Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výnimočný úspech Slovenska! Dub z Lozorna skončil v celoeurópskej ankete na druhom mieste

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Nadácia Ekopolis)

BRATISLAVA - Slovensko zaznamenalo veľký úspech, majestátny Dračí dub z Lozorna získal druhé miesto v súťaži Európsky strom roka. Je prvým stromom, ktorému sa podaril takýto úspech. Víťazom ankety sa stal Dub Fabrykant z Poľska, tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny.

Dračí dub z Lozorna, ktorý reprezentoval Slovensko, získal viac ako 18-tisíc hlasov, vďaka ktorým sa ocitol na stupienku víťazov. Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch ľudí a komunity, ktorá ho obklopuje. Celkovo sa do hlasovania tento rok zapojilo 177 486 ľudí naprieč Európou. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo 21. marca v Bruseli, symbolicky na Medzinárodný deň lesov.

Výnimočný úspech Slovenska! Dub
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tibor Vegh)

"Dračí dub je prvým finalistom zo Slovenska, ktorému sa podaril takýto úspech. Kľúčom k nemu bola jednoznačne angažovanosť aktívnych ľudí, komunita okolo stromu a silná kampaň, ktorá sa darila počas celého hlasovania. Stromu sa dostávalo dostatočnej pozornosti médií, pozrieť si ho prišla aj pani prezidentka Zuzana Čaputová, no čo je hlavné, svojím príbehom nezlomnosti si získal srdcia ľudí nielen na Slovensku, ale naprieč celou Európou," uviedla Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje anketu Strom roka na Slovensku. Vyhlásenie sa konalo na pôde Európskeho parlamentu za účastí vzácnych hostí. 

"Súťaž Európsky strom roka sa mi páči čoraz viac. Nielen pre pozoruhodné stromy a ich pôsobivú históriu, ale aj pre širší ekologický kontext, ktorý sa k tejto súťaži pomaly viaže. Cez príbehy stromov lepšie pochopíme, čo sa v našej krajine deje, čo ich ohrozuje, čo im prospieva a nachádzame efektívne riešenia na podporu stromov a života s nimi spätého. Pestovanie pozitívneho vzťahu k stromom a ich ochrane nám pomáha nájsť spôsoby, ako byť v súlade so živou planétou," doplnil europoslanec Michal Wiezik, ktorý drží záštitu nad súťažou Európsky strom roka.

Viac o téme: DubStrom rokaDračí dub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu