Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nová štúdia mení pozíciu e-fajčiarov: K lepšiemu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

E-fajčiari majú k nefajčiarom ešte bližšie, než sa doteraz predpokladalo, vyplýva z nedávneho výskumu vedcov z University College London (UCL).Výsledky štúdie prinášajú nové argumenty do polemiky o vplyve e-cigariet na zdravie.

Stop dohadom, výsledky štúdie hovoria jasne

Jedna z najvyhľadávanejších alternatívklasickej cigarety – jej elektronická verzia – býva predmetom mnohých štúdií, no až vedci z UCL siahli po inovatívnej metodike s cieľom vniesť do témy e-fajčenia exaktnejšie poznatky a zabrániť šíreniu dezinformácií o „barličke“ pre ľudí, ktorí sa snažia skoncovať s fajčením.

Londýnski vedci vykonali analýzu vzoriek slín a moču u ľudí, ktorí minimálne pol roka a dlhšie používali elektronické cigarety alebo používali nikotínové náhrady, a závery porovnali so vzorkami fajčiarov. Zistili, že fajčiari, ktorí prešli na elektronické cigarety alebo nikotínové náhrady, mali v porovnaní s inými fajčiarmiv tele výrazne nižšiu hladinu zdraviu nebezpečných toxínov a rakovinotvorných látok.

Vyberte si alternatívu, ale nekombinujte

Pozitívna správa má však jeden háčik – podmienkou pre zníženie hodnôt škodlivín bol úplný prechod od cigariet k ich alternatívam. Ukázalo sa totiž, že telá fajčiarov, ktorí sa ani popri e-cigaretách a nikotínových náhradách nedokázali úplne vzdať balíčka cigariet, stále vykazovali známky poškodenia vyplývajúce z vystavovania jedovatým látkam obsiahnutým v cigaretách.

„Naša štúdia nadväzuje na už existujúce dôkazy o tom, že elektronické cigarety a nikotínové náhrady sú oveľa bezpečnejšie než fajčenie, a že sa s nimi spája len minimálne riziko, dokonca aj pri dlhodobom užívaní,“ uviedol pre portál UCL vedúci výskumu Dr. Lion Shahab. „Zároveň sa nám podarilo dokázať, že množstvo toxických chemikálií pochádzajúcich z e-cigariet je v organizme na ešte nižšej úrovni, než naznačovali predchádzajúce simulované experimenty. Je teda zrejmé, že niektoré pochybnosti ohľadne používania e-cigariet boli postavené na mylných domnienkach.“

E-cigarety sú bezpečnejšie

Shahab je presvedčený, že e-cigarety predstavujú nielen zdravotne bezpečnejšiu alternatívu, ale aj pohodlnejší spôsob odvykania od závislosti, s ktorou zápasia milióny ľudí po celom svete a ktorej dôsledky sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie druhou najčastejšou príčinou úmrtnosti. „Množstvo nikotínu v e-cigaretách nie je až také odlišné od konvenčných cigariet. Fajčiari, ktorí sa snažia skoncovať s týmto zlozvykom, tak ľahšie držia svoje chúťky na uzde,“ dodal Shahab.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu