Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NY Times zverejnili Obamovo eso proti Putinovi: Rusko udržia na kolenách Saudi!

Obama s kráľom Saudskej Arábie Salmanom Zobraziť galériu (4)
Obama s kráľom Saudskej Arábie Salmanom (Zdroj: SITA, Twitter)

RIJÁD - Rusko je pod tlakom. Na Putina tlačia Saudi, aby prestal s podporou Assadovej Sýrie. Tá je geopolitický protivník ropného kráľovstva. Rusko je závislé na exporte ropy a jej nízka cena ho ohrozuje. Na druhej strane Saudská Arábia môže ťažbou ropy hýbať s jej cenou. Americkým novinám to prezradili diplomati z USA.

Saudská Arábia sa už nechala počuť, že nízka cena ropy je výsledkom trhových síl, no nemusí to byť celkom tak. V hre môže byť aj geopolitika. Pomocou tej majú vydierať Rusko, aby dalo zbohom svojmu spojencovi v Sýrii, Bášarovi Assadovi. Putin je však odhodlaný čeliť ekonomickým ťažkostiam, svoju politiku meniť nechce, tvrdia noviny New York Times (NYT).

Proruských separatistov neprestal vojensky podporovať ani napriek sankciám, preto je otázne, či skončí s podporou Assadovi. Kvôli Sýrii navštívili predstavitelia Saudov v novembri Rusko. Do hry sa zamiešal aj fakt, že vtedajší kráľ Abdalláh je mŕtvy. Na jeho miesto nastúpil Salman. Sýria je veľkým spojencom Ruska. Putin im dodáva vojenský materiál a techniku na boj proti domácim rebelom.

Obama na návšteve Saudskej Arábie
Zobraziť galériu (4)
Obama na návšteve Saudskej Arábie  (Zdroj: SITA)

Špekulovalo sa, že Saudi nechávajú zámerne cenu ropy nízku, aby zlikvidovali amerických ťažiarov ropy z bridlíc. No vďaka pádu ceny ropy utrpia aj oni. Tento rok by mali hospodáriť s deficitom približne 39 miliárd dolárov. Američania majú záujem o ukončení Assadovej podpory zo strany Ruska.

„V prípade, že by Rusi doplatili na cenu ropy až príliš draho, Saudská Arábia môže vybrať od Ruska cenu v geopolitickom meradle,“ povedal NYT špecialista na Blízky východ Gregory Gause. Aj keby Putin prestal s podporou Sýrie, je tu ešte jeden hráč, ktorý drží Assada nad vodou. Tým spojencom je Irán. Teokratická republika stále drží Sýriu nad vodou, aj keď arabská jar už zvrhla niekoľko vlád na Blízkom východe.

Saudi majú všetky tromfy v rukách. Teraz tlačia na Rusko
Zobraziť galériu (4)
Saudi majú všetky tromfy v rukách. Teraz tlačia na Rusko  (Zdroj: Život)

Prerušenie dodávok zbraní by mohlo byť pre Sýriu smrteľné, myslí si nemenovaný zástupca Obamovej administratívy. Aktuálna cena ropy sa pohybuje okolo 50 dolárov za barel a môže spôsobiť ešte veľa nečakaných prekvapení v geopolitike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu