Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Analýza Kotlebovej práce ako župana: Veľké vytriezvenie aj pre najväčších obhajcov

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Do úradu župana Banskobystrického samosprávneho kraja nastupoval Marian Kotleba s veľkou pompou - po porážke smeráka Vladimíra Maňku sľuboval zastavenie korupcie či rozkrádania verejných financií. Nastali v kraji ale ozajstné zmeny?

Organizácia Transparency International Slovensko sa pozrela na to, ako je to so župou po tri a pol roku Kotlebovho panovania. Kraj si pripísal napríklad nelichotivé umiestnenie na spodku rebríčka finančného zdravia za rok 2015, ktoré nedávno zverejnil INEKO. Ako dodáva Transparency, dlh na obyvateľa kraja vzrástol v tomto období z 52 na 67 eur a BBSK prišiel aj o 20 milónov eur z eurofondov kvôli zamestnávaniu na čierno. Župa zle dopadla aj v rebríčku transparentnosti, kde sa taktiež prepadla až na jeho koniec.

Podľa blogu je na župné posty, resp. zakázky napojených minimálne dvanásť sponzorov strany, pričom na kandidátke do parlamentných volieb sa ocitlo 17 zo 145 zamestnancov úradu. Kotleba mal svojich ľudí dostať aj do rôznych samosprávnych organizácií, ako je napríklad riaditeľka Zariadenia sociálnych služieb Domov Márie v Banskej Štiavnici Martina Kováčiková či riaditeľ župného domova sociálnych služieb v Novej Bani Jozef Mravec. Ten sa k strane prihlásil po voľbách. Kotlebovci majú mať zastúpenie aj v Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC), kde je aj Kotlebova manželka Frederika či brat Martin.

Problémová správa ciest

Za klobúk si kotlebovci zrejme nedajú škandály, ktoré sa týkali tejto firmy. Správa ciest prehrala v roku 2016 súdny spor, pretože firma a jej právny zástupca Vágvölgyi včas nepredložili plnomocenstvo na zastupovanie. BBRSC taktiež mala zadať firme súčasného poslanca Jána Kecskésa zakázku na bezpečnostný systém za 20-tisíc eur.

Za kontrolóra bol prijatý niekoľkokrát súdeného sympatizanta strany Róberta Martináka, ktorý bol obvinený z krádeže, pričom pri jednej z nich mal obeti vybiť štyri zuby. Funkciu generálneho riaditeľa neskôr zastával Peter Kováč, ktorý bol obvinený z útoku na poslíčka s jedlom, pretože mu zaparkoval na jeho mieste. 

Ďalšie podozrivé zákazky

Transparency spomína aj ďalšie problémy - podpredsedom predstavenstva sa stal Miroslav Suja, ktorý stranu pred voľbami sponzoroval, a ako uvádza centrálny register zmlúv, dnes on aj jeho blízki majú ťažiť z ďalších transakcií so župou. Ďalší člen predstavenstva, Jozef Tokár, sa počas svojho pôsobenia v dozornej rade mal dostať k štyrom zakázkam.

Blog taktiež uvádza ďalšie podozrivé zakázky. Týkať sa mali napríklad tlače časopisu Náš kraj, dodávaniu potravín župe či automechanických prác - zainteresovaných je nikoľko členov a podporovateľov ĽSNS.

„Čo sa odvtedy zmenilo? Zmluva na autobusovú dopravu platí aj na konci jeho mandátu, dlh úradu opäť stúpa a klientelistickými väzbami sa to v župe len tak hemží. Iste, mnohé zo spomínaných zákaziek uzatvárali organizácie BBSK, na ktoré má župan iba nepriamy vplyv a je preto možné, že prepojenie s ĽSNS bolo v niektorých prípadoch iba zhodou okolností. Na Banskobystrickú župu, jej organizácie i regionálnu správu ciest sú však ľudia z prostredia ĽSNS napojení, či už personálne alebo obchodne, do takej miery, že len sotva môže ísť o samé náhody," opisuje terajšiu situáciu Michal Piško z Transparency International Slovensko.

Viac o téme: BBSKĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu