Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA sľubujú ochranu Európy pred Ruskom: Východnú hranicu Slovenska musia strážiť jednotky NATO!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Twitter, SITA)

KYJEV – NATO by malo vybudovať nové vojenské základne vo východnej Európe! Prehlásila to vysoká diplomatka Spojených štátov. Rusi stále ohrozujú bezpečnosť východnej Európy, preto im treba demonštrovať vojenskú silu. Podľa nej je treba vytýčiť novú frontovú líniu, kde budú sústredené jednotky rýchleho nasadenia. Jej slová postavili ruské médiá do pozoru.

Slová vyskej diplomatky USA vyvolali v Rusku negatívne reakcie. Nuland vo včerajšom prejave po prvýkrát nahlas oznámila plány Západu, ako vojensky ochrániť Európu.  „Musíme dodržiavať naše bezpečnostné záväzky voči spojencom,“ prehlásila Nulandová s tým, že NATO  musí prispieť k „vytvoreniu k novej sily, ktorá bude rýchlo nasadená v prípade potreby. Preto musíme čo najskôr vybudovať veliace základne vo všetkých šiestich susediacich štátoch.“

Nevymenovala konkrétne krajiny, no Ukrajina susedí s Ruskom, Bieloruskom, Moldavskom, Rumunskom, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom. Slovenský minister zahraničia nezatvára pred prítomnosťou vojsk NATO na Slovensku oči. Je si vedomý, že sme členom Aliancie a treba dodržiavať záväzky. Premiér Robert Fico nie je však nadšený myšlienkou základne NATO na Slovensku.

Victoria Nulandová je americká diplomatka pre európske záležitosti
Zobraziť galériu (9)
Victoria Nulandová je americká diplomatka pre európske záležitosti  (Zdroj: Twitter, SITA)

„NATO je defenzívna aliancia. Náš cieľ je odstrašiť agresorov, no v prípade núdze, musíme byť pripravení. Naši spojenci musia prispieť čo najviac a musia dodržať sľub ohľadom vojenských výdavkov,“ prehlásila na pôde inštitútu Brookings. Posledné dni na Ukrajine prepukli ťažké boje a na trvalé prímerie to vôbec nevyzerá. Nulandová vidí boj slobodu Ukrajiny za kľúčový.

Podľa nej sa niektoré krajiny snažia vyvliecť zo svojich záväzkov. Ruské sankcie namjú za cieľ ublížiť bežným obyvateľom, ale priviesť Putina k zmenu kurzu politiky. Európski lídri už zvažovali ako zrušia sankcie, ale trvalý mier je stále v nedohľadne, čiže tak skoro k tomu nedôjde.

Victoria Nulandová s ukrajinskými lídrami
Zobraziť galériu (9)
Victoria Nulandová s ukrajinskými lídrami  (Zdroj: Twitter, SITA)

Práve preto sa nehovorí už o ukončení sankcií, ale ich prehĺbení. „Odmietame rétoriku Moskvy, ktorá hovorí, že chceme, aby bolo Rusko slabé. Nič nie je ďalej od pravdy,“ povedala Nulandová. „Chceme demokratické Rusko, ktoré bude rešpektovať vládu zákona doma i v zahraničí.“

Sama navštívila Rusko s deťmi. „Prvý raz som navštívila Rusko, keď mali moje deti sedem a deväť rokov. Rovnako ako ja si zamilovali umenie, kultúru, hĺbku ruskej duše a dokonca niektoré jedlá. Moje deti sa ma však dnes pýtajú, čo sa to tam deje. Dúfajme v Rusko, ktoré bude spolupracovať s Európou na základe slobody a mieru,“ povedala na pôde amerického inštitútu.

Jednotky NATO už dlhšiu dobu nacvičujú v Pobaltí
Zobraziť galériu (9)
Jednotky NATO už dlhšiu dobu nacvičujú v Pobaltí  (Zdroj: Twitter, SITA)

Spojené štáty plánujú v blízkej dobe vyslať do východnej Európy novú obrnené jednotky. V piatok to prehlásil vrchný veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges. „Možno to bude iba jednotka, možno celý batalión, stále nevieme presne,“ prehlásil Hodges. Rozmiestnené by mali byť v juhovýchodnej Európe, na Balkáne či Poľsku. Podľa veliteľa si ich krajiny žiadajú. Nové jednotky by pozostávali z „obrnených brigád, bojových tímov, manévrovacích práporov, prieskumných jednotiek, delostrelectva, inžinierov. To by zahŕňalo asi 220 obrnených vozidiel či tankov typu Bradley“.

Nulandová sa neslávne preslávila pred pár mesiacmi, kedy na povrch vyplávali jej slová „Fu** the EU“, čo v preklade znamená kašľať na EÚ. Diplomatka skritizovala ruskú televíziu RT za neustále klamstvá. RT prekrúca pravdu a zavádza v prípade skutočného vinníka ukrajinskej krízy. Americké médiá sú podľa nej oveľa dôveryhodnejšie.

Nulandová skritizovala ruskú televíziu RT za "neustále klamanie"

USA posielajú Ukrajine 2 miliardy dolárov

Spojené štáty podpísali dnes s Ukrajinou dohodu o poskytnutí úverových záruk vo výške dve miliardy dolárov. Cieľom je pomôcť Kyjevu so sociálnymi výdavkami na rok 2015. Po podpise dohody s ukrajinskou ministerkou financií Natalijou Jareskovou sa šéf amerického rezortu financií Jack Lew zmienil o ruskej podpore separatistov na východe Ukrajiny, čo doviedlo USA a Európsku úniu k uvaleniu sankcií voči Moskve.

Lew v Kyjeve vyhlásil, že Spojené štáty sú proti „ruskej agresii“. „Sme stále pripravení urobiť viac, ak to bude nevyhnutné. Za týmto účelom budeme pracovať s našimi spojencami, aby sme zvýšili tlak na Rusko,“ dodal americký minister.

Obama a Merkelová vyjadrili obavy z ruských krokov

Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrili obavy z ruskej úlohy na náraste násilia na východe Ukrajiny. V rámci telefonického rozhovoru sa rozprávali aj o potrebe finančnej podpory na stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky. Podľa neho Obama a Merkelová vyjadrili obavy z „ruskej materiálnej podpory separatistov“ a zo zlyhania Moskvy ohľadne udržania prímeria podpísaného vlani v Minsku. Taktiež sa „dohodli na potrebe vziať Rusko na zodpovednosť za jeho akcie“.

Agentúra Reuters uviedla, že ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie zrejme požiadajú Európsku komisiu, aby pripravila nové sankcie proti Rusku, a to už na štvrtkovom zasadnutí. Konečné rozhodnutie prijmú lídri EÚ na summite 12. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu