rozhodli sa prepadnúť taxikára so zámerom získať majetkový prospech. Vypracovali si dokonca písomný plán s konkrétnym rozdelením úloh. Na usmrtenie obete si zabezpečili kuchynské nože, pripravili plachtu na zabalenie mŕtveho, kanister s benzínom na podpálenie vozidla so zavraždeným. Pre seba pripravili náhradné oblečenie, obutie a rukavice. Takto pripravení a so skrytými zbraňami prišli 14. decembra večer na hlavnú autobusovú stanicu v Liptovskom Mikuláši, kde si vytypovali taxikára Ivana s vozidlom Škoda Octavia. Po 22. hodine ho požiadali, aby ich odviezol do chatovej oblasti Košariská pri obci Dúbrava. Tam mu kázali skončiť jazdu a keď sa taxikár začal s vozidlom otáčať, Alexander M. a Andrej P. zo zadných sedadiel ho začali nožmi bodať do krku a tváre. Keď sa taxikár začal brániť, Ondrej P. sediaci na prednom sedadle vytiahol kľúče zo spínacej skrinky a taxikára bodol dva razy do brucha. Pretože vtedy prichádzalo iné auto, trojica násilníkov z miesta činu ušla. Taxikár utrpel rôzne bodnorezné zranenia, na následky ktorých podľahol na mieste.

Pokus o samovraždu a satanizmus

Alexander M. (17) a Andrej P. (17) sú študentmi 3. ročníka gymnázia v Liptovskom Mikuláši. Andrej je dokonca nevlastným synom riaditeľa školy. Ten sa po zadržaní chlapca uzavrel a s médiami nekomunikuje. Televízii Markíza sa podarilo získať len písomné stanovisko školy, v ktorej nad tragédiou vyjadrujú hlbokú ľútosť. "Je to tragédia, ktorá sa prieči všetkým hodnotám našej školy, ktoré sa snažíme šíriť. Všetkým pozostalým vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť. Veríme, že sa celú vec podarí objektívne vyšetriť," píše sa v ňom.

Druhý z tretice, Andrejov spolužiak Alexander, pochádza z malej obce Galovany, kde býva len s mamou, ktorá je zdravotnou sestričkou v ružomberskej nemocnici a babkou. Chlapec bol údajne utiahnutý a podľa miestnych sa len dostal do zlej partie. Iní potvrdili, že sa už v minulosti do problémov dostal a o tom, že zrejme nie je žiadny anjelik, svedčia aj jeho kresby, ktoré pravidelne zverejňuje na sociálnej sieti. Väčšina z nich je plná nenávisti a satanistických symbolov tak, ako pseudonym, pod ktorým na internete vystupuje.

Detaily brutálnej smrti taxikára
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Priezvisko prebral po kontroverznom spisovateľovi Antonovi Szandorpovi LaVey, ktorý je autorom Satanskej Biblie. Tá je často označovaná za svätú knihu satanistov a človeka opisuje ako nepoddajného a cieľavedomého tvora, ktorý nerešpektuje božie Desatoro. Podľa princípov tejto knihy tiež v roku 1966 založil Cirkev Satanovu.

Alexander M.
Zobraziť galériu (5)
Alexander M.  (Zdroj: FB)

Najstarším z partie mladíkov je Ondrej D. (18), ktorý v Liptovskom Mikuláši navštevuje 4. ročník strednej odbornej školy stavebnej. Zhodou okolností, na rovnakej škole študoval aj zavraždený taxikár Ivan. Je takisto z rozvedenej rodiny a v minulosti sa podľa medializovaných informácií pokúsil o samovraždu. Spolužiaci ho však vnímali ako pohodového chlapca a to, čo sa stalo, ich šokovalo. „Nikto to od nečakal to, čo sa stalo. Nedalo sa to ani čakať, bol v pohode chalan," povedal spolužiak Erik.

Detaily brutálnej smrti taxikára
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Mŕtveho taxikára Ivana našli ležať v noci zo soboty na nedeľu na ceste v chatovej oblasti Dúbrava (okres Liptovský Mikuláš).  Zranenia hneď od začiatku nasvedčovali tomu, že sa stal obeťou brutálnej vraždy. „Muž mal bodnorezné poranenia. Obhliadajúci lekár uviedol, že zranenia mu spôsobila iná osoba,“  dodala Balogová. Pri sebe mal peňaženku aj mobil, lúpežné prepadnutie je preto málo pravdepodobné. Na taxametri Ivanovej Octavii, ktorá stála neďaleko jeho tela bolo 15 eur, čo zodpovedá ceste z Liptovského Mikuláša do Dúbravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu