Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bilancia bojov o kľúčové mesto Kobané: 40 dní, vyše 800 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Asi 815 ľudí bolo zabitých za 40 dní bojov medzi kurdskými milíciami a militantmi Islamského štátu (IS) v severosýrskom meste Kobané a jeho okolí, uviedlo to dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Najviac obetí bolo z radov IS, ktorý od začiatku ofenzívy o mesto Kobané v polovici septembra prišiel o 481 bojovníkov, citovala SOHR tlačová agentúra DPA. Kurdi pod vedením polovojenských oddielov péšmarga stratili 302 bojovníkov.

V násilnostiach bolo tiež zabitých 21 kurdských civilistov, pričom 17 z nich zavraždili džihádisti. USA a ich arabskí spojenci zintenzívnili svoju leteckú kampaň voči Islamskému štátu v Kobané po tom, ako táto odnož al-Káidy v uplynulých dňoch upevnila svoje postavenie okolo prevažne kurdského mesta. Džihádisti sa podľa všeobecnej mienky pokúšajú dobyť hraničný priechod Müršit Pinar, smerujúci zo Sýrie do Turecka. Jeho obsadením by zabránili príchodu posíl z radov irackých Kurdov, ktorých vyslanie na pomoc obliehanému Kobané tento týždeň schválili poslanci irackého Kurdistanu.

Hovorca kurdského regionálneho parlamentu dnes povedal agentúre Reuters, iracké kurdské sily sa nezapoja do priameho boja v Kobané, ale poskytnú Kurdom bojujúcim tam s militantmi IS delostreleckú podporu. Iracké kurdské oddiely péšmarga sú podľa vyjadrenia prezidentskej kancelárie Kurdistanu pripravené vyraziť ku Kobané cez územie Turecka len čo Turecko a Kurdovia v Sýrii dokončia pripravovaný časový harmonogram.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA informovala, že dva mínometné granáty dnes zasiahli školu v severosýrskom  meste Aleppo, zabili dvoch ľudí, z toho jedno dieťa, a 24 ďalších - prevažne školákov - zranili. Sýrska komerčná metropola Aleppo je dejiskom intenzívnych bojov odkedy sa povstalci zmocnili v roku 2012 časti mesta, pripomenula tlačová agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu