Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekári na Slovensku nevedeli pomôcť bábätku: Zvrat v šokujúcom prípade, cesta z Prahy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Foto: FB/VZZS ATE)

BRATISLAVA - V polovici novembra sme informovali o bábätku, ktorému lekári v bratislavskej nemocnici nedokázali pomôcť, a tak bol nutný letecký transport do Prahy. Tento týždeň sa dieťatko vrátilo späť a statočne bojuje ďalej.

Rodičia len štvormesačného dievčatka prežívajú najťažšie chvíle v živote. Po tom, čo ho česká armáda letecky previezla do pražskej nemocnice, ho napojili na umelé pľúca, ktoré mu zachránili život. Ide o metódu EMCO, čo je extrakorporálna membránová oxygenácia, teda umelé pľúca, ktoré okysličujú krv a odstraňujú z nej oxid uhličitý, pričom sa všetko deje mimotelovo. Používa sa, keď zlyhá klasická pľúcna ventilácia. 

Lekári na Slovensku nevedeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB/VZZS ATE)

Dieťatku sa, našťastie, darilo. Lekári preto povolil návrat do Bratislavy. Transport zabezpečila Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE. "Leteckí záchranári ATE previezli uplynulý týždeň 4-mesačné bábätko z Prahy do Bratislavy prúdovým lietadlom Cessna Citation 550 Bravo," uviedli leteckí záchranári na sociálnej sieti s tým, že pre medicínsky prevoz bolo lietadlo upravené  a vybavené špeciálnymi prístrojmi, vďaka ktorým je možné zdravotný stav pacienta nepretržite monitorovať a poskytovať mu kontinuálnu liečbu. 


Prečítajte si aj: Šokujúca správa: V bratislavskej nemocnici umieralo bábätko (3 mes.), hrdinská záchrana z Prahy


Lekári na Slovensku nevedeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB/VZZS ATE)

Hodinový let

Posádku lietadla tvoril kapitán, druhý pilot, lekár a záchranár. Let z Prahy do Bratislavy trval približne hodinu. Dieťatko bolo umiestnené v inkubátore, napojené na umelú pľúcnu ventiláciu. "Let zvládlo dieťatko bez komplikácií, po pristátí bolo pozemne prevezené a v nezmenenom stave odovzdané do rúk lekárov Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Malej bojovníčke držíme palce v ďalšej liečbe," uzavreli leteckí záchranári.   

Viac o téme: ZáchranáriVrtuľník ATE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu