Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Posledné zbohom Polónyimu: Veselá pieseň aj smútok rodiny a hercov!

S najväčším smútkom v srdci sa s Viliamom Polónyim lúčila manželka Božena. Zobraziť galériu (31)
S najväčším smútkom v srdci sa s Viliamom Polónyim lúčila manželka Božena.

BRATISLAVA – Lúčili sa a spomínali! Herecká obec bola dnes dopoludnia v smútku. Na Novej scéne sa totiž konala od 11:00 posledná rozlúčka s uznávaným umelcom Viliamom Polónyim († 84), ktorý zomrel minulý pondelok. Člena divadelníckej obce prišlo na druhý svet vyprevadiť množstvo kolegov, ktorí na neho spomínali nielen so slzami v očiach, ale občas aj s úsmevom na tvári. Život zosnulého bol podľa ich slov plný radosti. A tak sa s ním rozlúčili veselou skladbou. Ďalší obrad sa konal v krematóriu.

Viliam Polónyi pôsobil dlhé roky na doskách divadla Nová scéna, ktoré neskôr aj sám viedol. Práve preto sa posledná rozlúčka s ním konala na tomto mieste. Umelca, ktorý mal už dlhšiu dobu podlomené zdravie, prišlo v pondelok vyprevadiť množstvo kolegov a priateľov.

Rakva bola vystavená na pódiu a postupne sa pri nej vystriedalo viacero známych hercov. Medzi inými napríklad Marína Kráľovičová, Leopold Haverl či Karol Čálik. V priestoroch divadla sa zišlo zhruba sto ľudí, v hľadisku sedeli aj Štefan Kvietik a Ľubomír Feldek.

Trúchliacim sa prihovoril František Kovár, ktorý predniesol smútočnú báseň. Následne na to dostali slovo aj ďalší spomedzi umelcov. „Jeho životným prístupom nám bol mnohým príkladom. Život ho bavil do poslednej chvíle a on tiež bavil do poslednej chvíle,“ zaspomínal si na Polónyiho kolega Juraj Ďurdiak, ktorý v súčasnosti šéfuje spomínanému divadlu.

Slova sa ujal aj operetný herec Anton Baláž. „Bude nám chýbať tvoj humor. Ako si tíško žil, tak si aj zomrel. Skromný v živote, veľký vo svojej práci,“ prihovoril sa zosnulému. Následne sa spustila veselá skladba v štýle dvadsiatych rokov minulého storočia. Opona sa spustila, prítomní povstali a hercovi dali smerom do neba posledný potlesk.

O 13.00 sa konal obrad v bratislavskom krematóriu. Ten prebiehal v komornej atmosfére za prítomnosti najbližšej rodiny a známych. So svojím rodákom sa rozlúčil aj Radoslav Vazan, primátor Krupiny. „Robil si srandu zo seba, za to išiel do neba,” povedal v rozlúčkovej básni herec Karol Čálik.

Polónyimu na poslednej ceste zaznela pieseň Najkrajší kút v šírom svete a na úplný záver jeho obľúbená skladba Mesačné svetlo. Práve v tej chvíli zaznel sálou neudržateľný plač vdovy Boženy.

Sledujte TOPKY TV: Posledná rozlúčka s Viliamom Polónyim.

Rozlucka - Nova scena

Sledujte TOPKY TV: Rozlúčka v bratislavskom krematóriu

Pohreb

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu