Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Donecký líder sľúbil prepustenie vojakov pri Debeľceve: Sú to Slovania ako my

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Olexandr Zacharčenko
Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Olexandr Zacharčenko (Zdroj: TASR)

DEBAĽCEVO – Ukrajinské vládne sily, obkľúčené neďaleko mesta Debaľceve na východe štátu bojovníkmi za nezávislosť, budú prepustené na slobodu, ak sa vzdajú z vlastnej vôle, vyhlásil dnes líder tamojších separatistov Olexandr Zacharčenko, ktorého citoval server RIA Novosti.

"Ak sa dobrovoľne vzdajú, sľubujem, že ich necháme odísť. Sú to naši rodáci, Slovania ako my. Ich velitelia ich opustili," povedal líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Zacharčenko na brífingu v tamojšej metropole Doneck. Podľa rozličných zdrojov je pri Debaľceve obkľúčených zhruba 8000 vojakov ukrajinskej armády, keďže separatistické milície odrezali jedinú cestu spájajúcu danú oblasť s územím pod správou Kyjeva. Za uplynulé tri dni zomrelo v okolí mesta päť ukrajinských vojakov a 15 civilistov, 29 vojakov utrpelo zranenia.

Zacharčenko zároveň ohlásil všeobecnú mobilizáciu, v rámci ktorej chce DĽR povolať do zbrane 100.000 ľudí. Mobilizácia sa má uskutočniť o desať dní, jej spôsob však líder nešpecifikoval. Za uplynulých niekoľko týždňov sa boje na východe Ukrajiny vystupňovali. Nádeje na zmiernenie situácie v oblasti sa rozplynuli v sobotu po tom, čo zlyhali mierové rokovania v Minsku.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril "extrémne znepokojenie" nad situáciou na juhovýchode Ukrajiny a vyzval súperiace strany, aby ukončili boje, oznámil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu