Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Policajti zabránili tragédii: Chytili 13 osôb, plánovali útok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KIŠIŇOV - Moldavská polícia zadržala 13 osôb podozrivých z členstva v polovojenskej skupine, ktorá údajne plánovala vykonať útoky v dvoch mestách s cieľom vytvoriť novú separatistickú republiku. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie hlavného policajného inšpektorátu v Moldavsku.

Podľa zverejnených údajov chceli členovia separatistickej skupiny zaútočiť na štátne inštitúcie v hlavnom meste Kišiňov, ako aj v 110 kilometrov vzdialenom Balci, správnom centre severnej časti Moldavska, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi. Policajný riaditeľ Gheorghe Cavaliuc povedal, že táto skupina plánovala útok na väznicu v Balci a oslobodenie trestancov, ktorých by sa následne pokúsila naverbovať na ďalšie útoky. Ich cieľmi mali byť súkromné spoločnosti a bydliská miestnych štátnych predstaviteľov.

Moldavské orgány dnes v súvislosti s týmto prípadom obvinili osem ľudí z členstva v polovojenskej skupine. Polícia uviedla, že za jej vodcu považuje muža z východnej Ukrajiny so záznamom v trestnom registri. Od bývalej sovietskej republiky Moldavsko sa ešte v roku 1990 oddelila proruská oblasť Podnestersko. Dôvodom boli obavy, že by sa Moldavsko mohlo pripojiť k susednému Rumunsku. Prorusky orientovaná je taktiež poloautonómna oblasť Gagauzsko ležiaca na juhu Moldavska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu