Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

11 revolučných návrhov, ktoré môžu navždy zmeniť život Slovákov k lepšiemu: Veľká chvála odborníkov!

Lídri strany SKOK! Zobraziť galériu (10)
Lídri strany SKOK! (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana SKOK! prekvapila. Odborníci sa zhodujú, že ich predvolebný program znesie aj najprísnejšie hodnotenia. Pozreli sme sa na základné body liberálnej strany a spolu s ekonómami a politológom sme ich zanalyzovali. Toto je výsledok.

1. Zvýšenie platov

Slováci majú tretie najnižšie mzdy v eurozóne. Na mzdy u nás ide druhá najmenšia časť HDP z eurozóny, po Grécku. Máme pritom nadpriemerne vysoké dane. Odvody, ktoré nám odkrajujú veľký kus platu, sú u nás medzi desiatimi najvyššími na celom svete! Slováci teda zarábajú málo, ale na daniach platia veľa. A to treba zmeniť.

Dnes už nikto neuverí sľubom o dvojnásobných platoch. Ale SKOK! má konkrétne riešenia, ako zvýšiť platy a peniaze v peňaženke. Program, ktorý sa volá Eurovratka, garantuje každej rodine až o 50 eur mesačne navyše. To znamená, že ročne by sme si prilepšili o 600 eur.

Základom je zníženie odvodov o 2 percentá. „Vďaka tomu, že znížime odvody zamestnancom, okamžite každému stúpne čistý plat,“ hovorí Juraj Miškov. Odvody nám mesačne berú z platu desiatky až stovky eur. SKOK! pritom navrhuje znížiť tie odvody, ktoré neovplyvňujú budúci dôchodok – napríklad na poistenie v nezamestnanosti, ktoré je dnes v prebytku.

Hodnotenie ekonóma Ronalda Ižipa: Zvýšenie platov pomocou zníženia odvodov – Je to ten najlepší a najrýchlejší spôsob ako pomôcť slovenskej ekonomike. Gro zamestnanosti a prosperity v štáte nevytvárajú veľké firmy, tak ako prezentuje naša vláda, ale živnostníci a malé firmy. A tie naše vláda znevýhodňuje. Na  tomto poli potrebujeme zásadnú zmenu. Výborný návrh.

Hodnotenie Radovana Ďuranu: Mnohé fondy sú prebytkové a odstránením týchto prebytkov je možné znížiť odvodové zaťaženie. Tieto prebytky sú dnes netransparentne používané na financovanie dôchodkov. Vďaka tomu si občania naivne myslia, že na dôchodky platia 18%. V skutočnosti platia viac. Ak má byť ponechaná sadzba 18%, tak deficit dôchodkového systému by mal byť transparentne financovaný z dotácie štátneho rozpočtu.

Martin Chren - šéf pracovnej skupiny pre volebný program
Zobraziť galériu (10)
Martin Chren - šéf pracovnej skupiny pre volebný program  (Zdroj: topky)

2. Lacnejšia elektrina a plyn

Strana SKOK! Juraja Miškova plánuje naozaj skokom zlacniť elektrinu, plyn, vodu a kúrenie – zavedením zníženej sadzby DPH na energie pre domácnosti vo výške 13 %. Namiesto 20 % by sme tak platili o tretinu menej. Bežná rodina by ušetrila ročne stovky eur.

„Znížiť DPH na energie je najľahší spôsob, ako zlacniť elektrinu, plyn a kúrenie. Nechápem, že to žiadnu „sociálnu“ vládu nenapadlo. Ceny energií sú regulované, takže nehrozí, že by ľudia zníženie dane nepocítili – energetické firmy si rozdiel nemôžu nechať cez zvýšenie cien, ako obchody pri potravinách,“ hovorí Juraj Miškov.

Kvôli presadeniu tejto revolučnej myšlienky treba pre Slovensko vyrokovať výnimku v EÚ, ale nie je to zakázané a Slovensko už podľa Miškova dokázalo vyrokovať ťažšie veci.

Hodnotenie ekonóma Ronalda Ižipa: Lacnejšia plyn a elektrina na základe zníženia DPH – Bolo by nešťastné skĺznuť do roviny ďalšej diferenciácie DPH podľa špecifických tovarov. To vytvára len ďalšiu neistotu a lobizmus. Jednotná daň bola ideálna politika a čím ďalej sa od nej budeme vzďaľovať tým horšie. Najmä pri energiách – Slovensko je čistým importérom zdrojov energií a potrebuje vyššie ceny energií, aby sa ich využitie optimalizovalo. Populistický návrh.

Hodnotenie ekonóma Radovana Ďuranu: Zaraďovanie predmetov a služieb do zníženej sadzby DPH je arbitrárne politické rozhodnutie. Povedie však k zníženiu daňového zaťaženia, čo vítame, pokiaľ je kompenzované úsporami na strane výdavkov.

11 revolučných návrhov, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

3. Zisk firmy aj zamestnancom

Naozaj revolučným návrhom, ktorý strana Juraja Miškova priniesla, je 1 % zisku zamestnancom. SKOK! chce znížiť firemnú daň z dnešných 22 % na 21 %.  No a ďalšie jedno percento zisku by firma rozdelila medzi všetkých svojich zamestnancov. O túto sumu by sa jej zároveň znížila daňová povinnosť. Každý zamestnanec, vrátane robotníkov, by tak dostal podiel na zisku firmy, v ktorej pracuje.

Systém by teda fungoval podobne, ako keď dnes posielajú ľudia 2 % dane dobročinným organizáciám - akurát tu by posielali firmy 1 % celého zisku svojim vlastným zamestnancom. O túto sumu by si firma znížila daň, takže podnikateľov by to nič nestálo.

„Ľudia by zarobili peniaze, no pomohlo by to aj firmám. Vďaka zníženiu dane by ich to nič nestálo, a zamestnanci, ktorí dostanú podiel na zisku, majú väčší záujem na tom, aby sa firme darilo,“ hovorí Juraj Miškov.

Hodnotenie ekonóma Ronalda Ižipa: Zisk firmy - Snaha o zníženie dane z príjmu firiem by bola pre budúcnosť slovenského ekonomického rastu prospešná,  aj dokonca v prípade, keď ide iba o 1%. Návrh znížiť daň ešte o ďalšie percento a prerozdeliť ho zamestnancom znie pozitívne, no môže s ním byť spojených viacero praktických problémov - od spravodlivého rozdeľovania čiastky až po jej spätnú kompenzáciu na mzdách. Návrh by skôr skomplikoval podnikateľské prostredie. Existujú aj elegantnejšie spôsoby ako podporiť dlhodobú participáciu zamestnancov na profite spoločnosti.

Hodnotenie ekonóma Radovana Ďuranu: Pre väčšinu zamestnancov by to znamenalo vyššie príjmy rádovo v desiatkach eur, pri veľmi úspešných firmách by transfer dosiahol stovky eur. Zamestnanci by sa viac zaujímali o hospodárenie firmy. Ak by tento príjem už ďalej nepodliehal daniam a odvodom, bolo by to pre zamestnancov aj zamestnávateľov zaujímavé opatrenie. Aj to však musí byť kompenzované znižovaním neefektívnych výdavkov.

11 revolučných návrhov, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

4. Odluka financovania politických strán od štátu

„Nech žijú politické strany, ale za svoje!“ hovorí Juraj Miškov. SKOK! je jediná strana, ktorá navrhuje naozaj revolúciu – chce zrušiť štátne príspevky pre politické strany.

Strany si dnes na Slovensku rozdeľujú približne 50 miliónov eur. Za to sa už podľa SKOK!u dá postaviť napríklad nová nemocnica. Najviac si odniesol Smer – takmer 25 miliónov, ale aj Igor Matovič so svojimi troma kolegami si rozdelili takmer 5 miliónov eur.

Peniaze politickým stranám zobrali pred pár rokmi v Taliansku. Práve týmto modelom sa Miškov inšpiroval. „Politici a straníci sa odtrhli od ľudí. Chlebíčky na svoje kongresy si môžu zaplatiť z vlastného vrecka, rovnako ako billboardy. Aspoň by mali motiváciu presviedčať viac ľudí, aby sa k nim pridali – a museli by teda ľudí aj počúvať, čo by väčšine slovenských politikov rozhodne prospelo,“ hovorí Miškov.

Hodnotenie ekonóma Ronalda Ižipa: Odluka financovania politických strán – Čím viac sa spraví pre to, aby sa oddelilo financovanie politických strán od štátu tým lepšie. Štátne dotácie slúžia na financovanie existujúcich strán a tak posilňujú status quo a znižujú politickú dynamiku. Práve politická dynamika je zásadný faktor, ktorý zabraňuje korupcii a prečisťuje vplyv lobistov na štát. Výborný návrh.

11 revolučných návrhov, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

5. Stanovenie spoločných priorít pre Slovensko

To, že by sa naši politici na niečom dohodli a dodržali to po celé roky, je vskutku revolučná predstava. A práve to je veľkým problémom Slovenska. Vždy, keď sa striedajú vlády, všetko, čo bolo dovtedy urobené, sa odhodí. Nová vláda začína vo všetkom odznova. A zrušia sa aj tie dobré veci. Najviac tým trpia oblasti, ako je školstvo – kde sa za 25 rokov vystriedalo už 10 ministrov. Každý z nich vždy prišiel s vlastnými nápadmi a všetko sa nanovo menilo. Aj preto sú učitelia na slovo „reforma“ alergickí.

SKOK! navrhuje, aby sa všetci politici v parlamente dohodli na troch prioritách pre Slovensko, ktoré budú všetci rešpektovať a dodržiavať. Zásadné veci presahujú rámec jedného volebného obdobia, a Slovensko si nemôže dovoliť začínať vždy odznova. Ak sa politici dohodnú, tak sa priority stanú „nedotknuteľné“, či bude vládnuť Smer, alebo pravica, alebo niekto iný.

Juraj Miškov, predseda SKOK!, hovorí: „Keď som bol ako minister hospodárstva v Hongkogu, žasol som, ako tam všetko funguje. A oni mi povedali, že to je preto, že pred viac ako 50 rokmi sa ich politici naprieč celým spektrom dohodli, že budú mať tri priority, ktoré budú pre všetkých sväté a nedotknuteľné. Boli nimi sloboda prejavu, prístav a vymáhateľnosť práva. Na týchto troch témach si nikto nedovolí vytĺkať lacné populistické body, nikto sa na ne neodváži siahnuť, rozhodnutia sa prijímajú po vzájomnej dohode a zhode. A vďaka tomu Hongkong prosperuje a darí sa mu.“

Aj Slovensko sa potrebuje dohodnúť na svojich prioritách (školstvo a vymáhateľnosť práva by medzi ne mali určite patriť). „Je dôležité a dobré pre ľudí, keď sa sústredime na to, čo nás spája, a nie na to, čo nás rozdeľuje,“ je presvedčený Juraj Miškov.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka: Spoločné priority pre Slovensko sú základ, ktorý tu mal byť definovaný už dávno. To je vec, ktorá tu chýba. Túto tému by bolo preto potrebné znova otvoriť.

11 revolučných návrhov, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

6. Potraviny zadarmo

Až 50 tisíc ton zdravých a dobrých potravín musia ročne slovenské obchody zlikvidovať, a to len preto, že im uplynula minimálna trvanlivosť. Potraviny ako múka, cestoviny, minerálky, ryža, hrach, čokoláda, sú pritom aj po dobe minimálnej trvanlivosti stále dobré.

Poslanci SKOK! presadzujú, aby takéto stále dobré potraviny obchody nemuseli povinne likvidovať. Namiesto toho by ich mohli venovať chudobným a na charitu. Šetrilo by to životné prostredie a pomohlo by to sociálne slabším.

„Ide o potraviny za desiatky milónov eur, ktoré sú zdravotne neškodné a chudobným ľuďom by veľmi pomohli. Funguje to tak všade, od Francúzska po Nemecko, len Slovensko má úplne nezmyselné zákony. Je hlúposť myslieť si, že ryža, ktorá má rok a 364 dní, sa môže predávať, a o deň neskôr sa z nej stane biologický odpad. Desiatky tisíc ľudí by mohli dostať potraviny zadarmo, stačí, aby sa politici umúdrili,“ hovorí poslanec za SKOK!, Martin Chren.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka: Nápad je dobrý, ale ako sa to bude realizovať v praxi? Na prvý pohľad to vyzerá populisticky, ale má to zdravé rácio. Technicky by s riešením v praxi mohol byť problém. Téma je to zaujímavá, no v praxi zrejme trochu ťažko zrealizovateľná.

Hodnotenie ekonóma Radovana Ďuranu: Súhlas.

SKOK!: TB k rozpočtu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

7. Odluka cirkví od štátu

O odluke cirkví od štátu sa hovorí už 25 rokov. Takmer každý hovorí, že je za, vrátane samotných cirkví. No keď poslanci SKOK! predložili zákon prvýkrát v histórii do parlamentu, hlasoval zaň len 16 poslancov zo 150.

Odluke cirkví už dnes nič nebráni. Vatikánske zmluvy ju nezakazujú. Cirkevné reštitúcie už boli ukončené, o čom existuje aj uznesenie parlamentu. Chýba teda len politická vôľa.

Poslanci SKOK! navrhujú, aby cirkvi namiesto štátu platili veriaci občania – cez daňové asignácie, podobne, ako dnes podporujú dobročinné organizácie. Nestálo by ich to teda ani cent navyše.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka: Osobne túto iniciatívu vítam. V princípe je toto vec, ktorá tu mala byť už dávno.

11 revolučných návrhov, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook)

8. Internet banking s úradmi

Do troch rokov chce SKOK! zaviesť obdobu internet bankingu so všetkými úradmi na Slovensku. „Je neuveriteľné, že cez internet si môžete prevádzať svoje peniaze v každej banke, ale stále máte problém dohovoriť sa s úradmi. Ak dnes dokážu s ľuďmi komunikovať banky, musia to vedieť aj štátni úradníci,“ hovorí Juraj Miškov.

Systém pre štát podľa neho nesmie byť drahší, než platia väčšie banky. Firmy, ktoré pre banky ich systémy robili, chce kvôli internet bankingu s úradmi aj osloviť. „Za trhovú cenu vieme v krátkom čase zariadiť, aby už na úradoch nebola ani noha – všetko by ľudia zariadili cez web. Nemusíme míňať stovky miliónov na pozemkových kšeftoch pod nové klientske centrá, keď sa dá všetko vybaviť z domu,“ hovorí Miškov.

Hodnotenie ekonóma Radovana Ďuranu: Funkčná elektronizácia verejnej správy je nutné minimum. Akurát na Slovensku, kde ešte stále státisíce ľudí má minimálne skúsenosti s elektronickou komunikáciou, je potrebný kontakt s úradníkom. Ten by však nemal byť osobný, ale telefonický, jedno kvalitné call centrum by dokázalo nahradiť veľkú časť úradníkov na klientskych centrách.

SKOK!: TB k rozpočtu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

9. Zmena volebného systému

Slovenskému parlamentu dnes vládnu len politické strany. A ich poslanci nerobia v prospech ľudí, ale v prospech strán. Navyše, priveľa poslancov je v parlamente len z Bratislavy, a už zabudli, ako sa žije v regiónoch.

SKOK! preto navrhuje zmenu volebného systému. „Nepotrebujeme viac poslancov, skôr naopak. Chceme ale, aby sa polovica poslancov volila priamo v regiónoch. Každý okres by mal jedného vlastného poslanca – ten by bol ľuďom známy, nebol by od nich odtrhnutý. Bojoval by za záujmy okresu,“ hovorí Juraj Miškov.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka: Ide v podstate o zmenu z pomerného na väčšinovo-kombinovaný systém. Slovensko by toto potrebovalo. Je to prostriedok ako urobiť poslancov viac zodpovednými. Pomerne veľmi dobrý nápad.

11 revolučných návrhov, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10. Zákonodarná iniciatíva občanov

Zákony dnes môže navrhovať len vláda, alebo parlament. Ľudí nikto nepočúva, dokonca ani referendum nie je právne záväzné. SKOK! chce zaviesť možnosť občianskej zákonnej iniciatívy. Parlament by tak bol povinný rokovať o zákone, pod ktorý sa podpíše najmenej 100 tisíc občanov. Zástupca ľudí by mohol vystupovať aj v parlamente. „Ak by parlament zákon odmietol, jeho navrhovatelia by mohli dozbierať podpisy a presadiť ho v referende,“ hovorí Miškov.

SKOK! chce zaviesť aj ďalšie prvky priamej demokracie – možnosť iniciovať odvolanie niektorých nevolených politických funkcionárov na základe petície – napríklad ministrov, štátnych tajomníkov, prednostov mestských úradov, prednostov – šéfov úradov miestnej štátnej správy, a podobne.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka: V podstate ide o formu rozšírenia priamej demokracie. V princípe vec, ktorá by bola zaujímavá, nie je na tom, čo namietať a nie je to ani zlý nápad.

Juraj Miškov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

11. Skorumpovaní politici za mrežami

„Ľudia neuveria, že bojujeme proti korupcii, kým za mrežami neskončia prví politici,“ hovorí Juraj Miškov. Strane SKOK! pri tvorbe programu radila aj Laura Stefan, autorka protikorupčných reforiem z Rumunska, kde už odsúdili aj premiéra a v base sedí veľa poslancov, sudcov i skorumpovaných prokurátorov.

Hlavnou podmienkou je, aby generálneho prokurátora nevolili politici. „Myši si samé nikdy kocúra nezvolia,“ hovorí Miškov. SKOK! preto presadzuje zmenu voľby generálneho prokurátora tak, aby o ňom nerozhodovali poslanci. Ak nebude generálny prokurátor politikom zaviazaný, možno sa naozaj dočkáme veľkej revolúcie: že im konečne klepne po prstoch!

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka: Prokuratúru treba oddeliť od politickej moci. Nápad je to dobrý, no škoda, že nekonkretizujú, akým spôsobom bude prokurátor volený. Tento návrh treba dotiahnuť a povedať, ako bude volený - či nejakým "kolégiom múdrych" pozostávajúceho zo súdnického stavu alebo nejakého iného.

Viac o téme: EkonomikaNávrhyJuraj MiškovMartin ChrenSKOK!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu