Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovský úspech slovenskej herečky: Ocenenie na medzinárodnom filmovom festivale!

Judit Bárdos Zobraziť galériu (6)
Judit Bárdos (Zdroj: SITA)

VICO EQUENSE - Slovenskú herečku maďarského pôvodu Judit Bárdos ocenili na Social World Film Festivale, ktorý sa konal od 4. do 12. júla v talianskom meste Vico Equense neďaleko Neapola.

Giuria Giovani (v preklade Mladá porota, pozn. SITA) udelila 27-ročnej rodáčke z Bratislavy cenu Najlepšia herečka vďaka snímke V tichu (2014), v ktorej stvárnila židovskú klavírnu virtuózku Edith Kraus. Ocenenie za réžiu si z festivalu odniesol aj tvorca snímky Zdeněk Jiráský.

„Film V tichu bojoval v hlavnej súťaži popri celosvetovo rezonujúcimi snímkami, akými je napríklad film Mami! režiséra Xaviera Dolana,“ priblížila producentka filmu Lívia Filusová. Spomínanej dráme Mami! (2014) pritom Giuria Giovani udelila cenu Najlepší film. 

Snímka V tichu je autentickým svedectvom o osudoch židovských hudobníkov a hudobníčok, ktorým práve hudba pomohla zmierniť ich utrpenie v čase vlády nacizmu. Okrem Judit Bárdos si v nej zahral aj Jan Čtvrtník, ktorý stvárnil klaviristu a džezového hudobníka Karola Elberta, Ján Gallovič sa zhostil úlohy nemeckého dirigenta a skladateľa Arthura Chitza a baletku Alicu Flachovú-Pastorovú stvárnili žiačky bratislavského tanečného konzervatória Evy Jaczovej Ema Dobešová a Valéria Stašková. Kameramanom filmu je Michal Černý a strihačkou Hedvika Hansalová. Titul získal ocenenia Najlepší film, Najlepší scenár a Najlepšia réžia na Fest Film Kosova a ceny za najlepší film a réžiu si Jiráský odniesol aj z Phoenix Film Festivalu. 

Judit Bárdos študovala na konzervatóriu hru na klavíri. Zahrala si vo filme Dom (2013), vďaka ktorému získala ocenenie Slnko v sieti. Okrem toho účinkovala v snímkach Láska na vlásku (2014) či Fair Play (2014), za ktorý ju nominovali na Českého leva. Venuje sa aj divadlu. 

Viac o téme: Judit BárdosSocial World Film Festival
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu