Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americkí žoldnieri bojujú na Ukrajine: Sú ich stovky, mieri tam aj predseda Európskej rady!

Herman Van Rompuy Zobraziť galériu (2)
Herman Van Rompuy (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na východe Ukrajiny sa do bojov po boku ukrajinskej armády údajne zapojili stovky dobre vycvičených žoldnierov z bývalej americkej bezpečnostnej firmy Blackwater - známej z hrozných skutkov v Iraku - ktorá sa teraz volá Academi. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

"Na strane ukrajinskej armády a polície operuje 400 bojovníkov americkej súkromnej firmy Academi," uviedol nemecký týždenník Bild am Sonntag, s odvolaním sa na informácie nemeckej tajnej služby (BND). Silne vyzbrojení žoldnieri vraj vedú a koordinujú operácie proti proruským buričom v okolí mesta Luhansk.

Nemecká tajná služba sa k správe v týždenníku nevyjadrila. Firma Academi takéto obvinenia odmietla už v marci. Avšak podľa informácií BND to boli práve americké tajné služby, ktoré vraj potvrdili utajené nasadenie elitných bojovníkov na Ukrajine, píše DPA. Zástupcovia BND tieto informácie 29. apríla predložili úradu spolkovej kancelárky v situačnej správe.

Firma Academi bola predtým známa pod menom Blackwater. Skupina žoldnierov, zostavená z bývalých elitných amerických vojakov, sa však nechala najímať od koncernov a tretích krajín. V irackej vojne sa firma Blackwater podľa odhalení internetovej stránky Wikileaks mala podieľať na mučení a vraždení civilistov.

Nemecká tajná služba vraj získala tieto poznatky súvisiace s Ukrajinou preto, lebo ruské bojové letectvo niekoľkokrát zámerne narušilo ukrajinský vzdušný priestor. BND sa pri hodnotení opierala o útržky z rádiového spojenia vedenia ruských ozbrojených síl, ktoré zachytila americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA), dekódovala ich a odovzdala nemeckej strane.

Podľa týchto správ dostali ruskí vojenskí piloti jednoznačný príkaz na narušenie ukrajinského vzdušného priestoru. Pentagón to Kremľu vytkol už 26. apríla, avšak Moskva tieto informácie dementovala.

Predseda ER mieri na Ukrajinu: Sľubuje si ukončenie nepokojov

Stály predseda Európskej rady v pondelok pricestuje na oficiálnu návštevu Ukrajiny, kde bude s najvyššími predstaviteľmi tamojšej dočasnej vlády debatovať o spôsoboch stabilizácie napätej situácie a organizácii májových prezidentských volieb. 

Belgický expremiér ako jeden z najvyšších predstaviteľov únie si od návštevy sľubuje vytvorenie národného dialógu a zastavenie násilia na východe krajiny. Rompuya do Kyjeva pozval dočasný premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý by zase spolu s ďalšími členmi vlády v utorok mal prísť do bruselského sídla bloku. Ten chce Kyjevu pomôcť aj ekonomicky v podobe úverov v celkovej hodnote 11 miliárd eur.

EÚ spolu s USA dúfajú, že prezidentské voľby koncom mája na Ukrajine ukončia nepokoje na východe postsovietskej krajiny. Problémy s voľbami má však susedné Rusko, ktorého vláda navrhuje ukončenie ozbrojených operácii voči proruským povstalcom v pohraničných regiónoch. Hlasovaniu by podľa Moskvy mala predchádzať aj debata o novej podobe ústavy. Moskva totiž navrhuje federalizáciu krajiny v záujme väčších právomoci pre regióny s etnickými Rusmi

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu