Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ z Ukrajiny: Brutálny útok na autobus plný civilistov, 10 mŕtvych!

Na Ukrajine vybuchol autobus, zasiahol ho granát. Zobraziť galériu (6)
Na Ukrajine vybuchol autobus, zasiahol ho granát. (Zdroj: Twitter)

VOLNOVACHA – Najmenej desať civilistov prišlo dnes o život a ďalších trinásť utrpelo zranenia po tom, čo autobus na východe Ukrajiny utrpel priamy zásah delostreleckým granátom či raketou.

Separatisti podľa ukrajinských médií ostreľovali kontrolné stanovište ukrajinskej armády pri meste Volnovacha práve v okamihu, keď ním prechádzal linkový autobus. Separatisti ale svoju zodpovednosť za tragédiu ihneď popreli.

Na Ukrajine vybuchol autobus,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

"U Volnovachy je len ukrajinskej kontrolné stanovište, ale leží mimo dostrel nášho delostrelectva. Nemohli sme ho ostreľovať," citovala agentúra Interfax hovorcu "ministerstva obrany" povstaleckej Doneckej ľudovej republiky. Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov novinám Ukrajinská pravda povedal, že medzi obeťami je šesť žien. Na mieste nešťastia podľa agentúry Unian pracujú ukrajinskí kriminalisti.

Na Ukrajine vybuchol autobus,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Na východe Ukrajiny napriek vyhlásenému prímeriu pribúdajú potýčky medzi rezervovanými vzťahmi separatistov a vládnych vojsk, zatiaľ čo diplomatické rokovania o urovnaní konfliktu končia v slepej uličke. Obe strany sa vzájomne obviňujú z porušovania pokoja zbraní. Boje si od apríla vyžiadali vyše 4800 mŕtvych.

"Jeden vojak bol počas uplynulých 24 hodín zabitý a ďalších desať ranených," povedal dnes ukrajinský armádny hovorca Andrij Lysenko počas pravidelnej tlačovej konferencie v Kyjeve. "Stupňovanie nepriateľstva v posledných dňoch a snahy posunúť demarkačnú líniu ukazujú, že ruskí vojaci a teroristi vsadili na taktiku stupňovania napätia na Donbase," vyhlásil. Slovom "teroristi" Kyjev označuje separatistov.

Na Ukrajine vybuchol autobus,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

V hlavnej povstaleckej bašte, Donecku, podľa miestnych úradov zahynuli v noci na dnes dvaja civilisti a ďalší traja utrpeli zranenia pri delostreleckom ostreľovaní. Ďalší civilista sa stal obeťou paľby dnes ráno v dedine Maloorlivka asi 30 kilometrov severovýchodne od Donecka. Na doneckom letisku, o ktoré obe strany už dlhší čas bojujú, sa zrútila veža riadenia letovej prevádzky.

Ukrajinská armáda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Ruské úrady dnes oznámili, že ostreľovanie obytných štvrtí Donecka a ďalších povstaleckých miest ukrajinskými vládnymi vojskami začínajú vyšetrovať ako "genocídu ruskojazyčného obyvateľstva". Ukrajinská paľba si vraj len v posledných dňoch vyžiadala na 40 obetí. Kyjev už skôr podobné kroky Moskvy odmietal ako ruskú propagandu a pripomínal, že právomoci ruských úradov na Ukrajinu nesiahajú.

Ukrajinská armáda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

"Vyzerá úplne cynicky, že celý svet tak jednomyseľne zareagoval na tragédiu vo Francúzsku (teroristický útok proti redakcii Charlie Hebdo), ale ľahostajne si nevšíma oveľa barbarskejšie zločiny, ktoré ukrajinský režim pácha v Donbase," vyhlásil hovorca ruských vyšetrovateľov Vladimir Markin.

Útok na letisko v Donecku:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu