Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Svedkovia leteckej havárie v Rene: Všade je krv! Sú tam ruky a nohy!

Letecká nehoda v americkom meste Reno Zobraziť galériu (9)
Letecká nehoda v americkom meste Reno

RENO - Oficiálny počet obetí havárie lietadla na výročnej leteckej šou v meste Reno v americkom štáte Nevada stúpol na deväť ľudí. Oznámila to v sobotu nevadská polícia. Priamo na mieste zahynulo sedem ľudí, ďalší dvaja zomreli v nemocnici. Príčina nehody je zatiaľ neznáma, polícia prípad vyšetruje.

"Videla som časti tiel a toľko krvi, že by ste tomu neverili. Hovorím o rukách, nohách. Tým, čo prežili  chýbali kusy tiel. Nepreháňam. Bolo to krviprelievanie, neuveriteľné krviprelievanie," uviedla Maureen Higginsová, ktorá sedela asi 30 metrov od miesta nehody a videla, ako muža pred ňou zasiahol úlomok z lietadla do hlavy.

 

 

Letecká nehoda v americkom
Zobraziť galériu (9)

 

 

Na záberoch miestnych televíznych staníc bolo vidieť záchranárov, ako ošetrujú množstvo zranených na mieste dopadu a niektorých odnášajú do sanitiek. Kusy lietadla, ktoré sa pri náraze úplne roztrieštilo, boli všade okolo. "Je to ako masaker, ako keby explodovala bomba," vypovedal ďalší svedok nešťastia Gerald Lent. "Všade na štartovacej dráhe ležia ľudia. Jedného muža to rozrezalo napoly. Všade je krv. Sú tam ruky a nohy."

 

 

Letecká nehoda v americkom
Zobraziť galériu (9)

 

 

Podľa Higginsovej stratil pilot nad strojom kontrolu počas tretieho kola leteckého závodu. Tim O'Brien, ktorý leteckú show sledoval pre miestne noviny, povedal, že príčinou nehody mohla byť mechanická porucha, kvôli ktorej sa lietadlo zrútilo priamo na predný rad divákov.

 

 

Letecká nehoda v americkom
Zobraziť galériu (9)

 

 

 

Nešťastie na leteckej show
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Očití svedkovia nehodu prirovnávali k "hororovým scénam". Mnohí z nich však podľa DPA pilota označuje za hrdinu, pretože havária si mohla vyžiadať oveľa viac životov. "Vôbec nepochybujem o tom, že zachránil životy," vyhlásil Gus McCrea, ktorý nehodu videl. Stroj sa zrútil len niekoľko metrov od zaplnenej tribúny a mnohí diváci tvrdia, že sa pilot ešte pred dopadom snažil stroj od najväčšieho zhluku ľudí odkloniť.

Hovorca miestnej prvej pomoci Stephanie Kruseová uviedla, že záchranári do troch nemocníc previezli celkovo 56 zranených. Niektorých ďalších vraj odviezli ľudia svojimi autami. Z niekoľkých desiatok ranených bolo podľa Kruseovej 15 v kritickom stave a ďalších 13 v stave vážnom, tiež potenciálne ohrozujúcim život.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu