Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Islamský štát opäť vraždil: Údajne popravil jedného zo zadržiavaných Japoncov!

Kenji Goto
Kenji Goto (Zdroj: Twitter)

TOKIO - Radikáli z hnutia Islamský štát (IS) údajne zabili jedného z japonských rukojemníkov Haruna Jukawu. Japonská vláda teraz overuje pravosť videozáznamu, ktorý ukazuje druhého z rukojemníkov, ako drží fotografiu mŕtveho kolegu. Hovorca kabinetu Jošihide Suga už ale podľa agentúry Reuters čin únoscov označil za ohavný a neprijateľný.

Kvôli videozáznamu sa mimoriadne zišla japonská vláda. Premiér Šinzó Abe novinárom autenticitu videa nepotvrdil, ale jeho zverejnenie nazval "neodpustiteľným činom". Islamský štát dal japonskej vláde tento týždeň ultimátum a požadoval, aby Tokio zaplatilo za dvoch svojich zajatých občanov 200 miliónov dolárov. Radikáli tvrdili, že ak výkupné nedostanú do piatku 23. januára, oboch mužov zabijú. Japonsko vyplatenie peňazí odmietlo a snažilo sa nadviazať kontakt s únoscami. 

Jukawa bol zamestnancom súkromnej bezpečnostnej spoločnosti. Má okolo 40 rokov a do zajatia IS padol vlani v auguste v Sýrii. Druhým rukojemníkom je 47-ročný novinár na voľnej nohe Kenji Goto, ktorý do Sýrie odišiel vlani v októbri, keď sa dozvedel o zajatí Jukawu. Chcel ho vraj zachrániť a späť do Sýrie sa vydal len dva týždne po narodení svojho potomka.

Video ukazujúce nehybný záber Gota, ktorý drží v ruke snímku sťatého Jukawu, sa objavil na internete dnes. Záznam má aj zvukovú stopu, kde pravdepodobne Goto žiada japonskú vládu, aby pristúpila na podmienky únoscov. Podľa japonskej agentúry Kjódó záznam dostala do emailovej schránky aj manželka jedného z rukojemníkov. Islamský štát už podľa agentúry DPA nežiada výkupné, ale prepustenie príslušníčky radikálneho islamského hnutia zatknutej v Jordánsku.

Agentúra AP zdôrazňuje, že pravosť záznamu nie je nespochybniteľná a zvlášť upozorňuje na to, že video sa vôbec nepodobá tomu, ako IS vraždy rukojemníkov nakrúcal doteraz. Radikáli vlani zverejnili záznamy vrážd amerických rukojemníkov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa aj Britov Davida Haines a Alana Henninga. Vždy išlo o zábery priamo z miesta činu, kde obeť kľačala v oranžovej kombinéze a nad ňou stál maskovaný muž s nožom v ruke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu