Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina a Rusko sa dohodli: Vznikne nárazníková zóna, odsun vojsk a ťažkej techniky

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Ukrajinskí a ruskí zástupcovia v Spoločnom centre na kontrolu a koordináciu režimu prímeria na východnej Ukrajine sa dohodli na návrhu harmonogramu odsunu vojsk z oblasti konfliktu na východe Ukrajiny a tým aj na vytvorení nárazníkovej zóny. Uvádza sa to v dnešnej správe pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), o ktorej informovala agentúra DPA i ruské a ukrajinské zdroje.

Podľa dokumentu sa predpokladá, že celá operácia bude mať tri fázy: ako prvé by malo byť vyhlásené dvojdňové prímerie, po ktorom by mal nasledovať odsun ťažkej techniky v priebehu piatich dní. Poslednou fázou by malo byť oddelenie bojových jednotiek pozdĺž styčnej línie v súlade s memorandom podpísaným v bieloruskom Minsku. Táto fáza by sa mala zavŕšiť do 21 dní.

V správe OBSE sa neuvádza, aké kroky sú ešte potrebné, aby sa návrh stal akčným plánom. OBSE však v dokumente informuje, že koordinačné centrum začalo diskusiu s proruskými separatistami zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Putin hovoril s Cameronom o "obnove" vzťahov medzi Ruskom a Západom

Ruský prezident Vladimir Putin a britský premiér David Cameron vyjadrili dnes záujem o obnovenie vzťahov medzi Ruskom a Západom, poškodených krízou na Ukrajine. Z austrálskeho mesta Brisbane, kde sa dnes začal dvojdenný summit skupiny ekonomicky najvyspelejších štátov sveta G20, to oznámil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Putin sa popri summite stretol na oddelených rokovaniach s Cameronom i s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Šéf Kremľa prišiel do Brisbane pod nátlakom, aby urobil viac na zastavenie krviprelievania na Ukrajine, lebo inak bude čeliť ďalším sankciám, komentuje agentúra Reuters.

"Napriek tomu, že téma Ukrajiny bola fakticky jediným bodom rozhovoru, hovorili aj o základných príčinách súčasnej roztržky medzi Ruskom, Spojenými štátmi a celým radom európskych štátov," spresnil Peskov.

"Putin a Cameron zároveň vyjadrili záujem o obnovenie týchto vzťahov i o prijatie účinných opatrení na urovnanie ukrajinskej krízy, čo pomôže vyhnúť sa konfrontačnej atmosfére," citovala hovorcu Kremľa ruská tlačová agentúra RITA Novosti.

Rusko nemá podiel na najnovšej eskalácii vojenských aktivít na Ukrajine

Rusko nemá podiel na najnovšej eskalácii vojenských aktivít na juhovýchode Ukrajiny, uviedol dnes podľa agentúry Reuters zástupca moskovského Kremľa. Rusko je podľa neho oddané implementácii dohody o prímerí, ktorá bola uzavretá začiatkom septembra v Minsku.

"Nie sme (do toho) zapletení," uviedol pre novinárov na summite G20 v austrálskom Brisbane poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Spresnil, že ruská delegácia dnes rokovala s partnermi z hospodárskeho zoskupenia BRICS, združujúceho Brazíliu, Rusko, India, Čína a Južná Afrika, ktorí bez výnimky podporili pozíciu Moskvy. Podľa Ušakova všetky štáty BRICS deklarovali, že sankcie sú nelegitímne, sú porušením Charty OSN a bránia ozdraveniu ekonomiky. "My sme túto tému ani nenadniesli. Títo lídri o nej začali hovoriť sami od seba," vyhlásil poradca prezidenta Vladimira Putina.

Ku konfliktu na Ukrajine sa vyjadril aj prezident USA Barack Obama, keď vyhlásil, že aktivity Ruska na Ukrajine ohrozujú celý svet. V podobnom duchu hovoril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, podľa ktorého situácia na Ukrajine vyvoláva obavy z návratu k sporom studenej vojny. 

Obama podrobil Rusko ohľadne Ukrajiny ostrej kritike

Americký prezident Barack Obama dnes ostro kritizoval Rusko kvôli konfliktu na Ukrajine. Na adresu Moskvy sa vyjadril v ten istý deň, ako ruská štátna televízia odvysielala družicové snímky bojového prúdového lietadla letiaceho podľa nej v blízkosti malajzijského dopravného boeingu, ktorého havária v júli tohto roka poškodila vzťahy Ruska so Západom.

"Ruská agresia" na Ukrajine je "hrozbou pre svet," povedal Obama na okraji summitu G20, ktorý sa dnes začína v austrálskom meste Brisbane.

Ako príklad uviedol šéf Bieleho domu práve júlové "zostrelenie" lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, nad východnou Ukrajinou. Obama zároveň vyjadril sústrasť pozostalým 38-ich Austrálčanov, ktorí pri tomto nešťastí zahynuli. Dovedna zomrelo pri tejto tragédii všetkých 298 ľudí nachádzajúcich na palube.

Dnešná správa televíznej stanice Rossija-24 citovala slová Ivana Andrijevského, viceprezidenta ruskej komory inžinierov, ktorý vyhlásili, že snímky stíhačky pohybujúcej sa v okolí malajzijského lietadla môžu pochádzať z britskej alebo americkej špionážnej družice.

Dopravný Boeing-777 aerolínií Malaysia Airlines, smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru, sa zrútil 17. júla v Doneckej oblasti.

Vlády USA i Ruska svorne konštatovali, že lietadlo bolo zostrelené. Každá strana však s odvolaním sa na spravodajské informácie, ktoré nie sú dostupné pre verejnosť, označuje za vinníka niekoho iného. Spojené štáty na základe svojich družicových snímok tvrdia, že stroj zostrelili raketou zem-vzduch proruskí separatisti, ktorí to ale odmietajú. 

Rusko hovorí o tom, že stroj zostrelilo ukrajinské bojové lietadlo, a podľa televízie dnes zverejnené družicové snímky túto hypotézu potvrdzujú. Holandskí vyšetrovatelia celého prípadu však nenašli nijaké dôkazy, že by sa blízkosti civilného malajzijského boeingu pohybovalo iné lietadlo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu