Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na webe kolujú príkazy policajných šéfov: Nehádžte na to bobek a vyberajte viac pokút!

Listy s príkazmi spustili vlnu kritiky Zobraziť galériu (5)
Listy s príkazmi spustili vlnu kritiky (Zdroj: SITA, FB)

TRNAVA - O tom, že v policajných kruhoch sa vydávajú nepochopiteľné príkazy na vyberanie čo najväčšieho počtu pokút, sa špekulovalo už dávno. Nadriadení sa vtedy bránili tým, že policajti vo výkone služby musia dosahovať výsledky v práci a teda aj odhaľovať priestupky. Teraz sa však na internete objavili ďalšie dokumenty s podobným obsahom. Ako vysvetlia tieto?

Vaše tipy

Na internete sa objavili dva listy, ktoré slovenských vodičov vytáčajú do nepríčetnosti. Jeden z nich pochádza z dielne okresného riaditeľstva trnavskej polície, pod druhým je podpísaný náčelník mestskej polície v Dunajskej Strede. Oba sú adresované policajtom v službe, s ktorých aktivitou nadriadení nie sú spokojní a nenápadnými "vyhrážkami" ich nabádajú k vyššej.

Dokument z Dunajskej Stredy pochádza z mája minulého roku a obsahuje písomné upozornenie jednému z tých "nešikovnejších" príslušníkov mestskej polície. Za mesiac apríl vybral na pokutách "iba" 67 eur, čo jeho nariadeného zjavne neteší a rozhodol sa zakročiť. "Je potrebné, aby každý z policajtov mesačne uložil blokové pokuty minimálne v hodnote 200-250 eur," píše sa v liste, ktorý spracoval veliteľ výkonu hlavnej služby.

Na webe kolujú príkazy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Nezabudol dodať aj varovanie, že v prípade, že do konca mesiaca nevyberie pokuty v požadovanej sume, znížia mu osobný príplatok.

Druhý list má byť adresovaný príslušníkom pohotovostnej motorizovanej jednotky v Trnave. Pravdepodobne jeden z riadiacich pracovníkov v ňom s miernym nádychom humoru inštruuje o priebehu nočných i denných služieb. "Očakávam od všetkých nadštandardné výsledky o. i. i v oblasti priestupkov a hlavne od tých, čo na to minulý mesiac hodili bobek. Pozorne si to odsledujem," vyzýva mužov zákona k vyššej aktivite.

Na webe kolujú príkazy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Najviac kritizovaná časť sa týka výšky vyberaných pokút. "Netrvám na riešení závažných priestupkov za sumu 150 eur, ale nebudú riešené pod 60 eur," píše v liste. Na jeho konci tak, ako v prípade Dunajskej Stredy, tiež nechýba upozornenie, že od (ne)plnenia týchto povinností sa bude odvíjať ich ďalšia služobná činnosť.

Podobný dokument unikol aj v marci minulého roka z okresného riaditeľstva v Rimavskej Sobote. Píše sa v ňom, že muži zákona do konca mesiaca musia pokutovať najmenej 1350 vodičov. Podľa šéfa okresného dopravného inšpektorátu , ktorého podpis na liste svieti, išlo o "zefektívnenie činnosti okresného dopravného inšpektorátu Rimavská Sobota." Banskobystrický policajný šéf mal na to však iný názor a autora listu potrestal.

Na webe kolujú príkazy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu