Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerský poradca na Ukrajine prebehol k povstalcom: Vládne sily sú na tom mizerne!

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Bývalý poradca ukrajinského ministra obrany údajne prebehol k proruským separatistom. Muž, ktorý sa predstavil ako generálmajor Alexandr Kolomijec, to dnes sám oznámil na tlačovej konferencii v sídle proseparatistickej tlačovej agentúry DAN v Donecku. Informovali o tom aj ruské tlačové agentúry RIA Novosti a TASS.

Kolomijec, ktorý zastával aj funkciu hlavného vojenského analytika, spresnil, že 19 rokov slúžil ako vojenský komisár Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

Pred novinármi dnes vyhlásil, že bude pracovať "pre blaho Doneckej ľudovej republiky". Spresnil, že z obavy pred prenasledovaním ukrajinskými úradmi presťahoval svoju rodinu z Kyjeva. Uviedol tiež, že želanie "prejsť na druhú stranu" vyslovujú mnohí jeho bývalí kolegovia, s ktorými je stále v kontakte. 

Kolomijec na tlačovej konferencii povedal, že bojový potenciál ukrajinských vládnych síl je momentálne "krajne nízky", a to "najmä z hľadiska morálky". "Všetci naši generáli a dôstojníci, ktorí chápu, že konanie vedenia (krajiny) je zločinné, nechcú bojovať". 

Podľa Kolomijca vyvíjajú v zóne bojov aktivitu len trestné oddiely vládnych síl. Bojujú výlučne "dobrovoľníci z nacionalistických oddielov". Podčiarkol, že na všetkých úrovniach ukrajinskej armády panuje veľká nespokojnosť s jej velením. V súvislosti s tým predpovedal vypuknutie vzbúr. "Odhadujem to na jeseň," uviedol a dodal, že "dôstojníci nechápu rozkazy, že majú strieľať do civilistov". 

Počas vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO) prebehli z ukrajinskej armády na stranu DĽR stovky vojakov a dôstojníkov vládnych síl, tvrdí Kolomijec. "Tu (v Donbase) bola ich rodina a domov. Prebehli, aby bránili svoje," dodal Kolomijec. 

Ministerský poradca na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: UkrajinaAlexandr Kolomijec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu