Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda rozdáva sľuby ako na bežiacom páse: Odborník v tom má jasno. Je to čistý populizmus!

Radoslav Procházka, béla Bugár, Andrej Danko, Robert Fico
Radoslav Procházka, béla Bugár, Andrej Danko, Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prioritu črtajúcej sa vládnej koalície zloženej zo strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť, ktorou je deklarovanie tvorby 100-tisíc pracovných miest, považuje riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš za populizmus.

"Namiesto toho by vláda mala predstaviť konkrétne opatrenia, ako chce zvyšovať zamestnanosť,“ uviedol. Ak by podľa neho pokračoval rast slovenskej ekonomiky z posledných dvoch rokov, tak by pracovné miesta vznikali aj bez zásahov vlády. 

"Najhorší spôsob zvyšovania zamestnanosti je, ak vláda cez dane vezme peniaze od jednej skupiny obyvateľstva a cez dotácie ich dá inej skupine na tvorbu pracovných miest,“ tvrdí šéf INEKO. Dotovanie tvorby umelých pracovných miest podľa neho brzdí rast ekonomiky a môže mat presne opačný dôsledok. “Po skončení dotácií môžu takto vytvorené miesta zaniknúť,“ upozornil. Za najlepší spôsob zvyšovania zamestnanosti považuje zlepšovanie podnikateľského prostredia, napríklad nižšími daňami či menšou byrokraciou. 

Za nesprávnu prioritu považuje Goliaš primerané zvyšovanie minimálnej mzdy. "Minimálna mzda by mala skôr stagnovať, aby vznikali pracovné miesta aj pre ľudí s najnižšou kvalifikáciou, ktorí tvoria jadro nezamestnaných,“ uviedol šéf INEKO. Pridáva sa k nemu aj analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovan Ďurana, podľa ktorého zaostávajúce regióny potrebujú namiesto zvyšovania minimálnej mzdy znižovanie mzdových nákladov. "Štát môže znížiť odvodové zaťaženie, čím uľahčí tvorbu pracovných miest,“ uviedol Ďurana. 

Zámer novej vládnej koalície zaviesť adresné sociálne opatrenia je podľa analytika INESS správny. "Ak by nastalo adresné poskytovanie sociálnych dávok, to znamená, že by ich poberali len tí, ktorí ich skutočne potrebujú, bol by to krok správnym smerom,“ okomentoval prioritu nastávajúcej koalície Ďurana. Víta aj možnosť programového výberu v druhom dôchodkovom pilieri. "Voľnejší prístup k úsporám by nielen zvýšil atraktivitu druhého piliera, ale by aj zvýšil slobodu rozhodovania sa sporiteľov, ako naložiť so svojimi úsporami,“ tvrdí Ďurana. 

Analytikovi INESS sa pritom nepozdáva priorita črtajúcej sa vlády, ktorou je sprísnenie podmienok pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby, ktoré odmietajú pracovať. "Podmieňovanie dávok prácou je neúčinné opatrenie. Nezvyšuje pracovné návyky, navyše municipality majú problém prácu "vytvárať". Ďalšie sprísňovanie tento stav rozhodne nezlepší,“ dodal Ďurana.

Viac o téme: Robert FicoRadoslav ProcházkaAndrej DankoBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu