Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Islamský štát bohatne: Režim v Sýrii obral o posledné ropné pole, má neskutočné zisky!

Islamský štát zverejnil na sociálnych sieťach fotografie z výbuchu chrámu v Palmýre.
Islamský štát zverejnil na sociálnych sieťach fotografie z výbuchu chrámu v Palmýre. (Zdroj: SITA)

DAMASK/LONDÝN - Ozbrojenci z hnutia Islamský štát obsadili posledné z veľkých ropných polí, ktoré mala doteraz pod kontrolou sýrska vláda. Informovali o tom zahraničné agentúry s odvolaním na aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z Londýna. Ropné pole neďaleko Palmýry je teraz uzavreté a východne od mesta Homs pokračujú boje s obeťami na oboch stranách.

Analýza BBC: Na Blízkom východe sa bojujú štyri vojny, môžu za nečakané spojenectvá

K bojom v tejto oblasti sa vyjadrila aj sýrska armáda, ktorá uviedla, že odvrátila jeden z útokov radikálov. O obsadení ropného poľa sa nezmienila, oznámila len, že zabila 25 islamistických bojovníkov.

"Režim prišiel o posledné ropné pole v Sýrii," uviedla vo svojom vyhlásení organizácia SOHR. Podľa komentárov na sociálnych sieťach boje trvali dva alebo tri dni a ropné pole bolo dobyté v nedeľu. Pred vojnou pole produkovalo asi 2500 barelov ropy denne, poznamenala agentúra AFP.

Islamský štát pri svojej minuloročnej expanzii obsadil rozsiahle územia v Sýrii a Iraku, medzi ktorými sú oblasti bohaté na ropu. OSN už vlani v novembri odhadovala, že príjmy tohto hnutia z predaja ropy dosahujú až 1,6 milióna dolárov (cca 1,4 milióna eur) denne.

Viac o téme: RopaSýriaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu