Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svetu svitla nádej: Rusko hlási vlastné účinné vakcíny proti ebole!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dve ruská výskumné pracoviská vyvinula vakcínu proti vírusu ebola a rieši ich nasadenie v terapeutickej praxi. Ruskej agentúre TASS to dnes oznámil šéf parlamentného výboru pre vedu a výskum Valerij Čerešněv.

"Vakcína bola vyvinutá, už existuje. Samostatnou otázkou je jej nasadenie," povedal ruskej agentúre akademik Čerešněv. Na lieku proti nebezpečnému ochoreniu pracuje niekoľko západných farmaceutických firiem, ktorých vakcíny sú vo fáze testovania. Spoločnosti GlaxoSmithKline a NEWLINK oznámili, že posilňujú výrobné kapacity, aby v prvej polovici roka 2015 dokázali razantne zvýšiť produkciu svojich experimentálnych vakcín proti ebole. 
 
Jedným z liekov, ktorý teraz najviac vzbudzuje nádeje je ZMapp, po ktorého podaní sa už niekoľko ľudí z ochorení zotavilo. Ruské vakcíny sa podľa Čerešněva zrodili v Novosibirskom Štátnom výskumnom ústave virológie a biotechnológie a vo vojenskom vedeckom zariadení s krycím názvom Zagorsk-6, ktoré je umiestnené v obci Sergijev Posad pri Moskve. 
 
 
"Vakcíny sú k dispozícii, inou otázkou je, či existujú medzinárodné dohody o ich využití v ohniskách nákazy," povedal ruský vedec. Obe experimentálne ruské vakcíny boli podľa neho úspešne vyskúšané na zvieratách. Ebola sa rozšírila hlavne v západnej Afrike a usmrtila už cez 4000 ľudí. Cez víkend zaznamenali americkí lekári prvý priamy prenos vírusu na území USA. V Rusku sa zatiaľ nákaza neobjavila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu