Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovák pracujúci v Británii zúri: Politici na nás spustili hon ako na čarodejnice!

Zobraziť galériu (2)
"Zastavte už konečne imigráciu zo štátov EÚ. Čo je veľa, to je veľa" - hlása billboard. (Zdroj: Tip čitateľa, Martin Fiksel)

LONDÝN/BRATISLAVA – Slováci v Británii sú zhrození! Mestá ostrovného štátu totiž zaplavili billboardy s kontroverzným heslom, ktoré znechutilo aj nášho čitateľa Martina. Hlásajú totiž „Zastavte už konečne imigráciu zo štátov EÚ“. Martin to vníma ako útok na Slovákov, Čechov, Poliakov a Maďarov.

Vaše tipy

Vo Veľkej Británii sa rozbehla kampaň, ktorá chce docieliť zníženie počtu imigrantov v krajine. Slovák Martin, ktorý v Británii pracuje, je zhrozený. Do redakcie nám poslal snímku billboardu, ktorý odfotil v meste Worcester. Stoja na ňom slová „Stop open door EU immigration. Enough′s enough (vo voľnom preklade – Zastavte už konečne imigráciu zo štátov EÚ. Čo je veľa, to je veľa.).

Poburujúce billboardy: Útočia na Slovákov?

„Prosím, všimnite si "EU" immigration, čím akoby doslova chceli označiť Slovákov, Čechov, Poliakov a Maďarov, ktorí sem chodia za prácou. To, že sem denne prichádzajú celé rodiny z Pakistanu, Indie, Iránu a podobne, to ich samozrejme netrápi,“ napísal nám rozhorčený Martin. Billboardy, ktoré pobúrili Slovákov pracujúcich v Británii, má na svedomí euroskeptická Nezávislá strana Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorej velí dlhoročný kritik EÚ a kontroverzný europoslanec Nigel Farage.

Za vznikom sporných billboardov však môže stáť niečo iné ako „nenávisť“ ku krajinám bývalého východného bloku. Už niekoľko mesiacov sa totiž v Británii diskutuje o tom, že sa v roku 2014 otvorí miestny pracovný trh pre Bulharov a Rumunov, čo nevonia tak UKIP ako aj Konzervatívnej strane premiéra Davida Camerona.

Briti plánujú zmeny pri podpore v nezamestnanosti

Ten dokonca plánuje výrazné zmeny v imigračnej politike. Vo svojom nedávnom prejave vysvetlil, že za roky 1997 až 2009 sa čistá migrácia do Británie pohybovala na úrovni 2,2 milióna ľudí. Novými opatreniami by ju chcel obmedziť na 100-tisíc ľudí ročne. Zároveň upozornil, že imigranti môžu zabudnúť na automatické výhody, ktoré prinášala podpora v nezamestnanosti. Dostupnou ju chce spraviť len tým, ktorí sa naozaj snažia nájsť si zamestnanie.

Nezamestnanosť v Británii sa v januári pohybovala okolo 7,8 percenta, pričom uznávaní ekonómovia z National Institute of Economic and Social Research v minulom roku informovali, že neexistuje žiadna súvislosť medzi rastúcim prisťahovalectvom a nezamestnanosťou domácich.

Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Martin Fiksel)

Slovák v Británii: Protiimigračná kampaň mu pripomína Simpsonovcov

Podobne to vidí aj náš čitateľ Martin, ktorý tvrdí, že vysoké percento nezamestnaných v Británii tvoria Angličania a práve prisťahovalci z ázijských krajín. Celú situáciu prirovnáva k jednému z dielov animovaného seriálu Simpsonovci. „Keď chcel starosta zvýšiť dane a ľuďom sa to nepáčilo, vyhlásil, že vysoké dane sú chybou a vinou prisťahovalcov, pričom ich v celom Springfielde bolo asi dvadsať. Ale samozrejme získal si hlasy voličov, lebo jednoduchý občan tomu nerozumie a prikloní sa radšej k takejto verzii, ako by mal obviniť sám seba,“ priblížil.

Martin vníma kontroverznú kampaň s obavou. „Začína sa mi to tu trošku podobať na hon na čarodejnice a inkvizíciu viac ako na civilizovanú spoločnosť,“ dodal na záver.

 

A ako vnímate celú záležitosť vy? Žijete v Británii a stretli ste sa s odsudzovaním prisťahovalcov zo strany domácich? Napíšte nám na tipy@topky.sk. Radi vaše príbehy zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu