Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Niektorí Američania maria rokovania o kríze na Ukrajine, tvrdí nemecká tlač

Philip Breedlove Zobraziť galériu (2)
Philip Breedlove (Zdroj: SITA)

BERLÍN/WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podporuje úsilie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o nájdenie diplomatického riešenia krízy na východnej Ukrajine. Niektorí americkí predstavitelia ale situáciu príliš vyhrocujú a všetky snahy tak maria, z čoho Berlín nie je nadšený, napísal nemecký magazín Der Spiegel.

Jedným z hlavných amerických "jastrabov" je vraj vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove. Jeho správanie týždenník ukazuje na príklade z minulej stredy. Na východe Ukrajiny vraj vtedy panoval relatívny pokoj, boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami takmer prestali a z frontovej línie začali byť sťahované ťažké zbrane. Dohody o prímerí z Minsku neboli dodržiavané úplne, ale čiastočne určite platili, napísal nemecký časopis.

V rovnaký deň ale generál Breedlove vystúpil pred novinármi vo Washingtone a povedal, že ruský prezident Vladimír Putin situáciu na Ukrajine ešte viac vyhrotil, keď vyhlásil, že do oblasti bolo poslaných "vyše tisíc vojenských vozidiel, ruské bojové jednotky, jednz z najvyspelejších protivzdušných obrán a delostrelectvo ". "Je jasné, že situácia sa nelepší. Každý deň je naopak horšie," uviedol vtedy veliteľ NATO.

Nemeckí predstavitelia boli vraj týmito slovami zdesení a nechápali, o čom Breedlove hovorí. Informácie, ktoré má nemecká vláda od svojich spravodajských služieb, sa totiž vraj nezhodujú s tým, čo tvrdí vrchné veliteľstvo spojeneckých síl v Európe (SACEUR).

Nemeckí experti na Rusko ani odborníci z nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) vraj nespochybňujú fakt, že Moskva podporuje proruských separatistov. BND má o tom údajne dokonca dôkazy. Avšak tón Breedloveových vyhlásení Berlín znepokojuje. Nepravdivé tvrdenia a prehnané súdy vraj vrhajú na NATO a celý Západ tieň a hrozí nebezpečenstvo, že aliancia stratí svoju dôveryhodnosť, uviedol nemenovaný nemecký predstaviteľ.

Ďalším príkladom bolo správanie amerických predstaviteľov pred zhruba troma týždňami. Počas rokovaní o prímerí v Minsku ukrajinská armáda varovala, že Rusi presunuli 50 tankov a desiatky rakiet cez hranice do Luhansku. O deň skôr hovoril americký generálporučík Ben Hodges o "priame ruskej vojenskej intervencii". Nemeckí predstavitelia sa preto ihneď obrátili na BND, aby situáciu zhodnotila. A satelitné snímky, ktoré mali spravodajcovia k dispozícii, ukazovali len niekoľko obrnených vozov. A dokonca aj americkí agenti, ktorí s nemeckou spravodajskou službou spolupracujú, boli trochu zdržanlivejší, čo sa týkalo Hodgesových vyhlásení a uviedli, že netušia, ako generál k svojim záverom došiel.

"Nemecké spravodajské služby všeobecne hodnotia stupeň hrozby oveľa opatrnejšie ako Američania," citoval Der Spiegel nemenovaného vojenského experta. Časopis oslovil aj samotného generála Breedlovea, ktorý mu odkázal, že si "za všetkými svojimi verejnými vystúpeniami počas ukrajinskej krízy stojí".

Podľa mierových dohôd z Minsku má na východe Ukrajiny od 15. februára platiť prímerie, aby bolo následne možné podniknúť ďalšie kroky na urovnanie konfliktu. Prímerie je ale často porušované. Konflikt si od vlaňajšieho apríla vyžiadal približne 6000 mŕtvych.

Niektorí Američania maria rokovania
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu