Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Moderátor Rosák smúti: Zomrel autor relácie Videostop!

Karel Čáslavský Zobraziť galériu (3)
Karel Čáslavský

PRAHA - Najznámejší český filmový historik súčasnosti Karel Čáslavský zomrel dnes ráno po ročnom pobyte v nemocnici. Informoval o tom portál iDnes.cz, ktorému jeho úmrtie potvrdila Bohuslava Holubová z Českej televízie. Autor relácie Videostop sa dožil 75 rokov.

Karel Čáslavský sa preslávil predovšetkým ako autor a spolumoderátor súťažnej relácie Videostop, ktorú v Československej televízii uvádzal od roku 1985 spolu s Janom Rosákom. Diváci ho poznajú aj z obľúbeného Hledání ztraceného času - relácie, v ktorej predstavoval zostrihy z filmového archívu. Vysielali ju až 20 rokov. Ďalej bol autorom obľúbeného cyklu Komik a jeho svět, ktorý obsahoval scénky zo starých nemých grotesiek.

Karel Čáslavský sa narodil 28. januára 1937 v Lipnici nad Sázavou. Vyštudoval Strednú filmovú školu v Čimeliciach a od roku 1956 pôsobil vo Filmovom štúdiu Barrandov ako asistent produkcie. Neskôr sa z neho stal asistent réžie, podieľal sa napríklad na nakrúcaní muzikálu Kdyby tisíc klarinetů (1964). Od roku 1963 pracoval v Národnom filmovom archíve. V roku 2002 mu udelili Čestnú medailu T.G. Masaryka a v roku 2009 ho uviedli do Dvorany slávy ankety TýTý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu