Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bojovníci IS sa zľutovali: Prepustili Iračanov, ktorí mali páliť ich vlajku

Islamský štát
Islamský štát (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Bojovníci Islamského štátu (IS) dnes prepustili na slobodu až na osem ľudí všetkých 170 civilistov, ktorých zadržali v sobotu v severnom Iraku pre spálenie vlajky militantnej skupiny. S odvolaním sa na oficiálnych predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Uviedla, že 162 mladíkov a mužov militanti po vypočutí k incidentu prepustili. K spáleniu vlajky údajne došlo pri meste Hawíja v provincii Kirkúk. Mesto Hawíja je baštou strany Baas bývalého diktátora Saddáma Husajna. Podľa analytikov sa Baasisti pridali k povstaniu voči irackej vláde, ich sily sú však považované za slabšie, ako sily IS.

Zadržaných civilistov prepustil Islamský štát na slobodu krátko nato, ako v sobotu večer zverejnil nový videozáznam s britským rukojemníkom Johnom Cantliem v Mósule. Druhé najväčšie iracké mesto padlo do rúk džihádistov v júni.

Videozáznam, nakrútený v štýle televíznej spravodajskej reportáže, ukázal Brita, ako vedie auto rušnými ulicami a zastavuje na trhovisku, kde odsudzuje správy západných médií, podľa ktorých mesto trpí nedostatkom tovaru, výpadkami elektriny a vysokými cenami.

Cantlie je fotoreportér, ktorého uniesli v Sýrii v novembri 2012 a už v minulosti sa objavil v niekoľkých propagačných videozáznamoch, ktoré skupina zverejnila. Piatim západným rukojemníkom, zadržiavaným údajne v tom istom čase ako Cantlie, džihádisti zoťali hlavy a videozáznamy z ich zabitia zverejnili na internete.

Islamský štát má pod svojou kontrolou veľkú časť sunnitského severného a západného Iraku rovnako ako veľké oblasti v priľahlej Sýrii, kde bojuje s armádou prezidenta Bašára Asada, s konkurenčnými povstalcami a kurdskými silami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu