Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Monumentálnej ukrajinskej techniky: Vyše 400 tankov odpočíva na cintoríne!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Daily Mail)

CHARKOV – Stovky ukrajinských tankov odhalil mladík Pavel Itkin poblíž mesta Charkov pri ostro stráženej základni na opravu ťažkej techniky. Zhruba 400 opustených tankov sa nachádza iba 30 kilometrov od ruských hraníc. S týmto funkčným arzenálom by mohli ukrajinské jednotky o niečo lepšie odolávať ruskej presile, keby prišlo k najhoršiemu. 18-ročný mladík za dve hodiny nafotil niekoľko ohromujúcich fotiek ukrajinskej palebnej techniky.

Na snímkach je znázornený doslova cintorín opustených tankov. Tieto stroje sú momentálne nepojazdné, ale v prípade potreby, ich nečinnosť môže Ukrajina oľutovať. Zhrdzavené stroje takto odpočívajú v pokoji len na skok od ruských hraníc na východe Ukrajiny. Fotky sa nachádzajú v článku britských novín Daily Mail.

Mladík sa dopočul od svojho kamaráta, že niekde na východe krajiny by sa malo nachádzať staré odkladisko ťažkej techniky. Pavelovi sa podarilo presmyknúť pomedzi ochranku aj napriek tomu, že bol objekt prísne strážený. Opravovňa tankov v časoch prevádzky mohla opraviť denne až okolo 60 strojov. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa základňa prestala využívať.

Približne 400 odstavených tankov nečinne stojí v Charkove
Zobraziť galériu (2)
Približne 400 odstavených tankov nečinne stojí v Charkove  (Zdroj: Daily Mail)

Priestory sa konkrétne využívali na opravu tankov typu T-64, T-72 a T-80, ktoré sa vyrábali z neďalekej charkovskej továrne. T-64 bol svojho času hlavný útočný tank Sovietskeho zväzu, neskoršie typu sa takisto masovo vyrábali počas 20. storočia. Rôzne obdoby tankov prijali aj štáty ako Bielorusko, Cyprus, Kazachstan, Pakistan alebo Južná Kórea.

Pavel Itkin priznal, že mu to trvalo veľmi dlho, kým sa dostal do stráženého areálu. „Trvalo mi to veľa mesiacov vystopovať toto miesto. Areál je strážený, no keď som tam prichádzal, nevidel som žiadnu ochranu. Možno som mal len šťastie,“ povedal Pavel.

„Keď som sa dostal dovnútra, asi dve hodiny som sa tade prechádzal. Bol som ohromený tým, čo sa nachádzalo vo vnútri. Len si predstavte vyše 400 tankov na jednom mieste poukladaných presne v rade,“ tvrdil s úžasom. Opravovňu zmenil pád Sovietskeho zväzu. Ukrajinci sa rozhodli, že nebudú ďalej pravidelne využívať tieto priestory.

Situácia ohľadom krízy na Ukrajine stále nie je vyriešená. Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že vidí za tým prevrat. Na videu sleduje svoje jednotky v akcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu