Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Exšéf našej armády o vyšetrovaní zostreleného boeingu: Mohol to byť aj kanón zo stíhačky!

Bývalý šéf slovenskej armády Peter Vojtek Zobraziť galériu (3)
Bývalý šéf slovenskej armády Peter Vojtek (Zdroj: SITA, Twitter)

BRATISLAVA - Vyšetrovatelia zverejnili prvú dlhoočakávanú oficiálnu o zostrelenom malajzijskom boeingu. Panuje okolo toho veľa dohadov. Odborníci sa väčšinou zhodujú, že za tým má byť raketa Buk ovládaná proruskými rebelmi. My sme oslovili bývalého šéfa armády Petra Vojteka, ktorý vidí prvé závery správy vyšetrovateľov úplne inak.

Bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálporučík Petra Vojteka, ktorý skončil vo funkcii pred tromi mesiacmi sa krátko po zverejnení správy pre topky vyjadril, ako sa celý incident mohol odohrať. Oficiálnu verziu čistočne spochobňuje. Keď uvidel zábery trosiek lietadla, nezdalo sa mu, že by malo ísť o raketu BUK.

"Problém sa stále ťažko posudzuje. Tých rozporuplných informácii je veľa. Z toho, čo som videl, sa nedá vylúčiť ani použitie palubného kanónu," povedal pre Topky Peter Vojtek.

Diery zodpovedajú nárazu vysokého počtu vysokoenergetických predmetov
Zobraziť galériu (3)
Diery zodpovedajú nárazu vysokého počtu vysokoenergetických predmetov  (Zdroj: topky)

Rakety systému BUK a ich bojová hlavica majú svoje charakteristické črty. "Rakety zem-vzduch jednotlivých protivzdušných systémov sa odlišujú počtom a tvarom črepín, materiálom z ktorého sú vyrobené. Hlavica má spravidla  aj svoj vlastný rádiozapaľovač, ktorý sa v určitom mieste aktivuje a vrhne prúd črepín na objekt," hovorí Vojtek, ktorý sa prikláňa k verzii, že to BUK nebol.

Exšéf našej armády o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Sám však nechce spochybňovať výsledky vyšetrovacej komisie, na definitívne výsledky si stále musíme počkať aj keď  snímky z trosiek lietadla mu nepripomínajú stopy po rakete. "Keď sa komisia dostane k troskám, podrobne preskúma vstupné a výstupné  otvory, zvyšky po črepinách, potom sa bude dať jednoznačne určiť, ako bol Boeing napadnutý", zamyslel sa Peter Vojtek.

O vinníkovi sa ešte budú viesť tvrdé debaty. Obidve strany sa obviňujú, na výsledok vyšetrovania si budeme musieť ešte počkať. Exšéf slovenskej armády tvrdí, že obsluha takého systému ako je BUK trvá niekoľko mesiacov.

"Výcvik môže trvať aj niekoľko mesiacov. Vyžaduje si to teoretickú prípravu a taktiež praktický výcvik. Navyše manipulácia si vyžaduje súčinnosť s prieskumnými prostriedkami, čiže nepripravený personál nemá šancu vedieť obsluhovať takúto techniku," dodal Vojtek.

Malajzijské civilné dopravné lietadlo sa na Ukrajine zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov". Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej správy Holandskej bezpečnostnej rady.

Správa OVV nehovorí o tom, že Boeing-777 zostrelila raketa, ani o tom, kto môže byť za tragédiu zodpovedný. "Správa síce priamo nespomína, že by let MH17 zostrelila raketa. Ale v podstate vylučuje všetky iné možnosti, " povedal BBC analytik Richard Westcott.

"Poškodenia zaregistrované v prednej časti lietadla, ako sa zdá, naznačujú, že lietadlom prenikol vysoký počet vysokoenergetických predmetov zvonku lietadla. Je pravdepodobné, že toto poškodenie malo za následok stratu štrukturálnej integrity lietadla, čo viedlo k rozpadu počas letu," uvádza sa v správe OVV, ktorú poverili vedením medzinárodného vyšetrovania. Kompletnú správu by mala zverejniť do jedného roka od tragédie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu