Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lara Fabian v Bratislave: Standing ovation, ďakovala v ruštine

Speváčka Lara Fabian počas koncertu v Bratislave Zobraziť galériu (11)
Speváčka Lara Fabian počas koncertu v Bratislave

BRATISLAVA - V utorok večer vystúpila po prvý raz na Slovensku speváčka Lara Fabian. Zaplnená Incheba v Petržalke sa dočkala približne 90-minútového vystúpenia plného balád v anglickom i francúzskom jazyku.

Dcéra belgického otca a sicílskej matky si za svoj výkon niekoľkokrát vyslúžila standing ovation, za čo ďakovala v ruštine známym slovíčkom „spasiba“ (v preklade ďakujem). V publiku toto faux pas väčšinou vyvolávalo úsmev na perách.

Štyridsaťdvaročná speváčka odštartovala svoj koncert o 19:17. Hneď po úvodnej skladbe sa v angličtine priznala, že sa trochu trasie, keď prichádza do krajiny, v ktorej predtým nikdy nevystupovala, čo bol aj prípad Slovenska. Napriek tomu jej hlasový prejav pôsobil prevažne isto. Fabian interpretovala staršie i novšie piesne, pričom výrazne prevažovali pomalé skladby. Výnimkou bola napríklad energickejšia Soleil, Soleil z jej ostatnej štúdiovky Toutes les femmes en moi (2009). Speváčka si pri nej na intímnom pódiu so sviečkami dokonca aj zatancovala. Hviezda s kanadským pasom prišla do Bratislavy s trojčlennou sprievodnou kapelou, ktorá bola väčšinu v úzadí. Asi v polovici koncertu však publikum hrou na lavóre plnom vody zabavil bubeník.

Fabian v zaplnenej Inchebe nevynechala pieseň Do you know where you're going to, ktorá pochádza z filmu Mahogany (1975), skladbu Angels, známu zo snímky Mesto anjelov (1998), pieseň Immortelle z nahrávky Nue (2001) či novinku s názvom The Secret. Takmer všetky skladby prepájala komentármi, v ktorých spomínala rodinu, lásku, mier či anjelov. Väčšina divákov sa v jej myšlienkach nachádzala, no našli sa aj takí, ktorí pri týchto slovách zívali.

Vystúpenie Lary Fabian vrcholilo baladou Je t'aime, ktorú na Slovensku v súťaži Slovensko hľadá SuperStar spopularizovala Martina Schindlerová. Po nej sa speváčka dočkala prvého standing ovation. Ďalší potlesk postojačky nasledoval po interpretácii hitu Je suis malade, ktorý v jej podaní pochádza zo štúdiovky Carpe diem (1994). Skladbu Sergea Lamu z roku 1973 v Československu prespievala Marie Rottrová. Vytlieskaným prídavkom sa speváčka s fanúšikmi rozlúčila, pričom prisľúbila, že sa na Slovensko ešte vráti. V turné po strednej a východnej Európe bude Fabian pokračovať 15. marca koncertom v moldavskom hlavnom meste Kišiňov. Následne vystúpi v Bukurešti, kde má naplánované hneď dva koncerty.

Lara Fabian, občianskym menom Lara Crokaert, spieva väčšinou po francúzsky, no aj po anglicky, španielsky, portugalsky a rusky. Pasívne ovláda i flámčinu. Na hudobnej scéne je už viac ako 25 rokov. Začínala ako tínedžerka v rôznych speváckych súťažiach, pričom svoj prvý singel vydala v roku 1986. Zlom v jej kariére nastal v roku 1994, kedy vydala druhý štúdiový album Carpe diem.

Ten obsahoval hit Je suis malade. V roku 1997 uviedla na trh štúdiovku s názvom Pure, na ktorej je aj balada Je t'aime. Len vo Francúzsku z albumu predala jeden a pol milióna kópií. Podobne úspešná bola aj s nasledujúcim eponymným albumom, ktorý bol jej prvou nahrávkou naspievanou v angličtine. Lara Fabian dodnes predala viac ako 12 miliónov kópií svojich albumov.

Zatiaľ poslednú štúdiovku s názvom Toutes les femmes en moi (v anglickej verzii Every woman in me) vydala v roku 2009, vlani sa prezentovala prvou výberovkou s názvom Best of Lara Fabian (2010). Speváčka v roku 2007 porodila prvú a zatiaľ jedinú dcéru Lou, ktorú má s Gérardom Pullicinom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu