Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Ukrajine zabili tromi ranami prvého Američana: Bankár z Manhattanu s prezývkou Franko!

Mark Gregory Paslawsky alebo Zobraziť galériu (4)
Mark Gregory Paslawsky alebo "Franko" druhý zprava (Zdroj: Mark Gregory Paslawsky)

KYJEV - Mark Gregory Paslawsky je prvý americký vojak, ktorý padol v boji na Ukrajine. Bojoval na strane Ukrajincov proti proruským separatistom. Podľahol ťažkým zraneniam, ktoré utrpel v bojoch pri Ilovaysku. 55-ročného investičného bankára z Manhattanu prezývali Franko. Rusov nenávidel a tak sa vydal bojovať proti nim.

Nevydržal sa doma pozerať na správy o Ukrajine. Rozhodol sa preto vziať osud do vlastných rúk a vydal sa na Ukrajinu. Zaujímavosťou je, že mal ukrajinských predkov. Do svojich 32 rokov slúžil u americkej jednotky Rangers.

Na východe Ukrajiny bojoval v batalióne Donbas. Jeho známy Oleg Nikitin povedal pre Vice News, že nevydržal sa pozerať na to, čo sa na Ukrajine deje. "Nemohol sa len tak prizerať tomu, čo sa na Ukrajine deje. Ako bývalý vojak nepotreboval veľký tréning. Jednoducho sa rozhodol a išiel bojovať," povedal Nikitin.

Na Ukrajine zabili tromi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Nemal ženu ani deti. Podľa vlastných slov by sa na front nevybral, keby má ženu alebo deti. So skupinou bojoval o Ilovaysk, aby odrezali Doneck od prísunu zásob separatistom. Keď ho privážali do tábora zraneného, mal tri rany na chrbte.

Jeho posledné slová zachytil jeden ukrajinský fotograf. "Keď ho privážali hovoril, že cíti veľkú bolesť a že nechce zomrieť. Ľudia mu hovorili, že bude v poriadku. Možno by sa ho podarilo zachrániť, keby je po ruke vrtuľník a nemocničné zariadenie," povedal americkým médiám.

Na Ukrajine zabili tromi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Jeho jednotka si ho obľúbila. Bol veľký zabávač a vedel po ukrajinsky aj po rusky. Od neho sa všetci naučili používať slovo "fucking". Často ho používal pre Obamu, ktorého kritzoval za nedostatočnú podporu Ukrajine.

Na druhej strane vedel byť aj neľútostný. Keď raz zajali 8 separatistov, jeden z jeho kolegov dal zajatcovi potiahnuť z cigarety. Okamžite mu za to Franko vynadal. "Prečo mu nedáš rovno Vodku? Títo nas chceli zabiť," hovorí muž menom Lex, ktorý Franka poznal.

"Veľmi neznášal Rusov. My všetci ich nenávidíme," dodal Lex. Paslawsky tiež priznal, že pocítil u Ukrajincov rozčarovanie, že za 20 rokov sa nikam ich krajina nedokázala pohnúť.

Rozhovor s "Frankom" tesne pred smrťou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu