Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok v Berlíne: K masakre sa prihlásila teroristická organizácia

Vraždiaci nákladiak z Berlína Zobraziť galériu (53)
Vraždiaci nákladiak z Berlína (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Do davu na vianočnom trhu v centrálnej berlínskej štvrti Charlottenburg vpálil nákladný automobil. Podľa polície bol jeden podozrivý zadržaný a druhý podozrivý bol zavraždený. Hlásia najmenej 12 mŕtvych a 48 zranených osôb. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • 23-ročného zadržaného muža polícia prepustila
  • 37-ročný šofér nákladného vozidla bol zabitý
  • Páchateľ je stále na úteku
  • Zomrelo najmenej 12 ľudí, 48 osôb je zranených
  • Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok
  • K útoku došlo včera večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg
  • Vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť
  • Ak Nemci nedokážu teroru zabarániť, Merkelovej vyhliadky na vytvorenie funkčnej koalície sú v ohrození

Nemecko: Nákladné auto vošlo na vianočné trhy v Berlíne

Situáciu sledujeme ONLINE

Ďakujeme vám za sledovanie spravodajstva. Zajtra vám prinesieme ďalšie aktuálne informácie.

21:47 Po útoku sú nezvestní aj dvaja cudzinci - občianky Izraela a Talianska. Zatiaľ nie je známe, či sa nenachádzajú medzi ešte neidentifikovanými mŕtvymi alebo zranenými

20:37 K pondelňajšiemu teroristickému útoku na vianočné trhy v Berlíne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Oznámila to dnes tlačová agentúra Amák napojená na IS s tým, že čin vykonal bojovník Islamského štátu. „Osoba, ktorá vykonala útok kamiónom v Berlíne, je vojak Islamského štátu a útok vykonal v reakcii na výzvy zamerať sa na občanov križiackej koalície,“ uviedla agentúra Amák.

20:18 Až 14 zranených je podľa nemeckého ministra vnútra stále v kritickom stave. Medzi 12 mŕtvymi nie sú deti.

19:51 Za pondelkový útok na berlínskych vianočných trhoch môže podľa českého vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša migračná politika nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Babiš to dnes napísal na svojej facebookovej stránke.

Polícia pri hľadaní dôkazov
Zobraziť galériu (53)
Polícia pri hľadaní dôkazov  (Zdroj: SITA/AP)

Podozrivého prepustili

19.05 Muž, ktorý bol zadržaný pre podozrenie z vykonania pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne, bol prepustený na slobodu a nebol naňho vydaný zatykač. Oznámila to dnes večer Spolková prokuratúra v Karlsruhe. Zadržaný muž poskytol počas výsluchu určité informácie, ale spáchanie činu popieral. Generálna prokuratúra tiež konštatovala, že po čine nebol človek, ktorý mal sedieť za volantom kamióna, "nepretržite sledovaný" očitými svedkami.

19.00 Hlavná stanica v Kolíne bola podľa nemeckých médií evakuovaná po tom, čo dostala telefónnu hrozbu o bombe. Hovor mal byť prijatý okolo 18.30.

18:34 Magazín Der Spiegel na svojom webe uviedol, že atentátnik najprv trhovisko raz obišiel a až potom narazil do davu. S odvolaním sa na svoje zdroje dodal, že je možné, že tak chcel nabrať rýchlosť.

17:56 Všetky formy extrémizmu odmieta aj Islamská nadácia na Slovensku. Obetiam posledných teroristických útokov v Berlíne a Zürichu na svojej stránke vyjadrila úprimnú sústrasť. „Tieto hanebnosti majú jediný cieľ – šíriť strach, chaos a poštvať ľudí proti sebe. Veľké obavy v nás vzbudzuje i to, ako k týmto snahám pristupujú niektoré politické a spoločenské elity v európskych krajinách. Namiesto volania po jednote podporujú prejavy vzájomného podozrievania a nenávisti,“ uviedla.

17:34 Berlínske trhy sú zatvorené, Nemcov spojil smútok.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:29 Podľa nemeckých médií už mohlo 24 zranených ľudí opustiť nemocnice, aby sa mohli stretnúť s rodinami.

16:50 Počet obetí najväčších teroristických atentátov v Európe za posledné dva roky

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: topky)

16:29 Šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch povedal, že zadržaný Pakistanec sa už skôr dostal do policajnej evidencie. Povahu deliktu nespresnil, uviedol len, že to nebolo v súvislosti so zbraňami a ani kvôli možným kontaktom na radikálne islamské kruhy. "Nebol hodnotený ako násilník," povedal Münch.

16:28 Generálny prokurátor dnes hovoril o 30 ťažko zranených. Tomu v podstate zodpovedajú aj aktuálne čísla berlínskych hasičov, podľa ktorých zostáva v nemocniciach 15 ľudí, ktorí sú v ohrození života. Ťažké zranenia utrpelo aj ďalších 14 osôb.

16:09 Migranti žijúci v utečeneckom centre v Berlíne sa obávajú, ako ich po útoku bude vnímať nemecká verejnosť. „Sme znepokojení,“ povedal 26-ročný Ibrahim Sufi agentúre Reuters.

16:02 Švajčiari reagujú na teror v Berlíne. Okrem toho, že zvýšili počet policajných hliadok na vianočných trhoch, plánujú trhy v Bazileji ohraničiť betónovými kvádrami.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter)

15:56 Podľa portálu Bild vyzýva teroristická organizácia Daeš na ďalšie útoky na vianočné trhy. Radikáli avizovali tento druh násilia už po útoku vo francúzskom Nice.

15:55 Útok kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne nebol podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku náhodou. Ako pripomenul, Nemecko je pred voľbami a táto krajina je ústretová voči utečencom. „Musíme zvážiť, ako týchto psychicky vyšinutých jednotlivcov nachádzať. Musíme ich odsúdiť a musíme spraviť všetko pre to, aby sa takéto nešťastia neopakovali,“ uviedol dnes Kiska. Hlava štátu zároveň zopakovala slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že strach nás nesmie ochromiť.

15:41 Podľa novinára Die Welt nemá polícia žiadnu zbraň ani stopy DNA a vyšetrovatelia sú úplne v rozpakoch. Zadržaný migrant nemal na oblečení žiadne stopy krvi. V najbližších hodinách budú skúmať videoznáznamy z bezpečnostných kamier.

15:38 Nemecký prezident Joachim Gauck vyzval dnes v súvislosti s pondelkovým útokom v Berlíne k zachovaniu súdržnosti slobodnej spoločnosti v Nemecku. Nenávisť toho, kto tento zločin spáchal, nesmie viesť k nenávisti na druhej strane, nabádal vo svojom vyhlásení.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:20 Najvyšší štátny zástupca SRN Peter Frank hovorí o teroristickom pozadí činu. K činu, ktorý si na vianočnom trhu vyžiadal 12 obetí, sa podľa neho zatiaľ nikto neprihlásil a nie je ani jasné, či ho má na svedomí jeden, alebo viac páchateľov.

15:17 Pápež František v dnešnej reakcii na pondelkový útok na berlínskom vianočnom trhu vyzval verejnosť, aby skoncovala so šialenstvom terorizmu. Pápež to uviedol v sústrastnom telegrame, ktorý adresoval berlínskemu arcibiskupovi, uviedla agentúra ANSA.

15:11 Kamión použitý k pondelkovému útoku v Berlíne odišiel 16. decembra z Talianska, napísala dnes agentúra ANSA s odvolaním sa na dobre informované talianske bezpečnostné zdroje, podľa ktorých ale medzi Talianskom a zločinom v nemeckej metropole nie je žiadna súvislosť. Brennerský priesmykom vozidlo podľa týchto zdrojov prešlo v piatok o 18.00 h.

15:08 Mŕtvym poľským kamionistom je Lukasz Urban. „Tvár mal celú opuchnutú a zakrvavenú. Bolo úplne očividné, že bojoval o život,“ opísal Ariel Żurawski, bratranec zabitého.

15:03 Miesto útoku navštívila aj Angela Merkelová; na znak smútku naň položila kvety.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter)

15:17 Pápež František v dnešnej reakcii na pondelkový útok na berlínskom vianočnom trhu vyzval verejnosť, aby skoncovala so šialenstvom terorizmu. Pápež to uviedol v sústrastnom telegrame, ktorý adresoval berlínskemu arcibiskupovi, uviedla agentúra ANSA.

15:00 Medzi identifikovanými obeťami útoku je šesť Nemcov, identifikácia ostatných obetí ešte prebieha.

14:44 Podľa nemeckých médií ide o celkovo piaty teroristický útok, ktorému v tomto roku Nemecko čelí. 

14:33 S Berlínom súcitia aj iné mestá po celom svete.

14:24 Pohľad na vianočné trhy, ktoré sa stali dejiskom krvavého útoku.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

14:19 Americký prezident Barack Obama uistil dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že Spojené štáty podporia Nemecko pri vyšetrovaní pozadia pondelkového útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne.

13:52 Aj športový svet ostro odsúdil pondelkový šokujúci útok na vianočný trh v centre Berlína.

13:47 Nemecká polícia zatkla údajne nesprávneho muža v prípade útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. S odvolaním sa na informácie z prostredia najvyšších miest tajných služieb to dnes napísal denník Die Welt. Skutočný vinník má byť stále na slobode a ozbrojený. „V skutočnosti nie je isté, že bol vodičom,“ potvrdil dnes medializované informácie prezident berlínskej polície Klaus Kandt s tým, že polícia dosiaľ nepotvrdila, či zadržaný podozrivý bol skutočne vodičom kamiónu. Vyšetrovanie pokračuje, povedal novinárom.

13:27 Berlín pred Vianocami prežíva najťažšie chvíle roka.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:17 Vianočné trhy by mali byť v Berlíne zatvorené, ale zvyšku Nemecka sa toto opatrenie netýka.

Polícia dohliada na priebeh vianočných trhov v Magdeburgu.
Zobraziť galériu (53)
Polícia dohliada na priebeh vianočných trhov v Magdeburgu.  (Zdroj: SITA/Peter Gercke/dpa via AP)

13:15 Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes vyhlásil, že masakra s kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne bola nepochybne zámerným útokom. „Už niet pochybností, že tá hrozná udalosť včera večer bol útok,“ informoval novinárov. 

13:07 Navid B. sa mal podľa nemeckého ministra vnútra pokúsiť do Nemecka dostať aj príbuzných. 

13:05 Pondelkový útok v nemeckom Berlíne sa nepriamo týkal aj slovenských futbalistov.

13:02 Zdevastovaný kamión zblízka.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:00 Podozrivý hovorí podla nemeckého ministra vnútra Maizièra dialektom, ku ktorému nemajú k dispozícii prekladateľa. 

12:55 Zbraň, ktorou zahynul poľský kamionista, doteraz nebola nájdená.

12:52 18 zranených je stále vo vážnom stave.

Dôkaz o únose vozidla

12:51 Majiteľ poľskej prepravnej firmy dnes potvrdil smrť svojho zamestnanca, ktorého nákladné auto bolo použité v pondelok pri útoku na vianočné trhy v Berlíne. „O 15.45 h na záznamoch GPS vidno pohyb kamiónu, akoby sa ho niekto učil šoférovať. Naštartovanie motora, vypnutie, jazda vpred, potom cúvanie. Skúsený šofér by to nerobil,“ uviedol Ariel Žurawski, bratranec kamionistu. Podľa jeho slov sa vďaka GPS v kamióne a aktualizácii jeho údajov každých desať minút podarilo zrekonštruovať celú trasu auta odvtedy, ako sa ho zmocnil páchateľ útoku.

12:50 Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière uviedol, že podozrivý z Pakistanu nemal teroristický záznam.

12:40 Navid B. sa údajne narodil 1. januára 1993 v pakistanskom meste Turbat, píše Die Welt. Cez hraničný Priechod v Bavorsku mal na územie Nemecka vstúpiť 11. februára tohto roka.

12:32 Poľský portál Fakt.pl zverejnil prvú fotografiu 37-ročného vodiča kamiónu z Poľska, ktorý bol podľa portálu pravdepodobne unesený a zabitý teroristami. Podľa bratranca poľského vodiča bol spoľahlivým zamestnancom a otcom 17-ročného syna. Bol tichým, milým človekom a vyhýbal sa konfliktom.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: fakt.pl)

12:28 Podľa Mohammeda Jankhana z utečeneckého centra, ktorý podozrivého Navida B. poznal, to bol „normálny chalan“.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: twiter)

12:25 Pondelkový teroristický útok v Berlíne bol útokom aj na tie hodnoty, ktoré reprezentujú sviatky Vianoc - pokoj a mier. „Nesmieme však dovoliť, aby zlo získalo navrch a len naším spoločným úsilím dokážeme prekonať aj takéto ťažké skúšky. Zároveň je nutné striktné dodržiavanie azylového systému všetkými štátmi EÚ, čím by sme dokázali aspoň sčasti predchádzať podobným skutkom,“ vyjadril svoj postoj k tragédii na vianočných trhoch v Berlíne Bugár. 

12:22 Prvá fotografia zo zatýkania 23-ročného podozrivého.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:15 Zadržaný podozrivý mladík poprel akýkoľvek podiel na útoku, informuje agentúra AFP.

12:10 Za útok na vianočné berlínske trhy nemožno viniť všetkých utečencov, ktorí prišli do Európskej únie a rovnako nemožno obviňovať všetkých moslimov v Európe. Tvrdí to vedenie opozičnej SaS.

12:02 Na základe doterajších informácií je nutné vychádzať z toho, že v Berlíne išlo o teroristický útok. Povedala to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

11:53 Poľský spolujazdec zrejmého páchateľa pondelňajšieho útoku v Berlíne, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych, bol pravdepodobne zastrelený. Bol teda obeťou, nie páchateľom. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné informácie ministerstva vnútra Brandenburska.

11:52 Fotografia z utečeneckého centra v hangáre letiska Tempelhof , kde sa mal pred útokom nachádzať aj migrant z Pakistanu. Polícia ho dnes ráno prehľadala a niekoľko osôb vypočula.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:48 Po útoku v nemeckej metropole Berlíne aj slovenská tajná služba spoločne s inými slovenskými bezpečnostnými zložkami spustila štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie. Uviedol to hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS) Branislav Zvara.

11:20 Ak Nemci nedokážu teroru zabarániť, Merkelovej vyhliadky na vytvorenie funkčnej koalície sú v ohrození.

11:12 V súvislosti s pondelkovým útokom v Berlíne, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych, dnes Nemecku kondoloval ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremľa masaker označil za „šokujúci“. Biely dom vo Washingtone podľa agentúry AP udalosť odsúdil už v pondelok večer ako pravdepodobný teroristický útok.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Tento zločin proti mierumilovným civilistom je svojím surovým cynizmom šokujúce,“ napísal Putin v telegrame, ktorý podľa kremeľskej tlačovej služby zaslal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a prezidentovi Joachimovi Gauck.

Pozostalým vyjadrila sústrasť aj Merkelová

10:07 „Je to veľmi ťažký deň. Bol to hrozný čin,“ uviedla dnes vo svojom oficiálnom vyjadrení nemecká kancelárka Angela Merkelová. „V týchto hodinách myslím najmä na obete... Celá krajina, my všetci sme zjednotení a chceme vám vyjadriť úprimnú sústrasť,“ dodala Merkelová a vyzvala ľudí, aby neprepadali strachu a nevzdávali sa svojich hodnôt, slobody a otvorenosti.

10:58 Podľa Sudinfo.be sa už v minulosti objavili informácie, že sa islamisti pokúsia zaútočiť na vianočné trhy západnej Európy. Konkrétne vtedy padala výstraha na 5. decembra. 

10:51 Polícia v uliciach Berlína zvýšila hliadky s nepriestrelnými vestami a samopalmi.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vozidlo mali uniesť

10:49 Bratranec poľského vodiča Ariel Žurawski pre TVN24 povedal, že vozidlo uniesli, keď smerovalo z nákladom oceľových nosníkov z Talianska do Berlína. Kamión musel podľa neho pre oneskorenie v doručení dodávky parkovať v Berlíne do utorka. Napísala to webová stránka britskej stanice BBC. 

Žurawski, ktorý bol zároveň majiteľom tohto kamiónu, potvrdil, že vodič bol nezvestný od pondelka 16.00 h. „Je to môj bratranec. Poznal som ho od detstva. Môžem za neho ručiť,“ povedal. Polícia sa však domnieva, že kamión ukradli zo staveniska v Poľsku.

10:39 V okolí vozidla sa od rána pohybovali novinári a špecialisti poverení vyšetrovaním útoku.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:36 Nemecká polícia oznámila, že podozrivého z útoku na úteku chytila vďaka pohotovému a odvážnemu svedkovi, ktorý ho prenasledoval, keď utiekol do tmy, aby sa ukryl v parku zoologickej záhrady. Tá sa nachádza neďaleko miesta útoku.

10:30 Podľa informácií Focus Online bol poľský šofér kamiónu zrejme zastrelený.

10:24 Útok na ľudí zhromaždených na vianočných trhoch je útokom proti kultúrnej identite Európy. SR má preto právo prijímať opatrenia. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra v súvislosti s útokom v Berlíne a s prijatím zvýšených bezpečnostných opatrení.

10:19 Nemecká polícia občanov upozornila, že hrozbu útokov nemožno nikdy 100-percentne vylúčiť ani zažehnať. V Nemecku sa nachádza okolo 2 500 trhovísk, na ktorých sa trhy konajú aspoň dvakrát týždenne.

10:14 Podľa denníka Bild je podozrivým útočníkom z Pakistanu 23-ročný Navid B. Do Nemecka prišiel asi pred rokom.

10:11 Nemecký portál Bild označil miesto tragédie a načrtol trasu smrtiaceho nákladného vozidla.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: bild.de)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: bild.de)

10:05 Podľa nemeckých médií disponoval útočiaci migrant, údajne pochádzajúci z Pakistanu, viacerými identitami.

10:00 Podľa poľského kanálu TVN24 boli príčinou smrti poľského vodiča kamiónu bodné rany na tele.

09:59 Celý Berlín dnes smúti. Predvianočné útoky ľudia neočakávali.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:57 Niektorí z účastníkov útoku utrpeli devastačné zranenia a počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

09:56 Merkelová zatiaľ oficiálne nereagovala na pondelkový masaker.

09:48 Európa musí držať spolu, musíme byť súdržní, povedal na margo útoku na berlínske vianočné trhy predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. „K tomu, čo sa stalo v Nemecku, je ťažko čokoľvek napísať. Je veľa otázok, málo odpovedí,“ napísal Danko na Facebooku.

09:46 Premiér Robert Fico (Smer-SD) je šokovaný z útoku na vianočné trhy v Berlíne. „Je to veľmi smutná správa pre nás všetkých,“ napísal Fico v sústrastnom telegrame nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

09:45 Podozrivý muž, ktorý v pondelok večer zrejme zámerne vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v Berlíne, mohol prísť do Nemecka tzv. balkánskou migračnou trasou. Uviedli to dnes nemecké bezpečnostné zdroje.

09:42 Predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita, vyjadril po pondelkovej tragédii v nemeckom Berlíne v mene všetkých slovenských biskupov sústrasť nemeckému ľudu: „V mene slovenských biskupov Vám chcem vyjadriť našu hlbokú účasť a náš smútok. Pripájame sa k Vašim modlitbám za zomrelých a zranených, za ich príbuzných a drahých. Nech Boh posilní Vás i celú Vašu cirkev v tomto ťažkom okamihu!“

Slováci medzi obeťami nie sú

9:40 „Slovenské veľvyslanectvo v Berlíne komunikovalo s Krízovým reakčným centrom nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ktoré  doposiaľ nemá informácie, že by medzi zranenými alebo obeťami boli slovenskí občania. MZVaEZ SR situáciu naďalej sleduje,“ komentoval situáciu riaditeľ Tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

09:39 Podľa bezpečnostného experta televíznej stanice n-tv sa vyšetrovanie musí predovšetkým sústrediť na zodpovedanie otázky, či útok bol činom "osamelého vlka", alebo či išlo o akciu člena organizovanej skupiny, od ktorej možno očakávať ďalšie atentáty.

09:38 Vyšetrením pondelkového zrejme teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne bol poverený Spolkový kriminálny úrad (BKA). Podľa agentúry DPA o tom rozhodol spolkový generálny prokurátor.

09:28 Nemecká polícia ohlásila veľkú tlačovú konferenciu, ktorá by sa mala začať dnes popoludní.

09:21 Nákladiak pri svojej jazde smrti narážal do všetkého, čo mu stálo v ceste.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

Merkelová stráca podporu

09:20 Podľa informácií portálu Bild v utečeneckom stredisku na bývalom letisku Tempelhof dnes ráno nedošlo k žiadnemu zatknutiu.

09:07 Vianočný atentát v Berlíne posilní aj pravicové politické sily v Nemecku, ktoré kritizujú kancelárku Angelu Merkelovú za jej nezodpovednú politiku voči migrantom. Domnieva sa predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) a bývalý šéf rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

09:00 Desivé obrazy tragédie na vianočných trhoch.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

08:57 Útočník z Pakistanu sa po masakre snažil ukryť v blízkosti zoologickej záhrady. Tam ho ešte živého dopadla polícia.

08:50 Takto vyzerajú berlínske vianočné trhy dnes ráno po útoku.

Zdroj: Reuters print screen livestream
Zobraziť galériu (53)
Zdroj: Reuters print screen livestream  (Zdroj: Reuters print screen live)

08:43 Muž, ktorého mŕtvola sa našla v kabíne nákladného vozidla, bol poľským občanom, oznámila dnes berlínska polícia. Jeho totožnosť zatiaľ neoznámila. Uviedla však, že podľa doterajších poznatkov nebol tým, kto s vozidlom do davu na trhu narazil. Podľa denníka Berliner Morgenpost nariadili úrady vykonať pitvu, aby sa zistila príčina jeho úmrtia.

08:41 Útok preveril pripravenosť nemeckých záchranných zložiek.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

Slovensko zvyšuje bezpečnostné opatrenia

08:40 Dnes sa v priestoroch Ministerstva obrany SR v Bratislave uskutoční brífing predsedu vlády SR Roberta Fica a podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra v súvislosti s útokom v Berlíne a s prijatím zvýšených bezpečnostných opatrení.

08:37 Rozhlasová stanica RBB s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje oznámila, že muž, ktorý auto riadil, sa narodil 10. januára 1993 v Pakistane a do Nemecka prišiel 31. decembra 2015 hraničným prechodom Passau. Dopustil sa drobnejších kriminálnych priestupkov a polícii bol známy. Berlínska polícia túto informáciu nechcela komentovať.

Ďalší zásah špeciálneho komanda

08:33 Podľa denníka Die Welt dnes ráno na bývalom letisku Tempelhof operovalo špeciálne komando. Podozrivý z útokov sa tam mal podľa neoficiálnych informácií ukrývať v utečeneckom stredisku.

08:21 Polícia momentálne zhromažďuje všetky dôkazy z miesta činu.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP)

08:20 Die Welt uvádza, že plánovanie útoku naznačuje aj to, že vozidlo vošlo do davu bez zapnutých svetiel. Dosvedčili ti policajné zdroje.

08:20 Podľa zahraničných zdrojov ešte stále nebola ukončená identifikácia obetí.

08:17 V médiách sa objavila prvá fotografia útočníka z vozidla.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: bild.de)

08:10 Ulicami Berlína sa po útoku rozliehalo zúfalstvo, chaos prerušovali policajné sirény.

08:09 Vianočné trhy krátko po útoku.

08:08 Miesto útoku je stále uzavreté a ulice sú prázdne.

08:06 Die Welt napísal, že nemecká polícia mala mať niekoľko dní informácie o tom, že existuje nebezpečenstvo útoku na vianočné trhy v metropole.

07:50 Slovensko je tak ako iné štáty pripravené pomôcť Berlínu. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák.

07:14 Nemeckí vyšetrovatelia "pracujú s predpokladom", že páchateľ, ktorý v pondelok večer vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, tak urobil zámerne. Informovala o tom dnes ráno miestna polícia, ktorá zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok.

03:34 Berlínska polícia v skorých ranných hodinách potvrdila, že bezduché mužské telo, ktoré sa našlo v kabínke kamióna, patrí poľskému občanovi. Žiadne ďalšie podrobnosti však strohá informácia zverejnená prostredníctvom sociálnych sietí neobsahuje. 

03:04 Poľský prezident Andrzej Duda prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval všetkých, ktorí tak môžu učiniť, aby sa modlili za uzdravenie zranených a duše zosnulých píšuc o tragédii v Berlíne. Holandský premiér Mark Rutte na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina smúti podobne ako Berlín nad mnohými vyhasnutými životmi a zranenými. "Myslíme na každého, kto dnes večer márne čaká na návrat milovanej osoby domov. V mene Holandska som svojej nemeckej kolegyni Angele Merkelovej vyjadril sústrasť a ponúkol pomoc, kde to len ide," uviedol ešte v pondelok Rutte.

02:24 Novozvolený americký prezident Donald Trump odsúdil "desivý teroristický útok" kamiónom na vianočný trh v Berlíne, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych a 48 zranených. Trump pripísal zodpovednosť za útok extrémistom z takzvaného Daeš a iných islamistických zoskupení, ktorí podľa neho "neustále masakrujú kresťanov..., čo je súčasťou ich globálneho džihádu".

02:14 Na následky ťažkých zranení po pravdepodobnom teroristickom útoku na predvianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, ku ktorému došlo v pondelok večer, zomreli podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA v nemocnici ďalšie tri osoby. Celkový počet obetí sa tak zvýšil z doterajších deväť na 12.

01:59 Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril už krátko po pondelkových večerných udalostiach v Berlíne solidaritu a spoluúčasť nemeckým občanom. "Francúzi zdieľajú smútok Nemcov v súvislosti s touto tragédiou, ktorá zasiahla celú Európu," uvádza sa v prvej reakcii Elyzejského paláca.

01:27 Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb.

00:52 Bezduché telo muža v kabínke kamiónu, ktorého vodič vošiel s vozidlom v pondelok večer na preplnené vianočné trhy v štvrti Charlottenburg v Berlíne, by mohlo patriť podľa informácií viacerých nemeckých i poľských médií poľskému občanovi.Ani poľské ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave, ani ambasáda krajiny v Berlíne to však nepotvrdili. Možnosť, že ide o pôvodného vodiča kamiónu, zamestnanca špedičnej firmy a bratranca jej majiteľa Ariela Žuravského, tak zostáva na úrovni špekulácií.

00:33 Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka budú útoky tohto typu len pribúdať: "Čo je najhoršie, že napríklad nedá sa nič robiť s touto situáciou... Je to najväčší level nebezpečenstva hrozieb. Teroristi nepoužívajú len nákladné vozy, používajú malé deti, sedem – desať ročné, dievčatká, teraz sme mali možnosť vidieť jeden chlapec sa chcel odpáliť – nešlo mu to, a čo je najhoršie teraz, ak si zoberieme prípad v Turecku, že ľudia, ktorí majú zabraňovať teroristickým útokom a chrániť politikov, tak s výhradou vykonajú útok a atentát, čiže je teraz tak stav už tak vážny, že je potrebné úplne zmeniť filozofiu politiky a európskych lídrov," zdôraznil Zábojník.

00:09 Ako vyplýva z informácií internetového vydania magazínu Der Spiegel, polícia okolie dejiska pravdepodobného útoku hermeticky uzavrela, celé námestie zabezpečujú policajti so samopalmi. Nad trhoviskom, ktorého časti sú výrazne osvetlené, panuje strašidelné ticho. Nechýbajú však zvedavci, ktorí si pred policajným zabezpečením robia "selfies".

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

00:07 S vodičom kamiónu s poľským evidenčným číslom sa kontakt prerušil už okolo 16.00 hodine.

00:05 Hovorca polície bol opatrnejší a povedal, že jeho kolegovia nemajú zatiaľ jednoznačné indície o tom, že došlo k útoku, ani o tom, že išlo o nešťastie. Vyšetrovatelia však vychádzajú z predpokladu, že išlo o útok.

00:03 Nemecké bezpečnostné zložky nemajú síce ešte ucelený obraz o pozadí večerného pravdepodobného útoku na vianočné trhy v Berlíne, avšak mnohé hovorí podľa informácií, ktoré získala z ich prostredia tlačová agentúra DPA, pre islamistický motív.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

23:46 Nákladiak mal byť naložený železom pri odchode z Talianska do Nemecka, čo ho malo urobiť smrteľnejším, informuje Guardian.

23:39 Zatiaľ je predčasné hovoriť, či sú alebo nie sú medzi obeťami útoku v Berlíne slovenskí občania. "Zastupiteľský úrad v Berlíne je v kontakte s nemeckými úradmi. Zatiaľ sa na nás neobrátil žiadny slovenský občan so žiadosťou o pomoc," uviedol.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

23:36 "Oplakávame mŕtvych," napísal Merkelovej hovorca. Kancelárka sa spojila s aj s ministrom vnútra, aby sa informovala o útoku.

23:00 Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciach prijímajú, povedal predseda vlády Robert Fico

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

22:40 Polícia sa domnieva, že nákladné vozidlo prešlo 50 až 80 metrov cez priestory vianočných trhov.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

22:22 Kamión je registrovaný na poľskú firmu. Jej majiteľ Ariel Z. dával rozhovor dnes ráno poľskému rádiu TVN24, kde tvrdil, že jeho bratranec na ňom cestuje do Berlína. Ten tam chcel stráviť noc. Ariel Z. si nevie predstaviť, že by bol jeho bratranec takéhoto činu schopný. Je možné, že kamión uniesli.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

22:16 Národnosť mužov polícia stále nezverejnila

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

22:14 Berlinsky primátor ubezpečil obyvateľov, že je situácia pod kontrolou

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

22:03 Nemecká polícia vyzvala občanov, aby nevychádzali z domu a nechodili k miestu činu.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

21:54 Podľa polície je jeden podozrivý zadržaný a druhý podozrivý mŕtvy.

MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/AP)

21:52 Traja ľudia boli zranení pri streľbe v Zürichu
 
Kamión, ktorý búral do ľudí
Zobraziť galériu (53)
Kamión, ktorý búral do ľudí  (Zdroj: TASR/Michael Sohn)
 
21:50 Na mieste incidentu sa stále nachádza desiatka záchranárov, zdravotníkov a hasičov
 
21:47 Kamión išiel rýchlosťou viac ako 60 km/h.
 
21:44 Podľa výpovedi svedkov, vozidlo smerujúce na vianočné trhy nespomalovalo
 
21:42 Ľudia, ktorí utrpeli zranenia boli rozvezení do viacerých nemocníc 
 
21:39 Podľa televíznej stanice n-tv malo nákladné auto poľskú poznávaciu značku
MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/Michael Sohn)
MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/Michael Sohn)
21:36 Na sociálnych sieťach uisťujú ľudía prítomní na mieste svojich príbuzných o tom, že sú v poriadku
21:32 Zranených je okolo 50
MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: YouTube)
21:30 Tamojšia polícia uviedla, že incident vyšetrujú ako terorostický útok 
21:25 Podľa neoficiálnych informácií je vodič na úteku
MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: YouTube)
 
21:22 Oficiálna informácia o útočníkovi nie je známa
21:20 Podľa nemeckého Bildu stúpol počeť obetí na 9
MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/Michael Sohn)
Počet mŕtvych aj zranených stúpol, nie je uvedený presný počet. Podľa hovorcu polície, ktorého 
citovala agentúra DPA, išlo zrejme o útok. Nehoda sa odohrala iba hodinu potom, čo bol ruský veľvylanec zastrelený v Ankare.

Incident sa odohral na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz neďaleko symbolu západnej časti Berlína, pamätného kostola cisára Viliama.

Nákladné vozidlo vošlo podľa denníka Berliner Zeitung cez chodník na trh, kde sa zastavilo tesne pred vianočným stromom. Okolie miesta nešťastia polícia uzavrela.
Viac o téme: Vianočné trhyútok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu